Το άγνωστο «Μινόρε» του Χρήστου Μητρέντζη στη Σουηδία (1981)

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μια άγνωστη, δισκογραφική σύμπραξη Ελλήνων και Σουηδών μουσικών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ελληνική μουσική από το «Νέο Μινόρε»


Μια σχετική αναφορά σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Μητρέντζης στην Κύπρο, μου έδωσε την αφορμή για να ψάξω και να βρω ένα δίσκο που ηχογράφησε το 1981 στη Σουηδία, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα εκείνη την εποχή.

Πρόκειται για το δίσκο «Grekisk Musik» («Ελληνική μουσική»), που ηχογραφήθηκε στο Studio «Kalabalik» στο Μάλμε της Σουηδίας το καλοκαίρι του ’81 από το «Νέο Μινόρε», από το συγκρότημα που ιδρύθηκε από δυο Έλληνες και τέσσερις Σουηδούς μουσικούς. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την εταιρεία «Amalthea».

Το συγκρότημα αποτελούσαν οι μουσικοί: Χρήστος Μητρέντζης (μπουζούκι, φωνητικά), Dan Gisen Malmquist (κλαρινέτο, μπάσο, φωνητικά), Sten Källman (τραγούδι, φλάουτο, μπαγλαμά), Lasse Bomgren (κιθάρα, πιάνο, μπάσο, φωνητικά), Ale Moller (ακορντεόν, σαντούρι, μπουζούκι, 12χορδη κιθάρα, φυσαρμόνικα, τραγούδι) και Σάκης Πελεσλόγλου (τραγούδι).
01.NEO MINORE

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Ouvertyr [H γειτονιά των αγγέλων («Το ψωμί είναι στο τραπέζι», «Πενιά», «Χαρταετοί», «Χασαποσέρβικος»)] (Μίκης Θεοδωράκης) Οργανικό
2) Jag har salt mina hander (Μουσική: A.Moller – Στίχοι: G.Marinos / A.Moller)
3) Καρσιλαμάς (Παραδοσιακό) Οργανικό
4) Βάλε με στην αγκαλιά σου (Βαγγέλης Παπάζογλου)
5) Knovo Horo (Παραδοσιακό της Μακεδονίας) Οργανικό
6) Λιγνά κορίτσια (Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος)
7) Θα σημάνουν οι καμπάνες (Μίκης Θεοδωράκης – Γιάννης Ρίτσος)
8) Faglarna (Τώρα τα πουλιά) (Παραδοσιακό) Οργανικό
9) Καλέ δε με λυπάσαι (Παραδοσιακό)
10) Σαββατόβραδο (Μίκης Θεοδωράκης – Τάσος Λειβαδίτης)
02.NEO MINORE

Λίγα λόγια για το «Νέο Μινόρε»


Όπως διαπιστώσατε από τους τίτλους των τραγουδιών, το υλικό του δίσκου αποτελείται από τέσσερα κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, τέσσερα παραδοσιακά, ένα του Βαγγέλη Παπάζογλου κι ένα ζεϊμπέκικο σε μουσική του Ale Moller («Jag har salt mina hander»), το οποίο αν και θυμίζει έντονα παλιό ελληνικό τραγούδι, δυστυχώς δεν βρήκα περισσότερα στοιχεία για αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από άρθρο του σπουδαίου ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Βαγγέλη Αρναουτάκη για τον Ale Moller και το «Νέο Μινόρε» η σχέση του Ale Moller με την ελληνική μουσική και το ρεμπέτικο αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν άκουσε τον Χρήστο Μητρέντζη, που, όπως έγραψα παραπάνω, ζούσε τότε στο Μάλμε της Σουηδίας, να παίζει μπουζούκι. Τότε ίδρυσαν μαζί το «Νέο Μινόρε» και δραστηριοποιήθηκαν ηχογραφώντας δίσκους και πραγματοποιώντας πολλές συναυλίες για τους Σουηδούς και τους Έλληνες μετανάστες. Παράλληλα, την τριετία 1978 - 1981 συνεργάστηκαν και με τον Μίκη Θεοδωράκη στη ζωντανή παρουσίαση των έργων «Άξιον Εστί» και «Canto General», ενώ έπαιξαν και στην ηχογράφηση του «Άξιον Εστί» στα σουηδικά, με τη μετάφραση του Σουηδού συγγραφέα Ίνγκεμαρ Ρεντίν. Σαν σολίστες, συμμετείχαν επίσης και στην ορχήστρα που έπαιξε στη Σουηδική Ακαδημία της Στοκχόλμης στην εκδήλωση για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη, στις 10 Δεκέμβρη του 1979.
03.NEO MINORE
Στο οπισθόφυλλο του δίσκου ο Κώστας Μουστόγιαννης, φίλος των μελών του συγκροτήματος έγραφε: «Αυτός ο δίσκος είναι το αποτέλεσμα μιας καλής συνεργασίας, μεταξύ δύο Ελλήνων και τεσσάρων Σουηδών μουσικών, επάνω σε τραγούδια αναγνωρισμένης αξίας. Είναι μια δουλειά που μας δείχνει ότι το αίσθημα και η αγάπη επάνω σε μουσική ποιότητας ξεπερνά πάντα τα γεωγραφικά όρια».

04.NEOMINORE

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!