Η «απάντηση» του Μπάμπη Μπακάλη στις μεγάλες επιτυχίες της εποχής (1963)

Το σουξέ του Μπάμπη Μπακάλη που σχολίαζε τις άλλες επιτυχίες της εποχής
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…
Στις 26 Μαρτίου 2007 έφυγε από τη ζωή ο λαϊκός συνθέτης Μπάμπης Μπακάλης. Είχε γεννηθεί στις 20 Ιουνίου 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας.

Ο Μπάμπης Μπακάλης συνέβαλλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού, λαϊκού τραγουδιού, ηχογραφώντας αμέτρητες, διαχρονικές επιτυχίες, με στίχους του Κώστα Βίρβου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, του Δημήτρη Γκούτη, του Ηρακλή Παπασιδέρη και άλλων.

«Γράψε αλίμονο σε σένα»

«Σαν θα φύγεις από μένα
γράψε αλίμονο σε σένα,
δεν είμαι σαν τους άλλους
που κλαίμε στη ζωή
και τραγουδούν με πόνο την προσευχή.

Και να ‘ταν η θάλασσα μελάνι
και μένα δε μου καίγεται καρφί.
Άμα θες να φύγεις φύγε
το κεφάλι σου θα φας
μα από μένα δε θ’ ακούσεις
γιατί θες να φύγεις που θα πας.

Οι κακές πληροφορίες
σου ανοίξαν ιστορίες,
στα χέρια μου όσο θα ‘σαι
κι εγώ θα σ’ αγαπώ
αν θες να καταλήξεις στο χωρισμό.

Μες στης Λαρίσης το ποτάμι
δεν πρόκειται να πέσω να πνιγώ.
Μην νομίζεις θα υποκύψω
επειδή σε αγαπώ
σαν θα φύγεις σου το λέω
ούτε θέλω να σε ξαναδώ».

Με αυτό το εύθυμο λαϊκό τραγουδάκι, που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών το 1963, ο Μπάμπης Μπακάλης σχολίασε, με έμμεσο τρόπο, την επιτυχία που γνώριζαν εκείνη την εποχή κάποια λαϊκά τραγούδια, όπως η «Προσευχή», το «Της Λαρίσης το ποτάμι», το «Άμα θες να φύγεις φύγε», το «Γιατί θες να φύγεις» και οι δικές του «Πληροφορίες κακές».

Το «Γράψε αλίμονο σε σένα» («αλλοίμονο» σύμφωνα με την ορθογραφία της εποχής), ηχογραφήθηκε εκείνη τη χρονιά σε δυο εκτελέσεις. Η πρώτη ήταν με τον Μπάμπη Μαρκάκη (Μάρκος Μπαλτόπουλος) και κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο από την Parlophone (GDSP-2804), έχοντας στην άλλη πλευρά το «Καράβι με μαύρα πανιά» των Μπάμπη Μπακάλη – Κώστα Ψυχογιού με τον Μπάμπη Μαρκάκη.
02.GRAPSE ALIMONO
Εκτός από το 45άρι, το «Γράψε αλίμονο σε σένα» συμπεριλήφθηκε στο ιδιαίτερα σπάνιο lp «Μπουζούκι και καημοί Νο 2»,που περιλάμβανε δώδεκα επιτυχίες της εποχής με τα «αστέρια» της Odeon-Parlophone.


Το τραγούδι ακούστηκε επίσης το 1964 στην ταινία «Παιδί μου δεν αμάρτησα» (σενάριο: Τάκης Εμμανουηλίδης, σκηνοθεσία: Άρης Μαρνέζος). Μάλιστα στη ταινία, ενώ ακούγεται η εκτέλεση του δίσκου με τον Μαρκάκη, εμφανίζεται να τραγουδά ο Μπάμπης Μπακάλης!


Το 1963 το «Γράψε αλίμονο σε σένα» γνώρισε μια νέα εκτέλεση με την Μπέμπα Μπλανς, που ηχογραφήθηκε με ενορχήστρωση του Στράτου Καμενίδη και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από τη Philips (7937), με την Μπέμπα Μπλανς να τραγουδά στην άλλη πλευρά του δίσκου το «Έλα να κλάψουμε μαζί» του Βασίλη Τσιτσάνη.
03.GRAPSE ALIMONO

Η δισκογραφική διαδρομή του τραγουδιού δεν σταμάτησε εδώ. Η επιτυχία του ώθησε το περίφημο Τρίο Μπελκάντο (Ευάγγελος Μεταξάς, Γιάννης Παπαμακαρίου, Μιχάλης Ματθαίος) να προχωρήσει σε μια νέα ηχογράφηση, που συμπεριλήφθηκε στο μεγάλο δίσκο «Trio Bel Canto ‎– The Fabulous Trio Bel Canto Sing» που κυκλοφόρησε από την Grecophon (GRS-301).

04.GRAPSE ALIMONO
Σε αυτό τον δίσκο, όπως και σε δεκάδες άλλες ελληνοαμερικάνικες εκδόσεις, δεν αναγράφονται οι δημιουργοί των τραγουδιών. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1998, η εκτέλεση του Τρίο Μπελκάντο συμπεριλήφθηκε σε ένα cd με τίτλο «Trio Belcanto ‎– Made In USA - Άγνωστες Ελληνικές Ηχογραφήσεις 1961-1966», που κυκλοφόρησε από την «Άνοδος». Εκεί φέρεται ως συνδημιουργία των Γ. Διαμαντόπουλου – Μπάμπη Μπακάλη – Μπάμπη Μπαλτόπουλου…


05.GRAPSE ALIMONO

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!