Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας με τραγούδια «Από την εποχή των παραμυθιών»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ) Δέκα τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά εμπνευσμένα από τις ιστορίες των κύκλων της φωτιάς
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Αλήθειες μέσα από το όνειρο και τη φαντασία»

“Από την εποχή των παραμυθιών, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν ακόμα με τα παραμύθια...Τότε που το τζάκι, ήταν η τηλεόραση της εποχής και για όλα τα υπόλοιπα, δε χρειαζόταν παρά μόνο η φαντασία. Έτσι πορεύτηκε ο πλανήτης για χιλιάδες χρόνια. Μαζεμένοι μπροστά στη φωτιά, διηγούνταν οι παραμυθάδες, και εκστατικοί τους άκουγαν όλοι, άρχοντες και κολίγοι, μικροί και μεγάλοι. Από τους πανάρχαιους μύθους μέχρι τον Αίσωπο και τα λαϊκά παραμύθια του Μεσαίωνα, από τους αδερφούς Γκριμμ, τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον Όσκαρ Ουάιλντ και τόσους άλλους παραμυθάδες-ποιητές, μέχρι τον σημερινό Χάρι Πότερ (της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ), τα παραμύθια εξιστορούσαν πάντα την αιώνια διαπάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Βασιλιάδες, πριγκιποπούλες, κοινοί θνητοί, δράκοι και κακές μάγισσες, ζώα που μιλάνε, ήρωες που λύνουν τα μάγια, όλα συνυπάρχουν μέσα στα παραμύθια. Όλα μαζί, βαθιά στις ομίχλες των δασών του ασυνείδητου, αλληγορικές ιστορίες που περιείχαν κάποιο δίδαγμα (αν και όχι πάντα εμφανές), τα παραμύθια, χιλιετηρίδες τώρα, διασκέδασαν ταξίδεψαν και παρηγόρησαν τους ανθρώπους, ενήλικες και παιδιά.
Κυρίως όμως βοήθησαν τα παιδιά να προσαρμοστούν στο σκληρό κόσμο που τα περιέβαλε, δείχνοντάς τους (μέσα από το όνειρο και τη φαντασία) τις επώδυνες συχνά αλήθειες, για τη ζωή και τη μετέπειτα πορεία τους μέσα σε αυτή.

Αυτές οι χιλιετηρίδες που περάσαμε «δίπλα» στο τζάκι, είναι η «εποχή των παραμυθιών». Και σ' αυτήν ακριβώς αναφέρεται ο τίτλος του δίσκου που κρατάτε στα χέρια σας.
Κάποτε λοιπόν, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του `50 γεννήθηκαν δύο δίδυμοι, που ο δάσκαλος παππούς, τους έμαθε να αγαπάνε τα παραμύθια και μεγάλωσαν με την ελληνική μυθολογία και τα «ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» των εκδόσεων «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» - Μ.Πεχλιβανίδης, της οδού Κοραή 8, στην Αθήνα. Αυτοί οι δύο που λες.. κάποια στιγμή, μεγαλώνοντας, πήραν τις κιθάρες και σαν μαγεμένοι κάθισαν και έγραψαν τα τραγούδια που ακούτε. Ναι, προλάβαμε τη γεύση, τον ήχο και τον απόηχο μιας εποχής, όπου το μόνο μέσο μαζικής επικοινωνίας ήταν το ραδιόφωνο. Προλάβαμε ακόμα και να ακούσουμε τη φωνή της «Θείας Λένας» (Αντιγόνη Μεταξά), πού αλλού; Στη μοναδική ραδιοφωνική συχνότητα που υπήρχε, εκείνη, της ελληνικής ραδιοφωνίας. Λίγα χρόνια μετά (1969), ο πλανήτης αποφάσισε να πάει στο φεγγάρι και να βλέπει την «Οδύσσεια του διαστήματος».

Έτσι είναι, άλλες εποχές, άλλα παραμύθια, καινούριες περιπέτειες. Σίγουρα όμως όπου κι αν πάμε , όσο μακριά κι αν ταξιδέψουμε, θα κουβαλάμε πάντα μαζί τη διττή μας φύση. Το φως και το σκοτάδι , αλλά και την παντοτινή λαχτάρα για όλο και περισσότερες εμπειρίες , όλο και πιο μακρινά ταξίδια.

Ό,τι κι αν γίνει, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο. Τα παραμύθια εμείς οι άνθρωποι, πάντα θα τα έχουμε ανάγκη.
Καλή ακρόαση λοιπόν.
Αρχή του παραμυθιού...”


Χάρης-Πάνος
Χειμώνας 2021

Λόγια του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα στο σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση του τελευταίου τους δίσκου με τίτλο «Από την εποχή των παραμυθιών», που κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group με δέκα τραγούδια που έγραψαν βασισμένοι στους μύθους του Αισώπου και σε παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και του Όσκαρ Ουάιλντ.
Το εξώφυλλο και το artwork επιμελήθηκε ο Πάνος Κατσιμίχας.

