Σάν Σήμερα
Έφυγε ο Νίκος Ξυλούρης (1980)
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019
Έφυγε ο Νίκος Ξυλούρης (1980)
XYLOYRHS
Είχε γεννηθεί στις 7 Ιουλίου 1936 στο ορεινό χωριό Ανώγεια της Κρήτης. Απ’ τους πιο προικισμένους και σημαντικούς τραγουδιστές όλων των εποχών...

Χάρη στις ικανότητές και τις επιλογές του, τη λαλιά αλλά και την κοψιά του, κατάφερε, με τη δική του απλόχερη σπορά, τα «κρητικά» να γίνουν γνωστά και να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, απ’ τη μεγαλόνησο μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Ο Ξυλούρης ενέπνευσε σπουδαίους συνθέτες του έντεχνου τραγουδιού (Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Χρήστος Λεοντής κ.ά.) να δημιουργήσουν τραγούδια που χάρη στις ερμηνείες του, έγιναν μνημεία ζωντανά που καθημερινά σημειώνουν παλικαρίσιες νίκες στην άνιση μάχη με το χρόνο. Η παρουσία του Ξυλούρη ήταν σε αυτά καθοριστική αφού η συμβολή του εμπλούτισε και ανανέωσε ταυτόχρονα το «έντεχνο σώμα» του τραγουδιού.

Το Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Μια μαυροφόρα που περνά». Το 1966 κέρδισε και το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι.

Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) και ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης) .

Έσβησε στα 44 χρόνια του, χτυπημένος από τον επάρατη νόσο.

Πίσω

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!