«Άξιον Εστί» ή «αστακομακαρονάδα»

(Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ OGDOO.GR) Αναρίθμητες φορές έχω παρακολουθήσει το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Την πρώτη φορά στο…

«Ρεξ», τη δεκαετία του ’60, με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, παρουσία και του Οδυσσέα Ελύτη. Και, τελευταία, στο Ηρώδειο, πριν από λίγες ημέρες. Σε κάθε παράσταση, το πλήθος ήταν τεράστιο. Και ενθουσιώδες. Και πιστεύω, ότι όποτε κι αν παρουσιασθεί αυτό το σπουδαίο έργο, ο κόσμος που θα τρέχει να το ακούσει, δεν θα μετριέται σε εκατοντάδες άτομα, αλλά σε χιλιάδες.

Τις ίδιες μέρες, όμως, που παιζόταν το «Άξιον Εστί», είχαμε και μια συναυλία νεοπόπ τραγουδιού, με συμμετοχή πασίγνωστων και δημοφιλέστατων τραγουδιστών. Η συναυλία αυτή, διαφημίσθηκε με κάθε μέσον και για πολλά εικοσιτετράωρα. Αλλά η προσέλευση του κοινού, δεν ήταν η αναμενόμενη. Και, βέβαια, δεν είχε καμιά σχέση, με την προσέλευση στη συναυλία του Θεοδωράκη.

Πιστεύω, ότι το νεοπόπ τραγούδι, ήκμασε στη χώρα μας την εποχή του λάιφ στάιλ και του γκλάμουρ. Άλλωστε, αυτό είναι και το περιεχόμενό του. Μιλάει μονίμως για έρωτες, χωρισμούς, ραντεβού, ταξίδια σε ονειρεμένους τόπους, πείσματα και ερωτικές συγκρούσεις. Πρόκειται για μια ηχητική σαπουνόπερα, ένα ηχητικό σήριαλ, όπως η «Τόλμη και Γοητεία». Αντίθετα, το έργο του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μαρκόπουλου, του Τσιτσάνη κλπ., συνδέεται με τα πάθη του λαού, αλλά και τον πραγματικό έρωτα, που δεν απασχολεί μόνο τις νεαρές ηλικίες και, μάλιστα, τις ηλικίες εκείνες, που δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμη τα σκληρά προβλήματα που θέτει καθημερινά η ζωή.

Η Ελλάδα, περνάει τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων 50 χρόνων. Επιστρέφει στην «Ανάγκη» και ανακαλύπτει και πάλι τον εαυτό της, που τον είχε χάσει, τα χρόνια της ευμάρειας και της αστακομακαρονάδας. Αυτή η ανακάλυψη, εκ νέου, του εαυτού της, θα ξαναφέρει τον κόσμο κοντά στις αιώνιες αξίες – αγάπη, φιλότιμο, φιλία, μπέσα – και θα δώσει καινούργια ώθηση στο λαϊκό τραγούδι. Η περίπτωση του «Άξιον Εστί», το υπογραμμίζει.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

test34493024