Σάν Σήμερα
Έφυγε η Φλέρυ Νταντωνάκη (1998)
Έφυγε η Φλέρυ Νταντωνάκη (1998)
NTANTONAKH
Προικισμένη ερμηνεύτρια που συνέδεσε το όνομά της με το Μάνο Χατζιδάκι, στο έργο του «Ο Μεγάλος Ερωτικός» αλλά και μέσα από την ευρύτερη συνεργασία που είχε μαζί του.
Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο είναι Ελευθερία Παπαδαντωνάκη. Με σπουδές Ιστορίας και Φιλολογίας στις ΗΠΑ ξεκίνησε καριέρα ηθοποιού στη Νέα Υόρκη και σταδιακά αλλά με σταθερό βήμα πέρασε και στο τραγούδι όπου αναδείχτηκε ως χαρακτηριστική «περσόνα». Το 1965 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Fleury: The isles of Greece» με διασκευές ελληνικών λαϊκών, έντεχνων και «ξένων» τραγουδιών και προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 γνωρίζεται με τον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος μαγεύεται από την εκφραστική της δεινότητα.

Η συνεργασία τους και οι ηχογραφήσεις τους θα δημιουργήσουν «μύθο» τόσο γύρω από τα ίδια τα έργα (Η Φλέρυ Νταντωνάκη στα Λειτουργικά του Μάνου Χατζιδάκι, Ρυθμολογία, Ο Μεγάλος Ερωτικός) όσο και για την ίδια τη Φλέρυ.

Τυραννισμένη και ευαίσθητη προσωπικότητα, παρά την αναγνώριση που έχει, θα «χαθεί στα μονοπάτια του μυαλού της». Θα επανακάμψει στα χρόνια του ΄80, δισκογραφικά αλλά και στη σκηνή (συνεργασίες με Λιούγκο, Μπαχ- Σπυρόπουλο, Τερμίτες) , αλλά τελικά θα «κρυφτεί» και πάλι στη μοναχικότητά της. Στις 18 Ιουλίου του 1998, χτυπημένη και από την επάρατη νόσο, θα αφήσει την τελευταία πνοή της στο Νοσοκομείο Μεταξά.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!