Σάν Σήμερα
Έφυγε η Δόμνα Σαμίου (2012)
Έφυγε η Δόμνα Σαμίου (2012)
DOMNA SAMIOY
Στα 84 της, αποχαιρέτησε το μάταιο ετούτο κόσμο, κυριολεκτικά, πλήρης ημερών, αφού το έργο που αφήνει, χρειάζεται δέκα τουλάχιστον ζωές για να «ζυμωθεί».
Η
μικρασιάτισσα Σαμίου από παιδί μπήκε στο κόσμο της βυζαντινής μουσικής, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής». Εντάχθηκε στον κύκλο αυτό, συνοδοιπόρησε με το δάσκαλό της και αργότερα με τη σειρά της συνέστησε το 1981 τον «Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου» με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές προδιαγραφές, μακριά από τις ευκολίες των εμπορικών δισκογραφικών και των εταιριών παραγωγής.

Εντασσόμενη στον κύκλο του Καρά και εργαζόμενη στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να ανακαλύψει και να ηχογραφήσει τραγούδια και μελωδίες του λαού μας. Αναλόγως κινήθηκε καις την τηλεόραση αλλά και στην δισκογραφία, στο λυκαυγές του ΄70 όταν άρχισε και να τραγουδά σε δίσκους. Πάμπολλες οι ζωντανές εμφανίσεις της σε Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, οι επιμέλειες της σε θεατρικά έργα –μεταξύ αυτών στην παράσταση του Εθνικού «Όρνιθες» του Αριστοφάνη το 1979 κατόπιν «παραγγελιάς» του Αλέξη Σολωμού- και οι εκδόσεις της (δισκογραφικού και λαογραφικού περιεχόμενου).

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!