23 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας

Για την διατήρηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στις 23 Νοεμβρίου κάθε χρόνου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας.

Σκοπός της να τονίσει τη σημασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Ακόμη, στόχος της είναι να επικρίνει τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο παρελθόν κατά του βασικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, πολλά από τα οποία παραμένουν ατιμώρητα.

Ιδιαίτερα η σημερινή ημέρα υποστηρίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων, αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο, τους μουσικούς και τους συγγραφείς.

Δημιουργός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ΜΚΟ «Διεθνή Ελευθερία της Έκφρασης» (International Freedom of Expression, IFEX).

H ημέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2012 στοχευμένα στις 23 Νοεμβρίου για να τιμήσει την «σφαγή του Αμπατουάν» στις Φιλιππίνες που συνέβη στις 23 Νοεμβρίου του 2009.

Η σφαγή του Αμπατουάν σόκαρε τον κόσμο καθώς είναι η μεγαλύτερη επίθεση κατά εκπροσώπων του Τύπου. Μία ομάδα 58 ατόμων η οποία θα έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές της επαρχίας Μαγκουϊντανάο, στο νησί Μιντανάο στις Φιλιππίνες, σφαγιάστηκε κυριολεκτικά στην πόλη Αμπατουάν. Ανάμεσά τους υπήρχαν 32 δημοσιογράφοι.

Η αποκάλυψη του ομαδικού τάφου στην πόλη έφερε τον ξεσηκωμό στην χώρα. Η προσπάθεια να παραμείνει το θέμα στο προσκήνιο κράτησε χρόνια ωστόσο απέδωσε καρπούς στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 όταν καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι της σφαγής.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!