Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Νίκος Τσιφόρος (1970)
Έφυγε ο Νίκος Τσιφόρος (1970)
TSIFOROS
Δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος αλλά και σκηνοθέτης.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου  το 1909 και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Έγραψε την πρώτη του επιθεώρηση το 1928 και αφού πήρε πτυχίο Νομικής, εργάστηκε για δυο χρόνια στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια μπάρκαρε στα καράβια. Ως το 1939 άλλαζε συνέχεια επάγγελμα, αλλά συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα έντυπα.

Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1944 όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη ανέβασε στο θέατρο Ακροπόλ το θεατρικό έργο του «Η πινακοθήκη των ηλιθίων». Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 1948-49 έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του. Έγραψε ιστορικά αναγνώσματα και ηθογραφίες. Ένα από τα αγαπημένα του έργα ήταν η «Ελληνική Μυθολογία», που ήταν γραμμένη με το δικό του «τσιφόριο» ύφος, αλλά δεν πρόλαβε να την δει να εκδίδεται.

Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες (Φιλελεύθερος, Βήμα, Ελεύθερος Κόσμος) και περιοδικά (Τραστ, Ρομάντσο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον), ενώ έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 80 σενάρια, κάποια από αυτά μόνος του και άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!