Τα ακυκλοφόρητα 45άρια του Βασίλη Καραπατάκη

Η κόντρα του συνθέτη με την Columbia και οι ηχογραφήσεις του 1960 που παρέμειναν εκτός δισκογραφίας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 27 Μαρτίου του 1974 έφυγε από τη ζωή ο λαϊκός συνθέτης και μπουζουξής Βασίλης Καραπατάκης…

Είχε γεννηθεί στην Καρδίτσα το 1922, το πραγματικό του όνομα ήταν Καψάλης, προερχόταν από οικογένεια μουσικών και ήταν εξάδελφος του Λουκά Νταράλα.

Ο Βασίλης Καραπατάκης δισκογράφησε τα πρώτα του τραγούδια το 1949 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους περισσότερους, σημαντικούς λαϊκούς στιχουργούς και τραγουδιστές. Τριακόσια, περίπου, δισκογραφημένα τραγούδια είναι καταγεγραμμένα στο όνομά του, αν και έχει γράψει πολλά περισσότερα, τα οποία, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, είναι κατοχυρωμένα στο όνομα άλλων…

Το «καταραμένο» 1960 του Βασίλη Καραπατάκη


Αφετηρία για τη μικρή καταγραφή που ακολουθεί, στάθηκε μια παράγραφος από ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Καραπατάκη, του σπουδαίου ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού («δάσκαλο» της έρευνας θα τον χαρακτήριζα), Βαγγέλη Αρναουτάκη στο Ogdoo.gr που έλεγε τα εξής:

“Η συνεργασία του Καραπατάκη με τον Καζαντζίδη ολοκληρώθηκε, επισήμως, το 1960, παρ’ ότι, από μαρτυρίες, υπήρξε φιλική και «επαγγελματική» επαφή για κάποια χρόνια ακόμη. Όταν ο Καζαντζίδης, έφυγε από την Columbia και ηχογράφησε τα τέσσερα δισκάκια, οκτώ τραγούδια, στην R.C.A. Victor, είχε μαζί του και τον Καραπατάκη με τον Κολοκοτρώνη. Εκείνη ακριβώς την εποχή, η Columbia, πειραγμένη, απ’ το γεγονός αυτό, έκοψε μια σειρά ηχογραφημένων τραγουδιών του Καραπατάκη, που ήταν να κυκλοφορήσουν με την Πόλυ Πάνου, τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τη Δούκισσα, τον Γιάννη Κουλουκάκη, τον Σταύρο Καμπάνη, τον Αντώνη Μουστάκα, τον Δημήτρη Ρουμελιώτη. Αυτή την περίοδο του 1960-1961 ο Βασίλης Καραπατάκης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης έγραψαν μια σειρά από τραγούδια με τα αστέρια της Odeon: Πάνο Γαβαλά, Βαγγέλη Περπινιάδη και Σπύρο Ζαγοραίο, καθώς, και με τους τραγουδιστές της R.C.A και της Philips: Γιώργο Ταλιούρη, Άννα Χρυσάφη, Μάγια Μελάγια, Γιάννη Κυριαζή, Ανθούλα Αλιφραγκή, Θόδωρο Σιναϊδη, Μάκη Κουρτίδη κ.α.”


Διαβάζοντας αυτές τις αράδες, σκέφτηκα να επιχειρήσω μια καταγραφή αυτών των τραγουδιών του Βασίλη Καραπατάκη, που ηχογραφήθηκαν το 1960 και έμειναν εκτός κυκλοφορίας. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως υπάρχουν κι άλλα, που δεν έπεσαν στην αντίληψή μου. Είναι επίσης γεγονός, πως και τα άλλα τραγούδια του Καραπατάκη που κυκλοφόρησαν εκείνη τη χρονιά, μάλλον, ανάλογη τύχη είχαν. Τα περισσότερα παρέμειναν άγνωστα και, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ιδιαίτερα δυσεύρετα.

1) Ένα δάκρυ (Βασίλης Καραπατάκης)
Τραγουδούν ο Γιάννης Μάνος και ο Μανώλης Χιώτης. Ηχογραφήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1960 και τυπώθηκε σε 45άρι δισκάκι His master’s voice (7PG-2770), αλλά παρέμεινε εκτός κυκλοφορίας.

2) Το παιδί σε περιμένει (Βασίλης Καραπατάκης – Χρήστος Κολοκοτρώνης)

Ηχογραφήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1960 με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Αντώνη Μουστάκα και τυπώθηκε σε δίσκο His master’s voice (7PG 2770 και 7PG 2779), χωρίς να κυκλοφορήσει. Ξαναηχογραφήθηκε με τους Αριστείδη Χαλουλάκο και Γιάννη Κυριαζή και εκδόθηκε σε δίσκο 45 στροφών από την RCA Victor (2168).

3) Αχ να μπορούσα (Βασίλης Καραπατάκης – Χρήστος Κολοκοτρώνης)
Πρωτοηχογραφήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1960 στην Columbia από την Πόλυ Πάνου και τυπώθηκε σε δίσκο 45 στροφών His master’s voice (7PG-2779), χωρίς, ωστόσο, να κυκλοφορήσει. Το τραγούδι κυκλοφόρησε, εν τέλει, το 1961 σε νέα ηχογράφηση με ερμηνεύτρια τη Μάγια Μελάγια και τους Γιώργο Τσιμίδη και Βασίλη Καραπατάκη στα μπουζούκια, από την RCA Victor (2176).

4) Καζαμπλάνκα (Βασίλης Καραπατάκης – Χρήστος Κολοκοτρώνης)
Ηχογραφήθηκε, την ίδια περίπου εποχή, από τους Γιάννη Κουλουκάκη και Αντώνη Μουστάκα και τυπώθηκε σε δίσκο 45στροφών His master’s voice (ΗΜV 7PG-2780), χωρίς όμως να κυκλοφορήσει.

Κυκλοφόρησε τελικά σε, σχεδόν, παράλληλη ηχογράφηση από τον Γιώργο Ταλιούρη από την RCA Victor (2120).

5) Με καρδιά κομματιασμένη (Βασίλης Καραπατάκης)
Τραγουδά ο Γιάννης Κουλουκάκης. Ακυκλοφόρητος δίσκος 45 στροφών His master’s voice (7PG - 2780, 1960).

6) Μεμέτ Αγάς (Βασίλης Καραπατάκης)

Άλλο ένα τραγούδι του Καραπατάκη που είχε την ίδια τύχη με τα προηγούμενα. Το τσιφτετέλι «Μεμέτ Αγάς» ηχογραφήθηκε την ίδια μέρα με «Το παιδί σε περιμένει», με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Αντώνη Μουστάκα, τυπώθηκε σε δίσκο Columbia (SCDG 2784), αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Ηχογραφήθηκε επίσης από τον Πάνο Παπαθανασίου (δίσκος Philips - 7724), καθώς και από τους Θ.Ροζίδη και Καίτη Ζήρα. Αυτή η εγγραφή κυκλοφόρησε από τη Nina (N 24558) και είναι αυτή που ακούγεται στο video.

7) Ένα χαρέμι από γυναίκες (Βασίλης Καραπατάκης)
Ηχογραφήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1960 από τον Αντώνη Μουστάκα, τυπώθηκε σε δίσκο 45 στροφών (SCDG 2784), αλλά κυκλοφόρησε τελικά το 1961 σε νεότερη ηχογράφηση από τον Μάκη Κουρτίδη, σε δίσκο Philips (7718).

8) Είμαι ο μερακλής ψαράς (Βασίλης Καραπατάκης)
Τραγουδά ο Αντώνης Μουστάκας. Ακυκλοφόρητος δίσκος 45 στροφών Columbia (SCDG-2785, 1960).

9) Ζαμπάλα (Βασίλης Καραπατάκης – Χρήστος Κολοκοτρώνης)

Ηχογραφήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1960 με τον Σταύρο Καμπάνη, χωρίς να κυκλοφορήσει. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε ξανά την ίδια χρονιά και κυκλοφόρησε από την Philips σε δίσκο 45 στροφών (7718) με ερμηνευτή τον Μάκη Κουρτίδη. (Στο video ακούγεται η εκτέλεση με τον Σταύρο Καμπάνη).

10) Μια παλιά σου φιλενάδα (Βασίλης Καραπατάκης – Χρήστος Κολοκοτρώνης)
Ηχογραφήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1960 με ερμηνευτή τον Δημήτρη Ρουμελιώτη και τυπώθηκε σε δίσκους 78 αλλά και 45 στροφών (Columbia DG-7602 και SCDG-2805), που έμειναν εκτός κυκλοφορίας. Κυκλοφόρησε σε νεότερη ηχογράφηση με τους Γιάννη Κατσιμίχα και Σταύρο Χατζηδάκη σε δίσκο 45 στροφών (HELLAS K-108 και 141).

11) To αλκολίκι (Βασίλης Καραπατάκης – Χρήστος Κολοκοτρώνης)
Στην άλλη πλευρά των δίσκων με το «Μια παλιά σου φιλενάδα» υπήρχε «Το αλκολίκι» με την Πόλυ Πάνου, που είχε την ίδια τύχη. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε επίσης με τον Γιάννη Μάνο και τον Μανώλη Χιώτη με την ορχήστρα του και εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό δίσκων (HMV 7PG-2769), έχοντας στην άλλη όψη το περίφημο «Τελευταίο ποτηράκι» με τη Μαίρη Λίντα και τον συνθέτη.

Το «Αλκολίκι» έγινε περισσότερο γνωστό από την εκτέλεση με την Άννα Χρυσάφη, που κυκλοφόρησε το 1961 σε δίσκους Polydisc (14022) και Fidelity (EP-8032).


-Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον φίλο και συλλέκτη Νίκο Παπανικήτα για τη βοήθειά του. Στοιχεία αντλήθηκαν επίσης από καταλόγους δισκογραφίας των εταιρειών Columbia και His master’s voice και το ξεχωριστό κανάλι του melekscorpions στο Youtube.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!