Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας & Γιώργος Νταλάρας «Κύπρος Θαλασσοφίλητη»

(ΑΚΟΥΣΤΕ – ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ) Από τον Επιτάφιο στην Ανάσταση 10 χρόνια Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας
Πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παγκύπριου Γυμνασίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας.

Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε και μια ιδιαίτερη δουλειά, ένα cd με τίτλο «Κύπρος Θαλασσοφίλητη: Από τον Επιτάφιο στην Ανάσταση». Πρόκειται για την ηχογράφηση μιας σειράς τραγουδιών που σχετίζονται με την κυπριακή τραγωδία (ανάμεσά τους τρία ποιήματα του Ανδρέα Παράσχου, διευθυντή της «Καθημερινής» Κύπρου), μαζί με τρία τραγούδια από τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και μια νέα, ενδιαφέρουσα μελοποίηση στο «Τρελοβάπορο» του Οδυσσέα Ελύτη. Τα κομμάτια ερμηνεύονται με ξεχωριστό τρόπο από μαθητές και απόφοιτους, μουσικούς και τραγουδιστές, του Μουσικού Λυκείου της Λευκωσίας, ενώ συμμετέχει φιλικά και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος συμμετείχε και σε παλαιότερες εκδηλώσεις του σχολείου. Στις 8 Μαΐου του 2012 σε συναυλία αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του Παγκύπριου Γυμνασίου που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου και στις 6 Μαΐου 2014 στη συναυλία με τίτλο «Κύπρος Θαλασσοφίλητη: Από τον Επιτάφιο στην Ανάσταση», στον ίδιο χώρο.

Τα τραγούδια του cd


1) Μέρα Μαγιού μου μίσεψες (Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος) σόλο τραγούδι: Πάρης Παράσχος
2) Βασίλεψες αστέρι μου (Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος) Χορωδία
3) Πού πέταξε τ’ αγόρι μου (Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος) Χορωδία
4) Χωρίς φωτογραφία (Χρίστος Σταυρινίδης – Ανδρέας Παράσχος) σόλο τραγούδι: Ανδρέας Ελεσνίτσαλης
5) Ο μπερντές (Χρίστος Σταυρινίδης – Ανδρέας Παράσχος) σόλο τραγούδι: Κατερίνα Παράσχου
6) Του Βαγορή (Κούλης Θεοδώρου – Ανδρέας Παράσχος) σόλο τραγούδι: Ανδρέας Παράσχος, φωνητικά: Χρίστος Σταυρινίδης
7) Την Άνοιξη ποιος πρόδωσε (Γιώργος Κοτσώνης – Κώστας Μόντης) σόλο τραγούδι: Στέφανη Χαραλάμπους
8) Το τρελοβάπορο (Χρίστος Σταυρινίδης – Οδυσσέας Ελύτης) Χορωδία
9) Κερύνεια (Παντελής Θαλασσινός – Πόλυς Κυριάκου) σόλο τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας, Πάρης Παράσχος
10) Στιγμές της εισβολής (Μάριος Τόκας – Κώστας Μόντης) σόλο τραγούδι: Ανδρέας Ελεσνίτσαλης

Τρία από τα τραγούδια είχαν ακουστεί στις πρώτες εκτελέσεις τους στη δισκογραφία από τον Γιώργο Νταλάρα. Το τραγούδι του «Βαγορή» είχε ηχογραφηθεί το 1994 για το δίσκο «Των αθανάτων», οι «Στιγμές της εισβολής» το 1998 στο cd single «Φωνή πατρίδας» και η «Κερύνεια» από τον Νταλάρα και τον Παντελή Θαλασσινό στο δίσκο της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας «Δάκρυ στο γυαλί» που κυκλοφόρησε το 2006.

Τραγούδησαν και έπαιξαν:


Σύνολο Έντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας
Φωνές: Σοπράνο: Κατερίνα Παπαϊακώβου, Αναστασία Μοδέστου, Λύριδα Κακόπιερου, Ελίνα Ελ Μαλούλι, Βαλέρια Ιόργου
Άλτο: Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρία Κωνσταντίνου, Ειρήνη Χατζησοφοκλέους, Χριστίνα Καρακόνδυλου
Τενόροι: Ανδρέας Ελεσνίτσαλης, Πάρης Παράσχος, Ιωάννης Ιωάννου, Αλέξανδρος Ντάρνα
Μπάσοι: Γιώργος Δημητρίου, Αγαθάγγελος Σημαντήρης, Αντρέας Νικολάου, Χρίστος Σταυρινίδης

Ορχήστρα: Ραφαήλ Αγαπίου (πιάνο), Χρίστος Σταυρινίδης (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα), Ανδρέας Χατζησάββας (μπουζούκι), Ανδρέας Κραμπιάς (μπουζούκι, ούτι), Σταμάτιος Σόλωνος (όμποε), Χριστιάνα Αντωνουδιού (κλαρίνο), Τάσος Κυριάκου (γαλλικό κόρνο), Μάρι Ντερντεριάν (βιολί), Κωνσταντίνος Χρίστου (βιόλα), Νεφέλη Χρίστου (βιολοντσέλο).

Η ενορχήστρωση, διδασκαλία και διεύθυνση έγιναν από τον καθηγητή μουσικής Χρίστο Σταυρινίδη. Η ηχογράφηση και η παραγωγή έγιναν από τον Χρίστο Σταυρινίδη στο Κnossos Music Studio. Το mastering έγινε από τον Χρήστο Μάνο, ενώ ο σχεδιασμός των γραφικών και η επιμέλεια του ένθετου από την Λαμπρινή Καρατζογιάννη.

Στο ένθετο υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, φωτογραφικό υλικό καθώς και τρία κείμενα. Ένα του Χρίστου Χριστοφόρου, Επόπτη Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, ένα του Χρίστου Σταυρινίδη κι ένα του Ανδρέα Παράσχου. Μπορείτε να τα διαβάσετε στο photo gallery, στο τέλος του άρθρου.

Σκέψεις


Είναι κάποιες φορές, όπως τώρα, που νομίζω πως πρέπει να επαναλαμβάνω τα αυτονόητα. Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να διαφωνεί μαζί μου, σχετικά με την αξία, τη χρησιμότητα και τον κομβικό ρόλο των μουσικών σχολείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων όσοι δούλεψαν για αυτή την παραγωγή και θα είναι «ευχής έργον» αν ο δίσκος καταφέρει να ξεπεράσει τα στενά όρια της Μεγαλονήσου και διανεμηθεί και στην Ελλάδα. Μακάρι αυτή η προσπάθεια να βρει μιμητές και αρωγούς και στη χώρα μας…

Υ.Γ: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το φίλο Ρήσο Χαραλαμπίδη για την αποστολή του δίσκου από την Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ αποσπάσματα από τις εκδηλώσεις του σχολείου, μεταξύ των οποίων και αυτή με τον Γιώργο Νταλάρα στις 6 Μαΐου 2014, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!