«Μπουζούκι και καημοί Νο 2» - Το δεύτερο σπάνιο LP της Οdeon

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας σπάνιος δίσκος που κυκλοφόρησε το 1963

«Μπουζούκι και καημοί Νο 2»


Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου για το δίσκο «Μπουζούκι και καημοί», που ήταν το πρώτο lp της Odeon, έφτασε στα χέρια μου ο δεύτερος, εξίσου σπάνιος μεγάλος δίσκος της εταιρείας, που κυκλοφόρησε το 1963 με τίτλο «Μπουζούκι και καημοί Νο 2» (OMCG 2) και δώδεκα επιτυχίες της εποχής, που είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών.

Όπως και στον πρώτο δίσκο, έτσι και στο «Νο 2» τραγουδούν κάποια από τα δυνατά ονόματα της εταιρείας εκείνης της εποχής. Ο Βαγγέλης Περπινιάδης με την Ρία Νόρμα ή την Ρούλα Καλάκη, ο Σπύρος με την Ζωή Ζαγοραίου, ο Πέτρος Αναγνωστάκης, η Μαριάννα Χατζοπούλου και η Νίτσα Αντωνάτου.
BOUZOUKIEKSOFILO LOGO

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Όσο αξίζεις εσύ (Απόστολου Καλδάρα) Πέτρος Αναγνωστάκης – Γιώργος Μανισαλής
2) Γράψε αλίμονο σε σένα (Μπάμπη Μπακάλη) Μπάμπης Μαρκάκης
3) Δεν ανθίζουν λουλούδια (Μπάμπη Μπακάλη) Πέτρος Αναγνωστάκης
4) Δεν έχω παλάτια και λεφτά (Βαγγέλης Περπινιάδης) Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρία Νόρμα (στο οπισθόφυλλο αναγράφεται το τραγούδι «Θα γυρνάμε στα ξένα» του Βαγγέλη Περπινιάδη)
5) Είναι τα δάκρυα πικρά (Χρήστου Κυρίτση) Μαριάννα Χατζοπούλου
6) Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά (Σπύρου Ζαγοραίου - Κώστα Βίρβου) Σπύρος και Ζωή Ζαγοραίου
7) Μες τους ξένους τόπους (Μπάμπη Μπακάλη) Μπάμπης Μαρκάκης
8) Πάρτε βουνά τον πόνο μου (Θόδωρου Δερβενιώτη – Κώστα Βίρβου) Βαγγέλης Περπινιάδης – Ρούλα Καλάκη
9) Άκουσε γέρου συμβουλή (Γιώργου Μανισαλή) Πέτρος Αναγνωστάκης – Ρούλα Καλάκη
10) Όταν πέσεις σ’άλλα χέρια (Απόστολου Καλδάρα) Νίτσα Αντωνάτου – Πέτρος Αναγνωστάκης
11) Οργή Θεού (Δημήτρη Γκούτη) Σπύρος και Ζωή Ζαγοραίου
12) Με πικραμένη την καρδιά (Μπάμπη Μπακάλη) Βαγγέλης Περπινιάδης

«Οι καημοί δεν έχουν αρχή και τέλος»


Οι καημοί δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος, γιατί η ψυχή του ανθρώπου δοκιμάζεται από πάθη και καταστάσεις που την συνεπαίρνουν και δίνουν κάθε φορά ένα καινούργιο νόημα στη ζωή. Μέσα από τα λαϊκά τραγούδια αυτού του δίσκου ξεπηδούν οι καημοί των απλών ανθρώπων για κάθε θέμα που αντιμετωπίζουν στη ζωή και τους απασχολεί, ζητώντας μια λύση. Με το μπουζούκι γίνονται ευκολότερα τραγούδι οι καημοί, ανακουφίζεται η καρδιά και ετοιμάζεται για νέους αγώνες.

Ο έρωτας κι η ξενιτιά είναι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους κινούνται τα τραγούδια αυτού του δίσκου. Είναι δύο θέματα που από τα πολύ παλιά χρόνια αγγίζουν καίρια το λαό μας. Μια ιδιοσυγκρασία μεσογειακή θεωρεί τον έρωτα απαραίτητο σαν τον αέρα που αναπνέει. Ακόμη πιστεύει ότι ο έρωτας δίνει το βασικό νόημα της ζωής.

