Τρία «κομμένα» τραγούδια του Γρηγόρη Μπιθικώτση

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα τραγούδια του Γρηγόρη Μπιθικώτση που κυκλοφόρησαν χωρίς εισαγωγή ή… φινάλε.

Σαν σήμερα…


Στις 7 Απριλίου 2005 έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης…

«Είναι μεγάλος ο καημός… είναι μακρύς ο δρόμος»


Υπάρχει μια κατηγορία τραγουδιών της ελληνικής δισκογραφίας, που στη μετεγγραφή τους από τους δίσκους γραμμοφώνου και τα 45άρια στους μεγάλους δίσκους και τα cd’s, άγνωστο γιατί, μεταφέρθηκαν κομμένα. Έλειπε δηλαδή η εισαγωγή ή το φινάλε. Σα να υπήρχε λογοκρισία στις νότες και όχι στα λόγια δηλαδή… Μια εξήγηση είναι η εξοικονόμηση χώρου, ειδικά όταν στη μια πλευρά του δίσκου υπήρχαν πάνω από έξι τραγούδια. Το κακό είναι πως, ακόμη και όταν, κάποια απ’ αυτά τα τραγούδια μπήκαν αργότερα σε cd’s, αυτό έγινε με βάση την κυκλοφορία τους στους δίσκους βινυλίου και όχι από τις πρωτότυπες μήτρες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να κυκλοφορούν κομμένα.

Σε παλαιότερο άρθρο στο Ogdoo.gr παρουσιάσαμε τέτοιες περιπτώσεις τραγουδιών του Στέλιου Καζαντζίδη, ενώ σε άλλο άρθρο αναφερθήκαμε στις περιπτώσεις των παράλληλων ηχογραφήσεων με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Στην παρούσα έκδοση θα μας απασχολήσουν οι περιπτώσεις των «κομμένων» τραγουδιών με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, που είναι βεβαίως πολύ λιγότερα από αυτά του Στέλιου Καζαντζίδη.

Όπως και στην περίπτωση του Στέλιου Καζαντζίδη, έτσι κι εδώ στο μεγάλο δίσκο με τα τραγούδια της «Πολιτείας» του Μίκη Θεοδωράκη που κυκλοφόρησε το 1976, στο «Είναι μακρύς ο δρόμος σου» σε στίχους του Πάνου Κοκκινόπουλου με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στην τελευταία εισαγωγή ο ήχος χαμηλώνει σιγά, σιγά (fade out) με αποτέλεσμα το τραγούδι να μην ακούγεται όπως πρωτοκυκλοφόρησε το 1964 στο 45άρι.
1.Mpithikotsis kommena
Στον «Καημό», με τα λόγια του Δημήτρη Χριστοδούλου που ηχογραφήθηκε το 1962 και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών καθώς και στο μεγάλο δίσκο με τα τραγούδια της επιθεώρησης «Όμορφη πόλη», έχει αφαιρεθεί η χορωδία που τραγουδά το ρεφραίν μετά την εισαγωγή. Ο «Καημός» βέβαια, συμπεριλήφθηκε αργότερα ολόκληρος σε πολλές συλλογές του Θεοδωράκη και του Μπιθικώτση, ενώ για το «Είναι μακρύς ο δρόμος σου», η «βλάβη» αποκαταστάθηκε στο remastered cd της «Πολιτείας», όπου μπήκε ολόκληρο.
2.mpithikotsis kommena

Το 1966, στη σειρά «Πορτραίτα μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών», κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Γρηγόρη Μπιθικώτση, με τίτλο το όνομά του, με το label της His master’s voice και με κωδικό GCLP 24. Περιλάμβανε εννέα ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διετία 1965 - 1966 και τρία τραγούδια («Αλεξανδριανή», «Φραγκοσυριανή» και «Παραπονιάρικο») που ηχογραφήθηκαν το 1962 και κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών.

Ανάμεσα στα δώδεκα τραγούδια ήταν και το «Απ’ τον καημό ξεχείλισα» του Βασίλη Τσιτσάνη, που είχε πρωτοεκδοθεί το 1966 σε 45άρι His master’s voice (7PG 3568). Σε αυτό το τραγούδι, για άγνωστο λόγο, κόπηκε η προεισαγωγή που υπήρχε στο 45άρι και ξεκίνησε κατευθείαν με την κύρια εισαγωγή, στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου. Νομίζω πως μέχρι σήμερα δεν έχει επανεκδοθεί ολόκληρο σε κάποια μεταγενέστερη συλλογή, ενώ «κομμένο» μπήκε και το 1986 στη συλλογή «Ο Μπιθικώτσης τραγουδάει Τσιτσάνη»…
3.mpithikotsis kommena

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates