«Μια Κυριακή» του Γιάννη Σπανού

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας ξεχωριστός δίσκος του συνθέτη που έχει σήμερα τα γενέθλιά του.

Σαν σήμερα…


Στις 26 Ιουλίου του 1934 γεννήθηκε στο Κιάτο της Κορινθίας ο Γιάννης Σπανός… Με αυτή την αφορμή, διάλεξα για σήμερα να ακούσουμε έναν από τους σημαντικότερους, κατά τη γνώμη μου, δίσκους του, που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60…

«Μια Κυριακή»


Το 1969 κυκλοφόρησε από την Columbia ο δίσκος «Μια Κυριακή» σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους σε επτά τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, δυο του Κώστα Κωτούλα, ενώ από ένα μοιράζονται στιχουργικά ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Γιώργος Παπαστεφάνου.

Τραγούδησαν τρία από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της Columbia εκείνης της εποχής, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Σταμάτης Κόκοτας, ενώ συμμετείχε ο Χρήστος Εμμανουήλ, ένας τραγουδιστής με αξιόλογη φωνή, αλλά μικρή δισκογραφική καριέρα. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Γιάννη Σπανό, μπουζούκια έπαιξαν ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον Λάκη Καρνέζη και η ηχογράφηση έγινε από τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Ο πίνακας του εξωφύλλου είναι η «Καρέκλα» του Σπύρου Βασιλείου.

Tα τραγούδια του δίσκου

span2234
1) Μια Κυριακή (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
2) Ξέχασες (Κώστα Κωτούλα) Βίκυ Μοσχολιού
3) Θα σου στείλω περιστέρι (Λευτέρη Παπαδόπουλου) Χρήστος Εμμανουήλ
4) Μπρος στο μπαλκόνι σου (Γιώργου Παπαστεφάνου) Βίκυ Μοσχολιού
5) Η πληρωμή (Μάνου Ελευθερίου) Χρήστος Εμμανουήλ
6) Παίρνει τους δρόμους η καρδιά (Λευτέρη Παπαδόπουλου) Βίκυ Μοσχολιού
7) Πες πως μ’ αντάμωσες (Λευτέρη Παπαδόπουλου) Σταμάτης Κόκοτας
8) Τι σου ’φταιξαν τα νιάτα μου (Λευτέρη Παπαδόπουλου) Βίκυ Μοσχολιού
9) Πού σε είδα, πού σε ξέρω (Κώστα Γεωργουσόπουλου) Σταμάτης Κόκοτας
10) Γειτονάκι μου (Λευτέρη Παπαδόπουλου) Σταμάτης Κόκοτας
11) Ας ερχόσουν κι ας βρεχόσουν (Κώστα Κωτούλα) Γρηγόρης Μπιθικώτσης
12) Ο μπαγλαμάς (Λευτέρη Παπαδόπουλου) Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Ο Γιάννης Σπανός αποδεικνύει μ' αυτό το δίσκο πόσο άνετα μπορεί να κινηθεί από τις νεοκυματικές μπαλάντες, στα ατόφια λαϊκά τραγούδια… Όσο κι αν ψάξουμε σε δίσκους σαν κι αυτόν, δύσκολα θα βρούμε ένα τραγούδι κακό ή έστω μέτριο. Αντικειμενικά, είναι όλα από καλά έως πολύ καλά...

Τα περισσότερα από τα τραγούδια της «Κυριακής», όπως το «Πες πως μ' αντάμωσες», «Τι σου ’φταιξαν τα νιάτα μου», «Ο μπαγλαμάς» και βεβαίως το ομώνυμο έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που έμειναν στη «σκιά» των επιτυχιών και σήμερα, έχουν, σχεδόν, ξεχαστεί… Με την επιβολή του ψηφιακού ήχου ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.

Λίγα λόγια του Γιάννη Σπανού


Στο οπισθόφυλλο του δίσκου ο Γιάννης Σπανός σημειώνει:

«Για πρώτη φορά αφιερώνω ένα μεγάλο δίσκο στο λαϊκό τραγούδι που γεννήθηκε και αγαπήθηκε τόσο πολύ από το λαό μας.

Το θαυμάζω απεριόριστα όπως επίσης θαυμάζω αυτούς τους παλιούς, καλούς, λαϊκούς συνθέτες που αθόρυβα και σχεδόν ανώνυμα το ανέβασαν σε ύψη κλασικά. Προσπάθησα να μην το προδώσω και επιθυμία μου είναι να συμβάλω κι εγώ στην προώθηση και εξέλιξή του όπως και άλλοι σύγχρονοι συνθέτες πριν από μένα.
Εάν τώρα πρόσθεσα κάτι από τον εαυτό μου, μια προσωπική σφραγίδα, αυτό θα το αποφασίσει το κοινό.
Δέκα από τα τραγούδια μου ακούγονται από τους τρεις μεγάλους μας τραγουδιστάς, τον Μπιθικώτση, την Μοσχολιού και τον Κόκοτα. Παρουσιάζω επίσης για πρώτη φορά τον Χρήστο Εμμανουήλ, μια καινούργια φωνή, στην οποία πιστεύω πολύ.
Πριν τελειώσω θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Λ. Παπαδόπουλο, Γ. Παπαστεφάνου, Κ. Γεωργουσόπουλο, Μ. Ελευθερίου και Κ. Κωτούλα καθώς επίσης και τον Γ. Κωνσταντόπουλο που έκανε την ηχοληψία, γιατί με την βοήθειά τους επραγματοποίησα τον δίσκο αυτό.

Γιάννης Σπανός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!