Κώστας Φασουλάς - «Το πρώτο μου τραγούδι»

Ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς γεννήθηκε σαν σήμερα, 27 Απριλίου, στα Ανώγεια της Κρήτης.
Κώστας Φασουλάς - «Το πρώτο μου τραγούδι» Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Το ξεκίνημα του Κώστα Φασουλά, ως στιχουργού στην επίσημη δισκογραφία, έγινε το 1992, όταν το τραγούδι του «Κράτα καρδιά μου ενός λεπτού σιγή» συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Η εθνική μας μοναξιά», με συνθέσεις του Μάριου Τόκα & ερμηνευτή το Δημήτρη Μητροπάνο.

Κατά μια «περίεργη» συγκυρία, ο Κώστας Φασουλάς γεννήθηκε στις 27 Απριλίου, την ίδια μέρα που, το 2008, ο Μάριος Τόκας έφευγε από τη ζωή…

Ο ίδιος ο Κώστας Φασουλάς μας περιγράφει πώς αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη στιχουργική και πώς δισκογραφήθηκε το πρώτο του τραγούδι:

«Ως παιδί, συναντήθηκα με το Μάνο Χατζιδάκι που ερχόταν στ’ Ανώγεια κι έκανε το «Μουσικό Αύγουστο». Σ’ αυτόν το μέγα άνθρωπο και δημιουργό έδειξα τα πρώτα μου χειρόγραφα, σ’ ένα χαρτί τετραδίου. Είχα το θράσος του νέου… Και γυρνάει και μου λέει «Αυτά που γράφεις, κρύβουν τραγούδια». «Δηλαδή;» του λέω. «Να μελετήσεις το Νίκο Γκάτσο και θα καταλάβεις». Εγώ πήγαινα τότε Δευτέρα λυκείου και έκανα ακριβώς αυτό που μου είπε. Ο πρώτος ποιητής με τον οποίο «συναντήθηκα» σε επίπεδο ήταν ο Νίκος Γκάτσος και τον μελέτησα όσο κανέναν άλλο και νομίζω ότι επηρέασε πολύ βαθιά τη γραφή μου, σε σημείο που στην αρχή προσπαθούσα να του μοιάσω. Και καλά έκανα, γιατί, στην αρχή, αν δε συναντηθείς μετωπικά μ’ αυτό που λατρεύεις, δε θα το ξεπεράσεις ποτέ».

«Το πρώτο τραγούδι μου που δισκογραφήθηκε ήταν στο δίσκο «Η εθνική μας μοναξιά». Γνώρισα το Μάριο Τόκα σε μια συνάντηση φίλων. Ήμουν πολύ τυχερός, δεν έζησα αυτό που ακούω από πολλούς συναδέλφους μου, ότι ταλαιπωρήθηκαν πολύ να μπουν στη δισκογραφία. Γεννήθηκε μια συμπάθεια μεταξύ μας και μετά από λίγες μέρες του έδειξα κάποιους στίχους μου, ανάμεσά τους και το «Κράτα καρδιά μου ενός λεπτού σιγή». Αισθάνθηκα πάρα πολύ όμορφα, γιατί ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ο αγαπημένος μου τραγουδιστής από τότε κι ο Μάριος Τόκας, βέβαια, μεγάλος συνθέτης».

Έκτοτε, ο Κώστας Φασουλάς συνεχίζει με αξιώσεις τη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι, καταθέτοντας σημαντικά δείγματα γραφής, που μελοποίησαν σπουδαίοι συνθέτες, όπως Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μάριος Τόκας, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Λειβαδάς και πολλοί άλλοι, ενώ ερμήνευσαν καταξιωμένοι τραγουδιστές, όπως Γιάννης Πάριος, Μανώλης Λιδάκης, Πασχάλης Τερζής, Βασίλης Σκουλάς, Γιάννης Κότσιρας κ.α.

Πιο πρόσφατη δισκογραφική του κατάθεση το «Να ‘ταν ο πόλεμος χορός», μια δουλειά που συνέθεσε κι ερμήνευσε ο Παντελής Θαλασσινός, εξ ολοκλήρου σε στίχους Κώστα Φασουλά.

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test188573461