Το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» όπως ακούστηκε στον τόπο που γεννήθηκε

Βασίλης Λέκκας και Κώστας Ματσίγκος σε ένα μοναδικό στιγμιότυπο από την πρόσφατη συναυλία στο Επταπύργιο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Ρεσιτάλ κιθάρας με οκτώ φωνές»


Με μια μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουλίου στο χώρο εκδηλώσεων του Επταπυργίου, ο σπουδαίος μουσικός Κώστας Ματσίγκος
γιόρτασε πενήντα πέντε χρόνια στη μουσική και το τραγούδι, έχοντας συνοδοιπόρους φίλους και συνεργάτες του ερμηνευτές και ερμηνεύτριες, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Πρατσινάκης, η Έφη Ναβροζίδου, η Ιωάννα Γιαννοπούλου, η Νάνα Μπινοπούλου και η Μαρίνα Ματσίγκου.

Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης η μαθήτρια του Ματσίγκου Εύα Ατματζίδου, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια ξεχωριστή μουσικό και συνθέτρια και οι μαθητές του στο «Ωδείο Τούμπας Κώστα Ματσίγκου» Γιάννης Καμπανταΐδης, Αντώνης Φιλιππουπολίτης και Νίκος Φιλίππου. Η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν της Παυλίνας Χαρέλα. Η συναυλία διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr, αναφερθήκαμε λεπτομερώς στην εκδήλωση και στα ιδιαίτερα σημεία της, μεταξύ των οποίων ήταν και η προβολή ενός video (σε επιμέλεια του γράφοντα) με τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Απόστολο Καλδάρα να μιλούν για το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», συνοδεία πλάνων από την περιοχή του Επταπυργίου και στη συνέχεια η εκτέλεση του τραγουδιού από τον Βασίλη Λέκκα με τους αρχικούς στίχους που «κόπηκαν» στα χρόνια του Εμφυλίου από την επιτροπή λογοκρισίας της εποχής.

Η μαρτυρία του Σταύρου Κουγιουμτζή προέρχεται από τις αφηγήσεις του στο Δεύτερο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μακεδονίας της ΕΡΤ 3, που αποτυπώθηκαν στο βιβλίο «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια» (επιμέλεια: Βάνα Χαραλαμπίδου, 1998) και του Απόστολου Καλδάρα από την εκπομπή της ΕΡΤ «Αφιερώματα» (σκηνοθεσία: Γιώργος Παπακώστας, 1983).

Φωτογραφίες: Ξανθή Ξαφάκου

Video: Θανάσης Γιώγλου


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!