Η μεγάλη συναυλία του Κώστα Ματσίγκου στο Επταπύργιο με μια κιθάρα και οκτώ φωνές

Εντυπώσεις, φωτογραφικό υλικό και video από τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του σπουδαίου μουσικού στο Φεστιβάλ Επταπυργίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ρεσιτάλ κιθάρας με οκτώ φωνές

«Από τις λίγες φορές στη ζωή μου που πίεσα τόσο άνθρωπο να δεχτεί και δεν το μετάνιωσα».

Με αυτή τη φράση της, η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, συνοψίζει πολύ εύστοχα όλα όσα συνέβησαν στην τρίωρη συναυλία του σπουδαίου μουσικού και καθηγητή της κιθάρας Κώστα Ματσίγκου που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Με αυτή τη συναυλία, στον κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων του Επταπυργίου, ο Κώστας Ματσίγκος γιόρτασε πενήντα πέντε χρόνια στη μουσική και το τραγούδι, έχοντας συνοδοιπόρους φίλους και συνεργάτες του ερμηνευτές και ερμηνεύτριες, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Πρατσινάκης, η Έφη Ναβροζίδου, η Ιωάννα Γιαννοπούλου, η Νάνα Μπινοπούλου και η Μαρίνα Ματσίγκου. Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης η μαθήτρια του Ματσίγκου Εύα Ατματζίδου, που έπαιξε μια δική της σύνθεση στην κιθάρα και οι μαθητές του στο «Ωδείο Τούμπας Κώστα Ματσίγκου» Γιάννης Καμπανταΐδης, Αντώνης Φιλιππουπολίτης και Νικολάκης Φιλίππου.

Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, στο πρόγραμμα της συναυλίας που είχε τίτλο «Ρεσιτάλ κιθάρας με οκτώ φωνές», χώρεσαν ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά, «έντεχνα» και σύγχρονα ελληνικά τραγούδια, καθώς και κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο, διασκευασμένα για κλασική κιθάρα. Όλα αυτά, πλαισιωμένα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη διαδρομή του Κώστα Ματσίγκου και κάτω από τη σκηνοθετική «μπαγκέτα» της Παυλίνας Χαρέλα.

031.jpg

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σχολιάσω κάτι περισσότερο για ερμηνείες, επιλογή τραγουδιών κλπ. Αυτό που εισέπραξα σαν ακροατής, εκτός από τις μαγικές «πενιές» του Κώστα Ματσίγκου, ήταν πως όλοι οι τραγουδιστές ερμήνευσαν με την ψυχή τους, προσπαθώντας να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον φίλο τους, καθώς και η φιλική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον χώρο, τόσο μεταξύ μουσικών και ερμηνευτών, όσο και μεταξύ ερμηνευτών και κοινού.

Σημείωσα μόνο μερικές στιγμές της βραδιάς που θεωρώ ξεχωριστές, ξεκινώντας από μια φράση του Κώστα Ματσίγκου, ο οποίος εμφανώς «τρακαρισμένος» και συγκινημένος, λίγο μετά την εμφάνιση της πρώην μαθήτριάς του Εύας Ατματζίδου, που ομολογουμένως ενθουσίασε το κοινό, είπε πως «Ένας δάσκαλος θεωρείται επιτυχημένος, όταν τον ξεπεράσουν οι μαθητές του».

Εξίσου αμήχανος ήταν και στο τέλος της συναυλίας, όταν η Άννα Μυκωνίου και ο Θανάσης Κολαλάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου, του απένειμαν τιμητική πλακέτα.
Επίσης, η ατάκα του Παντελή Θαλασσινού, όταν πήρε την κιθάρα του για να συνοδεύσει τον Κώστα Ματσίγκο στα τρία δικά του τραγούδια στο δεύτερο μέρος της συναυλίας: «Τώρα θα δείτε πώς παίζουνε κιθάρα!»

Θα ήταν παράλειψη αν δεν σημείωνα πως, θέλοντας να τιμήσει τον παλιό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παπάζογλου, ο Κώστας Ματσίγκος, ο οποίος έπαιξε κιθάρα στην πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού «Στιγμές» του Νίκου Παπάζογλου και της Πολυξένης Βελένη (στον δίσκο «Μά ‘ισσα σελήνη» του 2005), αφαίρεσε από την αρχική ηχογράφηση την κιθάρα του και συνόδευσε παίζοντας ζωντανά τον Παπάζογλου, η φωνή του οποίου ακούστηκε πλέον «a cappella» να τραγουδά τις «Στιγμές», με τη συνοδεία της μορφής του στην οθόνη.

Θέλοντας επίσης να τιμήσουν έναν άλλο σπουδαίο μουσικό, τον Γιάννη Σπάθα που έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουλίου 2019, ο Κώστας Ματσίγκος και ο Βασίλης Λέκκας παρουσίασαν το «Παιχνίδι», ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι σε μουσική του Σπάθα και στίχους του Ευγένιου Αρανίτση, που αν και γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 για να συμπεριληφθεί σε κάποιον από τους δυο δίσκους που ηχογράφησαν τότε, τελικά έμεινε εκτός κυκλοφορίας.