01.KATSIMIXA APO THN EPOXH

Λίγες μέρες μετά την έκδοση του δίσκου, με ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, ο Πάνος Κατσιμίχας έγραψε δυο λόγια για την προέλευση του εξωφύλλου:

“Επειδή αρκετοί φίλοι, με ρωτάτε πώς προέκυψε το εξώφυλλο του καινούριου δίσκου με τα παραμύθια, ανεβάζω αυτή τη φωτογραφία. Είναι η φωτογραφία ενός τεύχους του περιοδικού «Κλασικά Εικονογραφημένα» (1960, Νο 642, δραχμές 5, δώρο του παππού - δασκάλου Παναγιώτη), το οποίο φυλάω σαν κόρη οφθαλμού και σαν κειμήλιο των προσωπικών αναμνήσεων, μιας ζωής ολόκληρης. Από τα κλασικά εικονογραφημένα, μάθαμε να ταξιδεύουμε μέσα στα παραμύθια των αδελφών Γκριμμ, του Χ.Κ.Αντερσεν, του Ο.Ουάιλντ, του Αισώπου και άλλα πολλά και πολύτιμα. Αυτή η ζωγραφιά (εξώφυλλο του περιοδικού) έγινε και το εξώφυλλο του δίσκου,

«Από την εποχή των παραμυθιών», σα να ήταν από πάντα προορισμένη γι' αυτό : «Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας» του Όσκαρ Ουάιλντ, αυτόματα και ασυζητητί. Νιώθω βαθιά συγκίνηση που αγκάλιασε τα μελοποιημένα παραμύθια μας.

Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας, ένας φωτεινός αρχάγγελος, που στέκει όρθιος στους σκοτεινούς καιρούς και προστατεύει με το χρυσό σπαθί του ..τι άλλο; Την αθωότητα!
Καλά Χριστούγεννα!”


14/12/21
Πάνος Κατσιμίχας

02.KATSIMIXA APO THN EPOXH

Τα τραγούδια του cd

1) Τα ρούχα του βασιλιά

2) Το κυνήγι

3) Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

4) Ο πίθηκος και το δελφίνι

5) Τα δυο γαϊδούρια

6) Νανάκος ο φυσαρμόνικας

7) Το ερωτευμένο λιοντάρι

8) Ο κόρακας και η αλεπού

9) Το κορίτσι με τα σπίρτα

10) Η συνέλευση των ποντικών

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο Χάρης Καβαλιεράτος, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Μανώλης Καραντίνης, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Σπύρος Παπαδάτος και ο Χάρης με τον Πάνο Κατσιμίχα.

Η ηχογράφηση, η μίξη, το mastering και ο midi προγραμματισμός έγιναν από τον Σωτήρη Παπαδόπουλο στο studio «Στέντωρ».

«Κάθε κυκλοφορία είναι σημαντικό γεγονός…»

Η κυκλοφορία κάθε καινούργιου δίσκου από τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη δισκογραφία (τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι), είτε γίνεται με μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια, είτε με μελοποιημένα ελληνικά ή ξένα ποιήματα, είτε με τραγούδια για παιδιά, όπως αυτά της «Εποχής των παραμυθιών». Πολύ περισσότερο τα τελευταία είκοσι χρόνια που οι κοινές εμφανίσεις τους, τόσο συναυλιακά, όσο και δισκογραφικά έχουν αραιώσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάρης και ο Πάνος καταπιάνονται με παραμύθια ή με τραγούδια για παιδιά. Δυο από τις πρώτες μελοποιήσεις τους στο «Κορίτσι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και στη «Συνέλευση των ποντικών» του Αισώπου, που πρωτοακούσαμε το 1987 στον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις», παρουσιάζονται στην «Εποχή των παραμυθιών» με νέες ενορχηστρώσεις. Και βεβαίως, ποιος δεν θυμάται εκείνο το φοβερό, μουσικό παραμύθι για την «Αγέλαστη πολιτεία» και τους «Καλικάντζαρους»;

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα δίσκο που, αν και με «ειδικό» περιεχόμενο, δεν υστερεί σε τίποτα από τα προηγούμενα έργα τους. Αν και δεν ξέρω ποια εποχή γράφτηκαν τα τραγούδια, νομίζω πως αν είχαν κυκλοφορήσει στα χρόνια του ’80 ή του ’90 θα είχαν κάνει «κατάσταση» αντίστοιχη με τα τραγούδια εκείνης της εποχής.

Από κει και πέρα στη λίστα μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρο τον δίσκο στο youtube και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Εγώ τον άκουσα για πρώτη φορά στο αυτοκίνητο, μαζί με τα δυο παιδιά μου, επιστρέφοντας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Και μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως τον ευχαριστηθήκαμε όλοι εξίσου…

Ο δίσκος «Από την εποχή των παραμυθιών» κυκλοφορεί σε CD, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://bit.ly/ApoTinEpohiTonParamithion

Ακούστε τον δίσκο αποκλειστικά στο Spotify: https://spoti.fi/3Dk4Csm

03.KATSIMIXA APO THN EPOXH

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!