«Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια» - Η πρώτη, ακυκλοφόρητη εκτέλεση του τραγουδιού

Η σπάνια ηχογράφηση του τραγουδιού των Σταύρου Ξαρχάκου και Λευτέρη Παπαδόπουλου με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Τα 87 κλείνει σήμερα ο «Πρόεδρος». Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1935 και από τα πρώτα χρόνια του ’60 μέχρι σήμερα, ομορφαίνει τη ζωή μας με τα τραγούδια και την παρουσία του γενικότερα…

Μια ηχογράφηση… «φάντασμα»…

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1963 πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας «Κόκκινα φανάρια» σε σενάριο του Αλέκου Γαλανού και σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, με την Τζένη Καρέζη, τον Γιώργο Φούντα, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Μάνο Κατράκη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Φαίδωνα Γεωργίτση, την Αλεξάνδρα Λαδικού, την Ελένη Ανουσάκη, τον Νότη Περγιάλη, την Κατερίνα Χέλμη, τη Δέσπω Διαμαντίδου και άλλους ηθοποιούς…

Ποιος άραγε δεν θυμάται τη σκηνή με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιώργο Φούντα και τη Δέσπω Διαμαντίδου να τραγουδούν την «Άπονη ζωή» και τον Γιώργο Ζαμπέτα να «κεντάει» με το μπουζούκι του;
Εκτός από την κινηματογραφική του εκτέλεση, αυτό το μεγαλειώδες τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου ηχογραφήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1963 με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τα σεκόντα της Ρίας Κούρτη και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG-3373), έχοντας στην άλλη πλευρά την περίφημη «Φτωχολογιά» («Στα χέρια σου μεγάλωσαν»), ενώ συμπεριλήφθηκε παράλληλα στο lp με τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας. Με τα τραγούδια αυτά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στην ελληνική δισκογραφία, ενώ η τεράστια επιτυχία τους οδήγησε το αντίπαλο δέος της Columbia, την Odeon - Parlophone δηλαδή, να προχωρήσει στις επανεκτελέσεις των τραγουδιών με εκτελεστές τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα και ενορχηστρωτή τον Χρήστο Λεοντή.

Αυτά είναι, λίγο -πολύ, γνωστά. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως η «Άπονη ζωή» είχε ηχογραφηθεί για πρώτη φορά στις 16 Απριλίου του 1963 με την προοπτική της έκδοσης σε δίσκο 45 στροφών (Columbia SCDG-3306). Αυτή είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η εκτέλεση που ακούγεται στην ταινία, ενώ στην άλλη πλευρά το δισκάκι είχε ένα εξίσου σπουδαίο τραγούδι του Ξαρχάκου και του Παπαδόπουλου, το «Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια» σε μια ηχογράφηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 1963 και που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που κυκλοφόρησε το 1968 στο lp του Σταύρου Ξαρχάκου «Χρώματα» και που όλοι γνωρίζουμε. (Η μελωδία του τραγουδιού είχε ακουστεί σε ορχηστρική μορφή στην ταινία «Λόλα», σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, που «βγήκε» στους κινηματογράφους στις 16 Φλεβάρη του 1964).

Για λόγους που δεν γνωρίζω, αυτό το δισκάκι δεν κυκλοφόρησε ποτέ και πουθενά, ενώ σε κατά καιρούς συζητήσεις με σημαντικούς ανθρώπους του τραγουδιού, κανένας δεν γνώριζε τίποτα! Μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν o φίλος, αναγνώστης του Ogdoo.gr Μάκης Σβολιαντόπουλος, διαβάζοντας τα άρθρα μου σχετικά με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, επικοινώνησε μαζί μου και μου έστειλε ηλεκτρονικά την πρώτη, ακυκλοφόρητη εκτέλεση του «Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια»!!! Μια εκτέλεση με ανέκδοτους στίχους στην πρώτη στροφή και με δομή του τραγουδιού που δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή ηχογράφηση. Φαντάζομαι πως μπουζούκι παίζει ο Γιώργος Ζαμπέτας και δεύτερη φωνή κάνει η Ρία Κούρτη. (Ο ήχος βέβαια είναι μέτριας ποιότητας, αφού πρόκειται για μια «εξωτερική» ηχογράφηση, από μια κάμερα που γράφει τον ήχο από ένα cd – player. Θεωρώ όμως, πως αυτό δεν μειώνει καθόλου την αξία του ντοκουμέντου).

Ίσως θα πρέπει να σημειώσω πως σε δημοσιευμένους καταλόγους δισκογραφίας, είναι καταγεγραμμένη άλλη μια έκδοση της «Άπονης ζωής» με τον Μπιθικώτση σε μικρό δίσκο (με αριθμό SCDG-3339) και στην άλλη όψη το «Ούτε ένα ευχαριστώ» με την Τζένη Καρέζη. Δυστυχώς, δεν έχω στα χέρια μου αυτό τον δίσκο για να ξέρω ποια εκτέλεση της «Άπονης ζωής» ακούγεται εδώ, εικάζω όμως πως είναι η δεύτερη…

- Οι φωτογραφίες είναι του «μάγου» του φακού Τάκη Πανανίδη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!