Άλλο ένα ιδιαίτερο σημείο της εκδήλωσης ήταν η προβολή ενός video (σε επιμέλεια του γράφοντα), με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Απόστολο Καλδάρα να μιλούν για το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», συνοδεία πλάνων από την περιοχή του Επταπυργίου και η απόδοση, αμέσως μετά, του τραγουδιού από τον Βασίλη Λέκκα με τους αρχικούς στίχους που «κόπηκαν» στα χρόνια του Εμφυλίου από την αδιανόητη επιτροπή λογοκρισίας της εποχής.

Και βεβαίως, η εκτέλεση του «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», όχι από τους τραγουδιστές, αλλά από τη χορωδία των θεατών, με την οποία ολοκληρώθηκε η συναυλία…

Έτσι απλά… Σαν προσευχή…

124.jpg

Το πρόγραμμα της συναυλίας

1) Manha de carnival (Luis Bonfa) Σόλο κιθάρα / Κώστας Ματσίγκος και οι μαθητές του: Γιάννης Καμπανταΐδης, Αντώνης Φιλιππουπολίτης, Νίκος Φιλίππου
2) Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό) (Μίκης Θεοδωράκης – Γιώργος Σεφέρης) Όλοι
3) Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι (Μάνος Χατζιδάκις – Νότης Περγιάλης) Βασίλης Λέκκας
4) Άσπρο περιστέρι (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Σόλο κιθάρα
5) Πες μου μια λέξη (Μάνος Χατζιδάκος – Αλέκος Σακελλάριος) Νάνα Μπινοπούλου – Βασίλης Λέκκας
6) Οι Κυριακές στην Κατερίνη (Γιάννης Σπανός – Λευτέρης Παπαδόπουλος) Έφη Ναβροζίδου
7) Τα ήσυχα βράδια (Λάκης Παπαδόπουλος – Μαριανίνα Κριεζή) Μαρίνα Ματσίγκου
8) Planet unplanned (Εύα Ατματζίδου) Σόλο κιθάρα: Εύα Ατματζίδου
9) O pastor (Madredeus) Ιωάννα Γιαννοπούλου
10) La Foule (Αngel Cobral – Michel Rivgauche / ελληνικοί στίχοι: Άρης Δαβαράκης) Ρίτα Αντωνοπούλου
11) Καινούργια ζάλη (Τρύπες – Γιάννης Αγγελάκας) Ρίτα Αντωνοπούλου
12) Το παιχνίδι (Γιάννης Σπάθας – Ευγένιος Αρανίτσης) Βασίλης Λέκκας
13) Ήταν μια στιγμή (Γιώργος Καζαντζής – Σοφία Κατζούρη) Κώστας Πρατσινάκης
14) Τα λόγια και τα χρόνια (Γιάννης Μαρκόπουλος – Μάνος Ελευθερίου) Κώστας Πρατσινάκης
15) Δεν θέλω πια να ξαναρθείς (Μανώλης Χιώτης) Νάνα Μπινοπούλου – Ιωάννα Γιαννοπούλου
16) Θα μου βάλεις την κουλούρα (Μανώλης Χιώτης – Κώστας Κοφινιώτης) Ιωάννα Γιαννοπούλου – Νάνα Μπινοπούλου
17) Κάπου νυχτώνει (Σταύρος Κουγιουμτζής) Παντελής Θαλασσινός
18) Δυτικός άνεμος (Νίκος Ματσίγκος) Σόλο κιθάρα
19) Tango en skai (Roland Dyens) Σόλο κιθάρα
20) Στιγμές (Νίκος Παπάζογλου – Πολυξένη Βελένη) Κώστας Ματσίγκος (κιθάρα) και η φωνή του Νίκου Παπάζογλου από την ηχογράφηση του δίσκου
21) A bord de l’ «Aspasia» (Θάνος Μικρούτσικος – Νίκος Καββαδίας) Κώστας Πρατσινάκης
22) Επτά νάνοι στο S/S Cyrenia (Θάνος Μικρούτσικος – Νίκος Καββαδίας) Ρίτα Αντωνοπούλου
23) Κάστρα (Γιώργος Τρανταλίδης – Ζωή Παναγιωτοπούλου) Βασίλης Λέκκας
24) Μα τι να κάνω σ’ αγαπώ (Κώστας Σκαρβέλης) Βασίλης Λέκκας
25) Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Απόστολος Καλδάρας) Βασίλης Λέκκας
26) Βραδιάζει (Μίκης Θεοδωράκης – Δημήτρης Χριστοδούλου) Παντελής Θαλασσινός
27) Του παραδείσου λεμονιά (Παντελής Θαλασσινός – Ηλίας Κατσούλης) Παντελής Θαλασσινός)
28) Τα Σμυρνέικα τραγούδια (Παντελής Θαλασσινός – Ηλίας Κατσούλης) Παντελής Θαλασσινός)
29) Ανάθεμά σε (Παντελής Θαλασσινός) Παντελής Θαλασσινός)
30) Το δίχτυ (Σταύρος Ξαρχάκος – Νίκος Γκάτσος) Ρίτα Αντωνοπούλου
31) Ελένη (Θάνος Μικρούτσικος – Μπάμπης Τσικληρόπουλος) Ρίτα Αντωνοπούλου
32) Μαλαματένια λόγια (Γιάννης Μαρκόπουλος – Μάνος Ελευθερίου) Όλοι
33) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Όλοι
Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε τα δυο τελευταία τραγούδια της συναυλίας. Τον ήχο φρόντισε ο Βασίλης Ματσίγκος.


Φωτογραφίες: Ξανθή Ξαφάκου

Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!