Να πώς ο λαϊκός στιχουργός κάνει τον ερωτικό καημό τραγούδι με την βοήθεια του μπουζουκιού. «Όσο αξίζεις εσύ κι η καρδιά σου η χρυσή δεν αξίζουν μαζί ο ουρανός κι όλη η γη» λέει στην αγαπημένη του. Αλλά να και τι δοκιμάζει στην καρδιά του όταν η κοπέλα του λείπει. «Στο μικρό μου τον κήπο στη μικρή μου αυλή δεν ανθίζουν λουλούδια γιατί λείπεις εσύ, γύρνα να ξανανθίσει η αυλή μου, να ξανανθίσει η καρδιά μου και τη χαρά μου να βρω». Είναι όμως και η έρημη αγάπη που δεν τολμάει να εκδηλωθεί κι η ερωτευμένη την ενθαρρύνει. «Δεν με φοβίζουν τ’ άσπρα μαλλιά σου και μια ρυτίδα που ‘χεις βαθιά. Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά». Αλλά είναι κι αυτός που ψάχνει να βρει την παντοτινή αγάπη του και ρωτά τους διαβάτες σ’ όλες τις γλώσσες. «Κύριε σας παρακαλώ μήπως είδατε την αγάπη μου; Όλο τον κόσμο γύρισα αγάπη μου και πουθενά δεν σ’ είδα και σβήνει μέσα απ’ την καρδιά μου τώρα πια η κάθε μου ελπίδα». Είναι ο αναστεναγμός και η πίκρα για μια αγάπη που έχασε ή δεν γνώρισε κι έμεινε η καρδιά του στο σκοτάδι της μοναξιάς. Είναι όμως και η άλλη πλευρά του έρωτα. Είναι αυτή που συνδέει την αγάπη με την φύση που την θεωρεί ένα δικό του, «ανθρώπινο» πράγμα. «Πάρτε βραδιές την πίκρα μου και το παράπονό μου, πάρτε βουνά τον πόνο μου τον αναστεναγμό μου και κάντε τον τραγούδι να τον λένε!»

Αλλά και η ξενιτιά πληγώνει βαθιά την ευαίσθητη λαϊκή ψυχή. «Αν θέλεις να μάθεις τι είναι τα ξένα, τη μάνα σου ρώτα παιδί μου και μένα». Και η πίκρα που έχει κατασταλάξει σε κάθε λέξη και νότα από την απόφαση της μοναξιάς. «Με πικραμένη την καρδιά θα σηκωθώ να φύγω κι ας τελειώσει η στράτα μου, πιο μακριά απ’ τον ήλιο».

Γ. Μακ.
(Το σημείωμα από το οπισθόφυλλο του δίσκου)
melogoBOUZOUKI

Λίγα λόγια για το δίσκο


Λίγο πολύ ισχύουν όσα είχα γράψει και στην παρουσίαση του «Μπουζούκι και καημοί Νο 1». Μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες, όπως είναι τα «Όσο αξίζεις εσύ», «Δεν ανθίζουν λουλούδια», «Με πικραμένη την καρδιά», «Δεν έχω παλάτια και λεφτά», η δεύτερη συλλογή περιλαμβάνει αρκετά τραγούδια που αν και είχαν κάνει «κατάσταση» στην εποχή τους, νομίζω πως σήμερα ελάχιστοι τα θυμούνται. «Είναι τα δάκρυα πικρά», «Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά», «Μες τους ξένους τόπους», «Οργή Θεού» κλπ.

Από το δίσκο αυτό, που παραμένει ανέκδοτος cd και ιδιαίτερα δυσεύρετος, διάλεξα να ακούσουμε το «Γράψε αλίμονο σε σένα», ένα ξεχωριστό τραγούδι του Μπάμπη Μπακάλη, με ερμηνευτή τον Μπάμπη Μαρκάκη, που σχολιάζει τις… μεγάλες επιτυχίες της εποχής, κάποιες από τις οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο «Μπουζούκι και καημοί Νο 1»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates