Απόστολος Καλδάρας «Παράλληλες ιστορίες»

2 τραγούδια & 1 οργανικό - Μια κοινή ιστορία.
21/12/2012

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον Οκτώβρη του 1973 κυκλοφορεί από τη Minos ένας από τους πιο πρωτότυπους και, συνάμα, ιστορικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, ο «Βυζαντινός Εσπερινός», πάνω σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τις ερμηνείες του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου. Μπουζούκια έπαιξαν σε κάποια κομμάτια ο Χρήστος Νικολόπουλος με το Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος έπαιξε και λαούτο και σε κάποια άλλα ο Χρήστος Ψαρρός με το Δημήτρη Χιονά.


Η πρωτοτυπία της δουλειάς αυτής έγκειται στο ότι τα δώδεκα κομμάτια είναι γραμμένα πάνω σε δώδεκα διαφορετικούς λαϊκούς «δρόμους» και ρυθμούς. Ανάμεσα στα τραγούδια και ένα ορχηστρικό, το «Απτάλικο», γραμμένο σε δρόμο «Κιουρντί» (Kiournti), για το οποίο ο φίλος μουσικός Πέτρος Πετράκης σημειώνει πως ο Απόστολος Καλδάρας δεν χρησιμοποιεί απλά μέτρο 9/8, που θα επαναλαμβανόταν κάθε μέτρο, αλλά 9/4, κάτι που σημαίνει πως τα μέτρα επαναλαμβάνονται μετά από δύο μέτρα. Δίνει έτσι ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, μιας και ξεφεύγει από το «τετριμμένο» 9/8. Για το μουσικό αυτί, αυτή η εναλλαγή των μέτρων (10/8 + 8/8) αποτελεί πόλο έλξης, μιας και «απαιτεί» μέτρημα για να παιχτεί σωστά. Το 2004 το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος» συμπεριέλαβε το «Απτάλικο» στον πρώτο του δίσκο με τίτλο το όνομα του


Το 1979 ο Απόστολος Καλδάρας ηχογραφεί στην Columbia έναν ολόκληρο δίσκο με τραγουδιστή τον Στράτο Διονυσίου και τίτλο «Τα ορθόδοξα». Μπουζούκι έπαιξε ο Γιάννης Παλαιολόγου. Οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια είναι του συνθέτη, ενώ ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, πάνω στη μελωδία από το «Απτάλικο» του «Βυζαντινού Εσπερινού», «κάρφωσε» τους στίχους του, με αποτέλεσμα να γεννηθεί το τραγούδι «Του γιου σου κλέψε το σπαθί».

Δυο χρόνια αργότερα ο Απόστολος Καλδάρας συνεργάζεται με τον Ηλία Κλωναρίδη και παρουσιάζουν τον δίσκο «Η συνάντηση» που κυκλοφορεί από την Columbia. Οι στίχοι είναι του Δημήτρη Ρήτα, του Βασίλη Μπουσιώτη και του συνθέτη. Εδώ η ενορχήστρωση είναι του Τάσου Καρακατσάνη, σε αντίθεση με τους δυο προηγούμενους δίσκους που είναι του Καλδάρα. Σε αυτή τη δουλειά ο λαϊκός δημιουργός δοκιμάζει μια τρίτη εκδοχή του τραγουδιού, με δικούς του στίχους και τίτλο «Αστραφτοκοπήσαν τα μαχαίρια».

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates