Σάν Σήμερα
Γεννήθηκε ο Ηρακλής Βαβάτσικας (1969)
Γεννήθηκε ο Ηρακλής Βαβάτσικας (1969)
Από τους σημαντικότερους Έλληνες δεξιοτέχνες του ακορντεόν, ο Ηρακλής Βαβάτσικας γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1969 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο ακορντεόν (1978) κοντά στο Βασίλη Σιμιτσιάδη, ενώ το 1982 συνέχισε τις σπουδές του και αποφοίτησε με «άριστα» από την τάξη του Κώστα Αρουτζίδη στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1992.

Στη συνέχεια, έρχεται σε επαφή με το bayan, ένα πιο εξελιγμένο τύπο ακορντεόν με κουμπιά και παίρνει μαθήματα από τον κορυφαίο Ρώσο συνθέτη και καθηγητή Wjacheslav Semionov. Έχει γράψει δεκάδες συνθέσεις και μεταγραφές για solo bayan. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την Ελληνική μουσική, γράφοντας τραγούδια, ενορχηστρώνοντας και παίζοντας σε πάνω από 300 δίσκους συνεργαζόμενος με σπουδαίους Έλληνες μουσικούς και δημιουργούς.

Την περίοδο 1995-96 γίνεται μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (Κ.Ο.Ε.Μ.) και ξεκινάει την δημιουργία εκπαιδευτικών συνθέσεων για κλασικό Ακορντεόν με βάση την Ελληνική μουσική παράδοση. Έτσι γεννιέται το «Γαλάζιο βιβλίο» με επεξεργασμένα παραδοσιακά κομμάτια αλλά και 21 σπουδές, μία Toccata (πρωτότυπα έργα) σε κλασικό στιλ και δεκάδες διασκευές και προσαρμογές κλασικών έργων.

Επίσης, έχει δημιουργήσει πρωτότυπα ορχηστρικά σχήματα όπως το «Για φωνή και ακορντεόν» (2000) και το «Σμύρνη - Μπουένος Άιρες» (2008).

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει: «Καράβι καρδιά» με τον Κώστα Παυλίδη (1994), «Πες μου ψυχή» με την Μόρφω Τσαϊρέλη (1999), «Για φωνή και ακορντεόν» με την Μόρφω Τσαϊρέλη, «Νέα γη» του Δημήτρη Τσεκούρα (2001), «Χρώμα» (2004) με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, «Το κλειδί» (2004) με τον Μανώλη Λιδάκη, «Η καρδιά του κτήνους» (2005) soundtrack μουσική για την ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη, «Oriental Garden» (2008) με τη Nova Emad, Ιρανοκαναδή τραγουδίστρια, «Αφιέρωμα στον Ηλία Κατσούλη» (2011) με τον Γιώργο Νταλάρα, «La Nonna» (2015) μουσική της ομώνυμης θεατρικής παράστασης κ.ά.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates