Ο Μητροπάνος τραγουδάει Κουγιουμτζή - «Τα νυχτέρια μας»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ανατρέχοντας στη δισκογραφία του Μητροπάνου, ένας από τους δίσκους που ξεχώριζα πάντα ήταν «Τα νυχτέρια μας» του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Λάκη Τεάζη… 
Ανατρέχοντας στη δισκογραφία του Μητροπάνου, μαζί με τα «Πικροσάββατα» των Μίκη Θεοδωράκη - Λευτέρη Παπαδόπουλου και τα «Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, οι δίσκοι που ξεχώριζα πάντα ήταν ο θρυλικός «Άγιος Φεβρουάριος» των Δήμου Μούτση - Μάνου Ελευθερίου, αλλά και «Τα νυχτέρια μας» του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Λάκη Τεάζη… Χωρίς ασφαλώς να υποτιμώ τις δουλειές του τραγουδιστή με το Μάριο Τόκα και το Θάνο Μικρούτσικο ή κάποιες από τις πιο λαϊκές στιγμές του Τάκη Μουσαφίρη και του Σπύρου Παπαβασιλείου…

Βρισκόμαστε στα 1985 λοιπόν… Οι τελευταίες συνεργασίες του Μητροπάνου, την προηγούμενη χρονιά, είναι ο δίσκος «Όταν μιλούν τα τέλια» του Απόστολου Καλδάρα, που μοιράζεται με την Κατερίνα Στανίση, τα «Πικροσάββατα» του Μίκη Θεοδωράκη, που τότε τουλάχιστον δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα, αλλά και η συμμετοχή του στο πολυσυλλεκτικό «Ακόμα μια μέρα» του Τάκη Μουσαφίρη. Παράλληλα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, είναι μια περίοδος που ζητά από την εταιρεία να πάρει συνθέτες, αφού σχεδόν όλοι είναι δεσμευμένοι με άλλες εταιρείες. Στην Polygram όμως επικρατεί η άποψη ότι ο τραγουδιστής μετράει περισσότερο από τον συνθέτη. Συναντιέται τελικά με το Σταύρο Κουγιουμτζή - του οποίου η τελευταία δουλειά, το «Μικραίνει ο κόσμος», ήδη μετρά τρία χρόνια που κυκλοφόρησε- και με τη συνεργασία του Λάκη Τεάζη στους στίχους, γράφουν «Τα νυχτέρια μας».

1) Οι άντρες π' αγαπάνε 
2) Γυναίκα σκάρτη 
3) Παράπονό μου 
4) Είσαι ωραία σαν αμαρτία 
5) Δεν με θέλεις 
6) Πικρός καφές 
7) Αν μ' αγαπάς 
8) Ο κατηφές 
9) Είμαι μάγκας 
10) Αγάπη βουρκωμένη 
11) Για μια γυναίκα 
12) Πόσα χρόνια
Η ηχογράφηση γίνεται στο Studio Sierra από τον Γαβριήλ Παντζή. Έπαιξαν ο Κώστας Παπαδόπουλος μπουζούκι, οι Γιάννης Μπιθικώτσης και Βασίλης Ηλιάδης μπουζούκι και μπαγλαμά, ο Κώστας Νικολόπουλος κιθάρες, ο Τώνης Άγας κιθάρα και μπαγλαμά, ο Ηλίας Κουλούρης και ο Τάσος Λιβέρης κρουστά, ο Πάνος Γεωργοτάς μπάσο, οι Τάσος Καρακατσάνης και Χ. Κωνσταντινίδης, πιάνο και ο Τ. Καραθανάσης ακορντεόν.

Τα τραγούδια είναι γραμμένα με το γνωστό και συχνά αναγνωρίσιμο ύφος του Κουγιουμτζή. Δεν ξέρω βέβαια αν αγγίζουν τα επίπεδα των μεγάλων τραγουδιών της δεκαετίας του ’70, ιδίως στιχουργικά, εκεί όπου σε κάποια σημεία θα εντόπιζα την κυριότερη αδυναμία του δίσκου, πιστεύω όμως πως είναι αξιοπρεπέστατα και ασφαλώς πολύ καλύτερα, από κάτι «Κοντούς με γραβάτες» και κάτι «Παπαγάλους», που γνώριζαν τότε εκατοντάδες πωλήσεων.

Κλασικά λαϊκά τραγούδια, όπως το πολύ ωραίο εναρκτήριο ζεϊμπέκικο «Οι άντρες π’ αγαπάνε» ή το «Είσαι ωραία σαν αμαρτία», που ακούστηκε, τουλάχιστον τότε, περισσότερο απ’ όλα. Δε λείπουν όμως και οι μπαλάντες όπως το «Αν μ’ αγαπάς», «Πόσα χρόνια», «Δεν με θέλεις» και το «Παράπονό μου», που μετά από πολλά χρόνια, βρήκε θέση τόσο στα ζωντανά προγράμματα του τραγουδιστή, όσο και στα αφιερώματα στα τραγούδια του συνθέτη και έγινε ευρύτερα γνωστό. Το «Παράπονό μου» μαζί με το «Αν μ’ αγαπάς» αλλά και το «Κάπου νυχτώνει» συμπεριλήφθηκε πριν από δυόμιση χρόνια περίπου, στο cd και dvd με τη Ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του τραγουδιστή στο Ηρώδειο, με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

Γενικά, δεν είναι πολλές οι επανεκτελέσεις που γνώρισαν αργότερα αυτά τα τραγούδια. Το «Παράπονό μου» ακούγεται από τον Αργύρη Κούκα στο ζωντανό δίσκο της συνεργασίας του Κουγιουμτζή με τον Απόστολο Καλδάρα, από τις εμφανίσεις τους στο κέντρο «Μισέλ» το 1986, το «Οι άντρες π’ αγαπάνε» έγινε «Όσοι αγαπάνε» και ξαναηχογραφήθηκε το 1993 από την Αιμιλία Κουγιουμτζή στο δίσκο «Κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι», ενώ η «Αγάπη βουρκωμένη» ακούγεται από την Πολυφωνική χορωδία Βόλου στο cd «Λόγια της καρδιάς» που κυκλοφορεί το 2001. Στα πλαίσια της σχέσης Κουγιουμτζή - Μητροπάνου, θα πρέπει ίσως να σημειωθεί και μια παλαιότερη εκτέλεση του τραγουδιστή το 1970 στο «Να ’τανε το ‘21» σε δίσκο 45 στροφών (υπάρχει και στο Lp «Λαϊκή παρέλασις») και μια ηχογράφηση του «Ένας κόμπος η χαρά μου» από τον Φάνη Μεζίνη στον τριπλό δίσκο από τις εμφανίσεις του Μητροπάνου στο «Ζoom» το 1996.

«Τα νυχτέρια μας» βγήκαν αργότερα και με κλειστό εξώφυλλο και διαφορετικές φωτογραφίες. Με την επιβολή του ψηφιακού ήχου κυκλοφόρησαν σε cd, ενώ πριν από μερικά χρόνια διανεμήθηκαν μαζί με εβδομαδιαία εφημερίδα.

Οι φωτογραφίες με τους συντελεστές του δίσκου είναι τραβηγμένες το καλοκαίρι του 1985.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates