Οι «κρυφές» ηχογραφήσεις της Βίκυς Μοσχολιού

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι παράλληλες ηχογραφήσεις της ερμηνεύτριας για τα ίδια τραγούδια, στον κινηματογράφο και τη δισκογραφία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
16/08/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…

Σήμερα συμπληρώνονται δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια χωρίς την Βίκυ Μοσχολιού. Έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου του 2005, σε ηλικία μόλις 62 ετών…

Οι «κρυφές» εκτελέσεις

Όπως έχω ξαναγράψει τόσο στο Ogdoo.gr, όσο και στο βιβλίο μου «Το πάθος και το λάθος – Κρυφές ιστορίες της ελληνικής δισκογραφίας», έχει τύχει αρκετές φορές μια αλλαγή σε κάποιο γύρισμα ή σε μια κορώνα του τραγουδιστή ή ένα διαφορετικό παίξιμο της ορχήστρας σε κάποιο τραγούδι να μου αποδείξει πως πρόκειται για άλλη εγγραφή. Την εποχή των ηχογραφήσεων για τους δίσκους 45 στροφών, αλλά και αργότερα, ο συνθέτης ή ο τραγουδιστής δοκίμαζαν ένα τραγούδι και το ηχογραφούσαν με την ίδια ορχήστρα, την ίδια μέρα ίσως, για παραπάνω από μία φορές. Συχνά κυκλοφορούσε στην αγορά με δυο μορφές, με διαφορετικά «take». Με τον ίδιο κωδικό δίσκου όμως. Άλλες φορές έβγαινε η μια ηχογράφηση και η άλλη έμενε στα αρχεία της εταιρείας και έμπαινε σε δίσκο ή cd πολλά χρόνια μετά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στους καταλόγους δισκογραφιών που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί, το τραγούδι να υπάρχει καταγεγραμμένο μόνο μια φορά. Επίσης, υπήρχαν και περιπτώσεις τραγουδιών που ξεκινούσαν τη διαδρομή τους από τον κινηματογράφο και στη συνέχεια ο συνθέτης προχωρούσε σε μια πιο ολοκληρωμένη ηχογράφηση, με τον ίδιο ερμηνευτή ή ερμηνεύτρια, στο studio. Στις παράλληλες αυτές ηχογραφήσεις, οι τραγουδιστές συνήθως τραγουδούσαν στους ίδιους τόνους και απλώς διαφοροποιούσαν κάποια γυρίσματα ή τσαλκάντζες της φωνής τους…

Μέχρι σήμερα έχω αναφερθεί στις διπλές εκτελέσεις τραγουδιστών όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Γιώργος Νταλάρας.

Σήμερα, με αφορμή την επέτειο «φυγής» της Βίκυς Μοσχολιού, σκέφτηκα να συγκεντρώσω τις δικές της «κρυφές» ηχογραφήσεις. Όλες εντοπίσθηκαν στα χρόνια του ’60 (με εξαίρεση τις δεύτερες εκτελέσεις στα «Θαλασσινά φεγγάρια»), ενώ οι περισσότερες από αυτές ακούστηκαν για πρώτη φορά σε κάποια ελληνική ταινία και στη συνέχεια, σε διαφορετική εκτέλεση, σε δίσκο 45 στροφών.

Χάθηκε το φεγγάρι – 1964

Και ποιος δεν θυμάται τη σκηνή από το φινάλε της ταινίας του Ντίνου Δημόπουλου «Λόλα», με την Βίκυ Μοσχολιού να τραγουδά στο παράθυρο του μπαρ της Τρούμπας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Βαγγέλη Γκούφα. Το τραγούδι που, ουσιαστικά, την έκανε γνωστή στο μεγάλο κοινό και που, εκείνη την εποχή, ηχογραφήθηκε τρεις φορές, με τη συνοδεία του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα σε όλες τις εγγραφές.

Η κινηματογραφική εκτέλεση του τραγουδιού έμεινε ανέκδοτη, τουλάχιστον για κείνα τα χρόνια. Βρήκε θέση το 2006 όταν κυκλοφόρησε από τη Legend το ολοκληρωμένο soundtrack με τα ορχηστρικά και τα τραγούδια της ταινίας.

Η πιο γνωστή από τις τρεις εκτελέσεις (διάρκειας 3:55) ηχογραφήθηκε στις 8 Μαρτίου 1964 και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG-3377) και αργότερα σε δεκάδες συλλογές.

Πολλά χρόνια αργότερα, είδε το φως της δισκογραφίας και μια τρίτη εκτέλεση του τραγουδιού (διάρκειας 5:07), στην οποία η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδούσε μια στροφή που δεν υπήρχε στην προηγούμενη, δισκογραφημένη ηχογράφηση. Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε το 2005 σε ένα cd με τις μουσικές και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου για τις ταινίες «Λόλα» και «Κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη και για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού.

Παλικαράκι που λιωσα - 1964

Την ίδια χρονιά προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ταινία «Ζητιάνος μιας αγάπης» σε σενάριο Γιώργου Ολύμπιου, σκηνοθεσία Σπύρου Ζιάγκου, πρωταγωνιστή τον Νίκο Ξανθόπουλο και μουσική και τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδούσε ένα ξεχωριστό ζεϊμπέκικο σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου με τίτλο «Παλικαράκι που ‘λιωσα» με σεγόντα από τον Μιχάλη Ιωαννίδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε τότε, σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG 3466II) και πολλά χρόνια αργότερα εντάχθηκε σε συλλογές τραγουδιών του Λευτέρη Παπαδόπουλου και της Βίκυς Μοσχολιού.
Η γνωστή εκτέλεση του τραγουδιού, δεν είχε δεύτερη φωνή και κυκλοφόρησε το 1964 σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG-3466) και αργότερα στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Βίκυς Μοσχολιού.

Ξημερώματα - 1965

Ο καλός φίλος και συλλέκτης Κώστας Πατσαλής, από τον Ορχομενό της Βοιωτίας, που θύμισε τη δεύτερη εκδοχή ενός από τα ωραιότερα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Το «Κοντά στα ξημερώματα» (ή απλά «Ξημερώματα» όπως είναι στην ετικέτα του δίσκου) ακούστηκε το 1965 σε τελείως διαφορετική μορφή από αυτήν που όλοι γνωρίζουμε, στην ταινία του Παναγιώτη Κωνσταντίνου «Η ζωή μου ανήκει σε σένα», παραγωγής «Σπηλιώτης Φιλμ».

Η γνωστή εκτέλεση ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice 7PG-3256 και HGRA – 1242 εξωτερικού).

Πάει, πάει - 1965

Το 1965 η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γιώργος Ζαμπέτας εμφανίσθηκαν στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Ο ουρανοκατέβατος» με πρωταγωνιστή τον Μίμη Φωτόπουλο, τραγουδώντας το «Πάει, πάει» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα, σε μια διαφορετική εκτέλεση από αυτή που όλοι γνωρίζουμε και ακυκλοφόρητη, νομίζω, μέχρι σήμερα.


Η γνωστή εκτέλεση της μεγάλης επιτυχίας, κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG 3518).

Πάρε το δρόμο τον παλιό - 1965

Το 1965 η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίσθηκε μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα στην ταινία του Κώστα Λυχναρά «Φτωχός αλλά τίμιος», να τραγουδά ένα χασάπικο του Ζαμπέτα σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου με τίτλο «Πάρε τον δρόμο τον παλιό». Η εκτέλεση αυτή δεν δισκογραφήθηκε τότε, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, το 1995, όταν βρήκε θέση σε συλλογή με κινηματογραφικά τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα.


Το «Πάρε τον δρόμο τον παλιό» ηχογραφήθηκε σε διαφορετική, πιο ολοκληρωμένη εκτέλεση και κυκλοφόρησε το 1966 σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice, 7PG 3564).

Πόρτα κλειστή τα χείλη σου – 1966

Από την άλλη πλευρά το 45άρι με το «Πάρε τον δρόμο τον παλιό» είχε ένα από τα γνωστότερα της συνεργασίας του Γιώργου Ζαμπέτα με την Βίκυ Μοσχολιού, σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου.

Το «Πόρτα κλειστή τα χείλη σου» ακούστηκε σε διαφορετική εκτέλεση το 1967 στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Γαμπρός απ’ το Λονδίνο», με τον Κώστα Βουτσά, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και την Νόρα Βαλσάμη. Αν δεν απατώμαι, αυτή η εκτέλεση παραμένει ανέκδοτη σε lp ή cd.

Ο δρόμος ο πλατύς - 1966

«Ο δρόμος ο πλατύς» ήταν ένας «χρωματιστός» καρσιλαμάς του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου, που ακούστηκε το 1966 από την Βίκυ Μοσχολιού στη δραματική ταινία του Παύλου Τάσιου «Παράνομοι πόθοι».

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για τη δισκογραφία με μια στροφή λιγότερη και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice, 7PG 3591).

Πέρα από τη θάλασσα - 1966

Το 1966 η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίσθηκε στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Κατηγορώ τους ανθρώπους», με το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Ερρίκου Θαλασσινού «Πέρα από τη θάλασσα».

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για τη δισκογραφία με ελαφρώς διαφορετική ενορχήστρωση και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG 3592). Η κινηματογραφική εκτέλεση βρήκε μετά από χρόνια θέση σε συλλογές με τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Μάτια βουρκωμένα -1966

Αντιγράφω από άρθρο μου, που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr στις 9 Ιανουαρίου 2019.

Το πασίγνωστο τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου «Μάτια βουρκωμένα» το ξέρουν βεβαίως και οι πέτρες. Ακούστηκε το 1966 από τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην ταινία της «Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης» «Διπλοπενιές» σε σενάριο Αλέκου Σακελλάριου και σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά από τη Lyra International με τίτλο «Dancing the Sirtaki».

Στις 27 Απριλίου 1966 το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Βίκυ Μοσχολιού και αποτέλεσε το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου «Ένα μεσημέρι» που κυκλοφόρησε από την Columbia, με τα τραγούδια της ταινίας «Διπλοπενιές», ερμηνευμένα αυτή τη φορά από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Βίκυ Μοσχολιού και τον Σταμάτη Κόκοτα.

To τραγούδι κυκλοφόρησε παράλληλα σε αυτή την εκτέλεση και σε 45άρη δίσκο Columbia (SDDG – 3623), έχοντας στην άλλη πλευρά τη «Νύχτα» με την Βίκυ Μοσχολιού και αργότερα σε διάφορες εκδόσεις δίσκων 45 στροφών σε χώρες του εξωτερικού, από την Γιουγκοσλαβία μέχρι την Μεγάλη Βρετανία. Συμπεριλήφθηκε βέβαια μέχρι σήμερα, σε δεκάδες συλλογές τραγουδιών τόσο του Σταύρου Ξαρχάκου, όσο και του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό πως εκείνα τα χρόνια πραγματοποιήθηκε άλλη μια εκτέλεση του τραγουδιού με την ίδια ορχήστρα, αλλά με διαφορετικά φωνητικά από τον Μπιθικώτση και την Μοσχολιού.

Αναζητώντας τα σχετικά στοιχεία, πληροφορήθηκα πως αυτή η εκτέλεση συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «For Greek Collectors», που κυκλοφόρησε από την Columbia στη Μεγάλη Βρετανία, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 - πολύ πιθανόν το 1967 – με κωδικό δίσκου (SX 6142), με δώδεκα επιτυχίες των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Ζαμπέτα, Σταύρου Ξαρχάκου, Απόστολου Καλδάρα, Απόστολου Χατζηχρήστου, Νίκου Μάργαρη, τραγουδισμένες από τους Γρηγόρη Μπιθικώτση (7), Βίκυ Μοσχολιού (2), Μαρία Φαραντούρη (1), ενώ το δίσκο συμπλήρωναν δυο οργανικά.

Δεν ξέρω αν αυτή η εκτέλεση είναι προγενέστερη της γνωστής ή ηχογραφήθηκε μετά. Σύμφωνα με τους καταλόγους των δίσκων 45 στροφών Columbia, υπάρχει άλλη μια εκτέλεση του τραγουδιού με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Βίκυ Μοσχολιού (με ημερομηνία ηχογράφησης 27 Απριλίου 1967), που κυκλοφόρησε το 1967 σε δίσκο 45 στροφών Columbia (SCDG – 3833), έχοντας στην άλλη όψη το «Φινάλε» από το δίσκο «Ένα μεσημέρι». Δυστυχώς δεν έχω το δίσκο στην κατοχή μου, για να ξέρω αν η εκτέλεση από τα «Μάτια βουρκωμένα» που υπάρχει εδώ, είναι η εκτέλεση που βρίσκεται στο δίσκο «For Greek Collectors», φαντάζομαι όμως πως είναι η ίδια…

Πού να βρω ταχυδρόμο - 1967

Το 1967 η Βίκυ Μοσχολιού ηχογράφησε ένα ξεχωριστό χασάπικο του Δήμου Μούτση και του Νίκου Γκάτσου με τίτλο «Πού να’ βρω ταχυδρόμο», που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG 3723), ενώ τα νεότερα χρόνια εντάχθηκε σε cd με επιλογές τραγουδιών του συνθέτη ή της ερμηνεύτριας.

Το «Πού να’ βρω ταχυδρόμο» ηχογραφήθηκε, σε διαφορετική εκτέλεση και συμπεριλήφθηκε στο lp «Βίκυ Μοσχολιού Νο 2» (GSX 27) που κυκλοφόρησε το 1967 και «Βίκυ Μοσχολιού» (GSX 41) που κυκλοφόρησε το 1968. Αυτή η εκτέλεση ακούστηκε το 1968 και στην ταινία του Παύλου Παρασχάκη «Ορκίζομαι είμαι αθώα».

Φαρμάκι τα γεράματα - 1967

Άλλη μια περίπτωση παράλληλης ηχογράφησης, έχουμε για το τραγούδι του Δήμου Μούτση και του Νίκου Γκάτσου «Φαρμάκι τα γεράματα», που ηχογραφήθηκε το 1967 με τη φωνή της Μοσχολιού και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (His master’s voice, 7PG 3682).

Το «Φαρμάκι τα γεράματα» ηχογραφήθηκε παράλληλα από το Σταμάτη Κόκοτα και μάλιστα στον ίδιο τόνο με την Μοσχολιού (Φα μινόρε) και συμπεριλήφθηκε στον πρώτο προσωπικό του δίσκο που κυκλοφόρησε το 1968 με τίτλο το όνομά του. Η πρώτη ηχογράφηση με την Μοσχολιού δεν επανεκδόθηκε μέχρι σήμερα σε lp ή cd.
Την ίδια εποχή ο Δήμος Μούτσης ηχογράφησε ξανά το τραγούδι με τη Μοσχολιού και μικροδιαφορές στην ορχήστρα, αλλά σε διαφορετικό τόνο (Σολ μινόρε). Αυτή είναι και η εκδοχή που συμπεριλήφθηκε στις συλλογές του συνθέτη αλλά και της τραγουδίστριας που κυκλοφόρησαν τα κατοπινά χρόνια…

Πήρα απ’το χέρι σου νερό - 1968

Το 1968, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Άκη Πάνου, η Βίκυ Μοσχολιού ηχογράφησε ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε τόσο σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG 3772) όσο και στο lp «Βίκυ Μοσχολιού» (GSX 41) και μέχρι σήμερα ακούγεται συχνότατα στα λαϊκά προγράμματα.


Το «Πήρα απ’το χέρι σου νερό» ηχογραφήθηκε ξανά με κάποιες ενορχηστρωτικές διαφορές, όπως ήταν η χρήση ακορντεόν αντί για φαρφίσα. Η δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού συμπεριλήφθηκε στα χρόνια του 2000 σε συλλογές του Άκη Πάνου και της Μοσχολιού.

Θαλασσινά φεγγάρια – 1967 / 1974

Για την ιστορία και τις περιπέτειες του κύκλου τραγουδιών «Θαλασσινά φεγγάρια» του Μίκη Θεοδωράκη και του Νίκου Γκάτσου έχω ξαναγράψει.

Στις 21 Απριλίου 1967 είχε προγραμματιστεί η κυκλοφορία του κύκλου τραγουδιών του Μίκη «Έξη φεγγάρια της θάλασσας» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Βίκυ Μοσχολιού. Όμως η επιβολή της δικτατορίας ανέτρεψε τα σχέδια και ο δίσκος κυκλοφόρησε τελικά από την Columbia στη μεταπολίτευση μετά με τίτλο «Θαλασσινά Φεγγάρια». Το δίσκο συμπλήρωσαν πέντε παλαιότερα τραγούδια της συνεργασίας του Θεοδωράκη με τον Νίκο Γκάτσο, με τον Μπιθικώτση και τη Μαρία Φαραντούρη.

Τα τραγούδια βέβαια είχαν κυκλοφορήσει λίγο πριν την επιβολή της δικτατορίας σε δίσκους 45 στροφών, αλλά αποσύρθηκαν, σχεδόν αμέσως. Είχαν εκδοθεί ως εξής:

-Σήμερα βράδιασε νωρίς (Βίκυ Μοσχολιού) – Θα ρίξω πέτρα στη ζωή (Γρηγόρης Μπιθικώτσης) (His master’s voice, 7PG 3673)

-Κοιμήσου παλικάρι (Βίκυ Μοσχολιού) – Το πανηγύρι των άστρων (Γρηγόρης Μπιθικώτσης) (His master’s voice, 7PG 3674)

-Νύχτα δίχως άκρη (Βίκυ Μοσχολιού) – Φέρτε μου τη θάλασσα (Γρηγόρης Μπιθικώτσης) (His master’s voice, 7PG 3675)

Αυτή ήταν, δυστυχώς, η μοναδική συνεργασία του Μίκη με την Βίκυ Μοσχολιού. Στην 1η έκδοση του δίσκου το 1974, κρατήθηκαν οι παλιές ηχογραφήσεις με τον Μπιθικώτση, ενώ ξαναηχογραφήθηκαν τα κομμάτια με την Μοσχολιού. Με αυτές τις εκτελέσεις κυκλοφόρησε ο δίσκος και στην πρώτη έκδοσή του σε cd.

Στη επανέκδοση σε cd στη σειρά «Remasters» τo 2005 συμπεριλήφθηκαν οι τρεις αρχικές ηχογραφήσεις των τραγουδιών με την Μοσχολιού από το 1967, ενώ από τις ηχογραφήσεις του 1974 μπήκαν τα «Κοιμήσου παλικάρι» και «Νύχτα δίχως άκρη». Έμεινε δηλαδή εκτός το «Σήμερα βράδιασε νωρίς». Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας στις ηχογραφήσεις του 1967 ήταν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τις εγγραφές του ’74 επιμελήθηκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Σήμερα βράδιασε νωρίς (ηχογράφηση 1967)


Σήμερα βράδιασε νωρίς (ηχογράφηση 1974)

Κοιμήσου παλικάρι (ηχογράφηση 1967)


Κοιμήσου παλικάρι (ηχογράφηση 1974)


Νύχτα δίχως άκρη (ηχογράφηση 1967)


Νύχτα δίχως άκρη (ηχογράφηση 1974)



Τι λες καλέ - 1971

Η καταγραφή αυτή ολοκληρώνεται με ένα κομμάτι του Άκη Πάνου, που ηχογραφήθηκε το 1971 και κυκλοφόρησε σε δισκάκι 45 στροφών Οlympic. Το «Τι λες καλέ» «ζευγάρωσε» με τη νέα εκδοχή του «Θα κλείσω τα μάτια» (που στην πρώτη του εκτέλεση με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση είχε λογοκριθεί από τη χούντα) και, εκτός από το 45άρι, συμπεριλήφθηκε εκείνη τη χρονιά στην αμερικάνικη συλλογή «This is Vicky Mosholiou» που κυκλοφόρησε από την Peters International.

Το 1978 το «Τι λες καλέ» συμπεριλήφθηκε, σε αυτή την εκτέλεση και στη συλλογή τραγουδιών του Άκη Πάνου «Άσε με ζωή».
 
Και λέω «σε αυτή την εκτέλεση», γιατί το 1977 στη συλλογή της σειράς «Πορτραίτα», που ήταν αφιερωμένη στη Βίκυ Μοσχολιού, συμπεριλήφθηκε μια διαφορετική και πιο γρήγορη εκτέλεση του τραγουδιού, που, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει μπει μέχρι σήμερα σε άλλο δίσκο ή cd.

Υ.Γ.1: Τις περισσότερες από τις συλλογές που κυκλοφόρησαν στα νεότερα χρόνια, κυρίως από την Minos – Emi, στις οποίες βρήκαν θέση κάποιες από τις «δεύτερες» ηχογραφήσεις που προανέφερα, επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας.
Υ.Γ.2: Επειδή η έρευνα δεν σταματά εδώ κι επειδή ποτέ δεν είμαι απόλυτος σχετικά με το αν οι καταγραφές μου είναι ολοκληρωμένες στο 100%, είμαι σχεδόν βέβαιος πως υπάρχουν κι άλλες διπλές ηχογραφήσεις για τα ίδια τραγούδια. Οπότε με χαρά θα δεχθώ τις παρατηρήσεις που θα συμπληρώσουν την έρευνα και την καταγραφή σχετικά με τις ηχογραφήσεις της Βίκυς Μοσχολιού.

Διαβάστε επίσης: «Παράλληλες ιστορίες» του Ξαρχάκου και της Ευτυχίας με Μπιθικώτση, Μελίνα, Μοσχολιού

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!