Τα αρχαία ελληνικά της Δέσποινας Στυλιανοπούλου!

(VIDEO) Και ...γαμώ την παιδεία μας που θα 'λεγε κι ο Χαρυκλίνης!!! Καλή απόλαυση!
Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνει ο Πάνος Σαββόπουλος -διαλεκτός άνθρωπος των τραγουδιών και της έρευνας, δημιουργός και ο ίδιος- τον σχολιασμό του video που ανάρτησε με στιγμές της καλής ηθοποιού, από τον ρόλο που «έχτισε» -και όπως συνέβαινε τότε, μοιραία, την «χαρακτήρισε»- στο σινεμά.

Γράφει ο Πάνος Σαββόπουλος:

Πρόκειται για ένα βίντεο με όλες τις ατάκες της μεγάλης αυτής κωμικού, της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, οι οποίες ακούστηκαν στην ταινία "Ο τζαναμπέτης" (1969), με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Μάρω Κοντού.

Η Δέσποινα σκίζει και τις πιο ...σκληρές λαμαρίνες με τα ...αρχαία ελληνικά της και δίνει έτσι μια γροθιά στο σάπιο στομάχι όλων αυτών των βλαμμένων και θλιβερών ψυχών, που επί χρόνια και χρονάκια υποχρέωναν μαθητές, καθηγητές, δικηγόρους, γιατρούς, στρατιωτικούς, μπάτσους, ως και χωροφυλάκους κ.λ.π. να μαθαίνουν και να μιλάνε μια φτιαχτή, ψυχρή και απαίσια στο άκουσμα, γλώσσα, την ονομαζόμενη καθα...ρεύουσα (θεοσχορέστηνε), για να μιμείται, λέγανε, την αρχαία αττική διάλεκτο!

Και το εκδικητικό αστείο είναι ότι επίσημα καταργήθηκε (1976, Γ. Ράλλης), από πολιτικά "συναδέλφους" τους, μάλλον γιατί δε μπορούσε να τη μιλήσει ο βλάχος ο Καρά-αμάν-αλής!
Το χειρότερο είναι η υποκρισία τους. Για παράδειγμα, στο σχολείο, ο φιλόλογος, μας μιλούσε συνεχώς άπταιστη καθα...ρεύουσα, μέχρι σημείου μερικές φορές να μην τον καταλαβαίνουμε! Όμως στο σπίτι του, μιλούσε στα παιδιά του και στη γυναίκα του την απλή δημοτική που μιλούσαν και οι γονείς όλων των παιδιών -ας τόλμαγε να κάνει και αλλέως ο μαλάκας!

Κι όταν καμιά φορά εγώ χρησιμοποιώ σε εκπομπές ή σας γράφω σε βιβλία, άρθρα.., μία φράση στην καθα...ρεύουσα, το κάνω καθαρά για πλάκα και για να διασύρω (ακόμα και νεκρή) αυτή την απαίσια γλώσσα!

Και αξέχαστη είναι η συλλογή "Το λιβάδι με τους μαργαρίτας", που περιείχε ασύλληπτες φράσεις ασχετοσύνης μαθητών σχολείου, όπως "Στην Τουρκία φύονται όνοι και ημίονοι, χοίροι και ημίχοιροι (μήπως χήροι και ημίχηροι;). Και ...γαμώ την παιδεία μας που θα 'λεγε κι ο Χαρυκλίνης!!!
Καλή απόλαυση!

(Α! Το βίντεο το μοντάρισα μόνος μου από ...πάθος για την …ρεύουσα!)

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates