«Οι ρίζες των ρεμπέτικων» από τον Πάνο Σαββόπουλο

Ένα νέο βιβλίο, που συνοδεύεται από cd, για τα παραδοσιακά ρεμπέτικα τραγούδια της περιόδου 1906 - 1931.
12/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι ρίζες των ρεμπέτικων»


Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά, ένα βιβλίο που παρουσιάζει τις «ρίζες» των ρεμπέτικων τραγουδιών, «ρίζες» που ήταν χαμένες στα αυλάκια των παλιών δίσκων γραμμοφώνου των 78 στροφών για περισσότερα από εκατό χρόνια, καθώς και σε κάποια γραπτά κείμενα.

Υπεύθυνος για τη συγγραφή του βιβλίου είναι ο διακεκριμένος ερευνητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού (ο ίδιος αυτοαποκαλείται «σερβιτόρος των ρεμπέτικου), τραγουδοποιός (και πολιτικός μηχανικός) Πάνος Σαββόπουλος, ο οποίος έψαξε, εντόπισε, έλεγξε, μελέτησε, τις «ρίζες» των τραγουδιών, έγραψε κάποια πράγματα γι’ αυτές πριν εννιά χρόνια και τώρα τις παρουσιάζει πιο ολοκληρωμένα σε ένα βιβλίο το οποίο συνοδεύεται από ένα «χορταστικό» CD.

Το βιβλίο περιέχει έξι κείμενα. Εκτός από το βασικό με θέμα «Οι ρίζες των ρεμπέτικων», υπάρχουν και πέντε κείμενα, τα οποία επίσης εμφανίζονται για πρώτη φορά:

-«Κομπολόγια και μπεγλέρια στα ρεμπέτικα»
-«Τα μαχαίρια της μαγκιάς»
-«Το πέντε στα ρεμπέτικα»
-Σωτήρης Γαβαλάς ή Μεμέτης
-Αντώνης Καλυβόπουλος

Το ψηφιακό CD που συνοδεύει το βιβλίο, περιέχει 41 παραδοσιακά ρεμπέτικα με αδέσποτα στιχάκια και ένα blues επίσης με αδέσποτα στιχάκια! Περιέχει ακόμα τους 160 στίχους των τραγουδιών που αναφέρονται στους τρεις καταλόγους του βιβλίου. Επίσης, στις 151 σελίδες του βιβλίου περιέχονται 150 φωτογραφίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τα κείμενα.
rizes eksofyllo MIKRO
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» και προσφέρει ένα σημαντικό μερίδιο στην έρευνα για το ρεμπέτικο τραγούδι, που τα τελευταία χρόνια διεισδύει όλο και περισσότερο στη νεολαία, ενώ παράλληλα κάνει διεθνή καριέρα, δίπλα σε παγκόσμιες μουσικές, όπως είναι το tango και το blues.

Εκδόσεις «Οδός Πανός»: Διδότου 39, Αθήνα - τηλ: 210 3616782

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates