Ένα τραγούδι για τον Καλδάρα, την Μοσχολιού, τον Αργυρόπουλο

(ΑΚΟΥΣΤΕ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ) Η «Αλλαγή πορείας» του «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ».

«Ένα φτωχό χαμόγελο»


Πριν από λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μου ο δίσκος του συνθέτη, μουσικοκριτικού και ζωγράφου Κορνήλιου Διαμαντόπουλου «Ένα φτωχό χαμόγελο» (Έργο 102, 1985 - 2016), με ερμηνευτές, στα περισσότερα τραγούδια την Αντιγόνη Πενέζη και τον Νεκτάριο Μαλλά και τις συμμετοχές της Σαβίνας Γιαννάτου, του Ορφέα Περίδη, της Λιζέτας Καλημέρη, της Μαρίας Περδικούρη και του ίδιου του Κορνήλιου Διαμαντόπουλου. Συμμετέχουν αυτοσχεδιάζοντας ο Χάρης Λαμπράκης, η Μάρθα Μαυροειδή, ο Αλέκος Βασιλάτος και ο Λευτέρης Ανδριώτης.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου για τις συνθέσεις: «Έχει γίνει διακριτική προσπάθεια πολυρυθμικών πολυφωνιών, ανατολικοδυτικών ακουσμάτων, τροπικών αντιστίξεων και παντρέματος πολύ ετερόκλητων επιρροών, εξωθώντας ένα φαινομενικά εντεχνολαϊκό υπόβαθρο σε κάτι μάλλον διαφορετικό και ίσως ακατάτακτο».

Για τους στίχους: «Μέσα στον οικείο αλλά και κορεσμένο χώρο της ερωτικής θεματολογίας, η στιχουργία δοκιμάζει διευρύνσεις του πλαισίου της. Έτσι συνάδει τα πάθη με έννοιες όπως το νόημα της ύπαρξης, ο χρόνος, η κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και η τραγικωμωδία τους».

Για την ενορχήστρωση: «Καταγράφεται προσπάθεια ριζικής ηχοχρωματικής ανανέωσης, χωρίς μπουζούκι, αλλά με ντόπια όργανα (κανονάκι, ούτι, λύρες), με παραδοσιακά απ’ όλο τον κόσμο (νέυ, τσίτερο, κότο) και με ιδιοκατασκευές (πενταχορδομονόχορδο, κιθάρπα, σύρμα…)»

«Αλλαγή πορείας»


Το 8ο από τα τραγούδια είναι η «Αλλαγή πορείας» με ερμηνεύτρια την Αντιγόνη Πενέζη… Ένα τραγούδι στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου, στους στίχους του οποίου μπερδεύονται «γλυκά» οι στίχοι ενός από τα ωραιότερα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, του «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ» με λόγια του Χρήστου Αργυρόπουλου, που πρωτοτραγούδησε η Βίκυ Μοσχολιού το 1967.
peneziantig
Έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα), Αλέκος Βασιλάτος (κοντραμπάσο) και Κορνήλιος Διαμαντόπουλος (κιθάρες, μπασοκίθαρα, πλήκτρα, κρουστά).

Όπως αναφέρεται στο ένθετο του cd, το τραγούδι αφιερώνεται στον Απόστολο Καλδάρα, τον Χρήστο Αργυρόπουλο και την Βίκυ Μοσχολιού…

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!