Τα τελευταία τραγούδια του Τάκη Μπίνη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι τελευταίες ηχογραφήσεις του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή στη δισκογραφία
21/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Στις 21 Δεκεμβρίου 2005, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής, συνθέτης και μπουζουξής Τάκης Μπίνης. Είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη το 1923 και το 1950 πραγματοποίησε τις πρώτες ηχογραφήσεις του, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 78 γραμμοφώνου από τις εταιρείες Odeon – Parlophone.

«Οι μάγκες τώρα κλαίνε»

Με αυτή την αφορμή, σκέφτηκα σήμερα να ακούσουμε τα δυο τελευταία τραγούδια που ηχογράφησε ο Τάκης Μπίνης, με «σπασμένη» πλέον φωνή, αλλά με την ίδια, δυνατή ψυχή, που τραγούδησε το 1983 τις περίφημες δημιουργίες του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου από την ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο».

Το πρώτο από τα δυο τραγούδια συμπεριλήφθηκε το 2003 στο δίσκο του συνθέτη, στιχουργού και μουσικού Δημήτρη Παναγόπουλου «Σχέδιο συνάντησης», που κυκλοφόρησε από την GSF Records. (O Δημήτρης Παναγόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 29 Οκτωβρίου 2018).
01photo GΤα δεκατέσσερα τραγούδια του δίσκου ήταν σε στίχους του Πότη Κατράκη και τραγούδησαν οι Σπύρος Ζαγοραίος, Ηλίας Κλωναρίδης, Νάντια Καραγιάννη, Φίλιππος Νικολάου, Κώστας Καφάσης, Γιάννης Ντουνιάς, Καίτη Αμπάβη, Καίτη Ντάλη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Πετρή Σαλπέα, Τόλης Κοτσαμπάς, Γιάννης Πετρόπουλος, Λάκης Τζορντανέλι (!!!) και ο Τάκης Μπίνης, που, στο ρυθμό του καμηλιέρικου ζεϊμπέκικου, τραγούδησε «Οι μάγκες τώρα κλαίνε», έχοντας στο πλευρό του την Νάντια Καραγιάννη που έκανε τα σεγόντα. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας έγιναν από τον Δημήτρη Παναγόπουλο.
 

«Πήγες πάσο»

Το 2004 κυκλοφόρησε από την Alpha Records ένα διπλό cd με τίτλο «Ότι αγάπησα», με τριάντα δύο τραγούδια σε στίχους του Γιάννη Τζουανόπουλου, μελοποιημένους από δεκατέσσερις συνθέτες και τραγουδισμένα από είκοσι ερμηνευτές.

Τις μουσικές έγραψαν οι Αντώνης Μιτζέλος, Γιάννης Σπανός, Σοφία Βόσσου, Πάνος Ρουμελιώτης, Γιώργος Θεοχαρόπουλος, Μανώλης Γεωργοστάθης, Μανώλης Καραντίνης, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Βασιλάς, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Χατζής και Δημήτρης Παναγόπουλος.

Τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Λιδάκης, Κώστας Μακεδόνας, Σοφία Βόσσου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Χατζής, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Θέμης Αδαμαντίδης, Κατερίνα Κούκα, Πόλυ Πάνου, Δάκης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Νικολάου, Εύα Κανέλλη, Μαίρη Λίντα, Αντωνία Χατζίδη, Αντώνης Βαρδής, Πασχάλης Τερζής και ο Τάκης Μπίνης. Ο τίτλος του σημειώματος του Πάνου Γεραμάνη στο ένθετο του δίσκου είναι χαρακτηριστικός: «Συλλαλητήριο του τραγουδιού»…
02photo G
Σε αυτό το δίσκο, μέσα στον οποίο ακούγονται αρκετές απρόβλεπτες συνεργασίες μεταξύ δημιουργών και ερμηνευτών, καταγράφηκε η τελευταία ηχογράφηση του Τάκη Μπίνη, μετά από 54 χρόνια στη δισκογραφία.

Πρόκειται για ένα ζεϊμπέκικο και πάλι σε μουσική και ενορχήστρωση του Δημήτρη Παναγόπουλου, με τίτλο «Πήγες πάσο» και τη συνδρομή της Άντρης Κωνσταντίνου στα φωνητικά. Παρούσα, στους στίχους του Γιάννη Τζουανόπουλου, η γενέτειρα του Τάκη Μπίνη: «…άλλο Αθήνα κούκλα μου κι άλλο Θεσσαλονίκη…»

Ισχύει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates