Σπύρος Παρασκευάκος & Ζαχαρίας Καρούνης - «Απ’ το μηδέν»

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ – ΑΚΟΥΣΤΕ) Λίγο πριν φύγει το 2015, ο Σπύρος Παρασκευάκος και ο Ζαχαρίας Καρούνης μας έκαναν ένα μοναδικό δώρο.
Πρόκειται για το ολοκαίνουριο ολοκληρωμένο cd με τίτλο «Απ’ το μηδέν», στο οποίο η μουσική και οι στίχοι των περισσότερων τραγουδιών ανήκουν στο νεαρό δημιουργό Σπύρο Παρασκευάκο, ενώ τα υπόλοιπα έχουν την υπογραφή των Ζαχαρία Καρούνη, Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και Μάνου Ελευθερίου. Η ενορχήστρωση ανήκει στον Γιώργο Ανδρέου και η παραγωγή στην Μικρή Άρκτο και τον Παρασκευά Καρασούλο. Παρουσιάστηκε επίσημα στον Ιανό πριν από λίγες βδομάδες.

Το cd περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια, το ύφος των οποίων δεν μπορεί να ειπωθεί ακριβώς με μία λέξη. Είναι κομμάτια με σύγχρονο στίχο που αγγίζει χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια τις ανησυχίες της εποχής μας που αφορούν την ποιότητα της ζωής, τις αναμνήσεις και φυσικά, τον έρωτα. Π.χ. «Θέλω να σε δω στα παιδικά μας σπίτια, να πέφτω στα χαλίκια κι εσύ έτσι απλά να μου γελάς» («Γλυκός Γενάρης»).

Όσον αφορά τη μουσική, τόσο στα εννιά τραγούδια του Παρασκευάκου όσο και στα δύο του Καρούνη είναι έντονη η τάση της ανανέωσης και του σύγχρονου ήχου, πάντα σε συνδυασμό με τα φυσικά όργανα και τον σεβασμό προς τα παραδοσιακά ακούσματα. Η φωνή του Ζαχαρία έρχεται σε απόλυτη ταύτιση με τις μελωδίες του Σπύρου, γεγονός που κάνει το «Απ’ το μηδέν» έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς που τελείωσε πριν λίγες μέρες.

Εκτός από το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στον δίσκο που ήδη έχει αρχίζει και ξεχωρίζει, εξαιρετικό είναι και το «Ο άνθρωπος μπορεί» με τη συμμετοχή της Πολυξένης Καράκογλου. Επίσης, ξεχωρίζουν τα «Γλυκός Γενάρης», «Ένα ταξί», «Στον τόπο μας» και «Ο φετινός Νοέμβρης». Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Στεφανία Χαρσούλα που επιμελήθηκε τα σχέδια που υπάρχουν στον δίσκο και που θυμίζουν κάτι από παραμύθι.

Καλή σας ακρόαση!

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates