Μάνος Χατζιδάκις: «Ο Λαός κάθε άλλο παρά λαϊκός είναι»

Είναι αυτά τα μεστά λόγια του Χατζιδάκι, που ακόμα κι αν διαφωνείς μαζί του, σε κάνουν να σκεφτείς, να ψάξεις μέσα τους τις απαντήσεις.
11/09/2017
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι αυτές οι κόντρα απόψεις σε ό,τι θεωρείς δεδομένο, περιχαρακωμένο από στεγανά. Είναι η ματιά ενός λόγιου μάγκα, που δεν βολεύτηκε στα εύκολα και έτοιμα και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, και αντίκρισε, έστω και για μικρές στιγμές, την ίδια διαδρομή αλλιώς…

Την Κυριακή διάβασα το άρθρο της Γιώτας Συκκά στην Καθημερινή με τον τίτλο «Η χαμογελαστή Ελλάδα του Μάνου» και η κατάληξή του μου υπενθύμισε το ολοκληρωμένο κείμενο του Χατζιδάκι στο πρόγραμμα της περίφημης θεατρικής παράστασης «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», όπως μας το κέρασε ο ερευνητής και συγγραφέας Όθων Τσουνάκος, αρχικά στο περιοδικό Όασις και στη συνέχεια στο ogdoo.gr, αρκετά πια χρόνια πριν.

Γράφει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο Μάνος Χατζιδάκις ή αν προτιμάτε «Ευκαιρία, επίσης, να αναλύσει στο πρόγραμμα της παράστασης τις μουσικές, και όχι μόνο, προσδοκίες του», όπως αναφέρει η Συκκά:

«Σκοπός μου ετούτη τη φορά, και μ’ αφορμή ένα θαυμάσιο έργο, ίσως το πιο θαυμαστό του Πιραντέλλο, είναι να φτιάξω πάλι τραγούδια, μα που να πηγαίνουν πιο μπροστά, απ’ ό,τι μέχρι τώρα έχω φτιάξει. Η φιλοδοξία μου, καθώς βλέπετε, δεν είναι καθόλου μικρή. Γιατί αξίζει κανείς να φτιάχνει τραγούδια λαϊκά, που να μη καμώνονται τα λαϊκά με τη φτωχοντυμένη και λαϊκοφανή τους παρουσία. Κι ύστερα, είναι ενδιαφέρον να δοκιμάζεις ν’ αφαιρείς την ελληνικότητα που τόσο σε χαρακτηρίζει, και στο τέλος να παραμένεις ίδιος κι απαράλλαχτος αυτός που είσαι. Η Μεσόγειος, βλέπετε, θα μου επιτρέψετε να πω, χάρισε την ίδια θάλασσα και σε μένα και στον Πιραντέλλο.

Άλλωστε, μ’ ενδιαφέρει να πω περισσότερα με το τραγούδι, σχεδόν πιο πολλά απ’ ό,τι χωράει. Τώρα, αν τα τραγούδια μου αυτά είναι λαϊκά ή όχι, το θέμα χωράει συζήτηση. Γιατί, τι συνηθίσαμε να λέμε λαϊκό και τι είναι πραγματικά το λαϊκό; Και για να εξηγηθούμε. Όταν λέω κάτι λαϊκό δεν το εννοώ και για τον Λαό. Κατά σύμπτωση, ο Λαός κάθε άλλο παρά λαϊκός είναι. Τα μπουζούκια, οι μπαγλαμάδες και οι ζουρνάδες είναι η συνήθειά του. Εμένα μ’ ενδιαφέρουν εκείνες οι λίγες, οι μοναδικές του στιγμές που ζει, χωρίς καλά-καλά να το καταλαβαίνει, την αλήθεια του. Είναι οι στιγμές που είναι σκέτα άνθρωπος, χωρίς την βία του Χρόνου, χωρίς την αγωνία του Χώρου, χωρίς την φθορά της τάξης του. Είναι, με δυο λόγια, λιγάκι Νέος, λιγάκι δεκαοχτάχρονος. Μόνο σ’ αυτές του τις στιγμές ο Λαός δέχεται και εκπέμπει σωστά. Όλα τ’ άλλα είναι φιλολογία».
manos thumb large STO TELOS
*Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή με την λεζάντα: «Ελλάς, η χώρα των ονείρων», όταν προβλήθηκε στα σινεμά της εποχής. Η γερμανική ταινία είχε θέμα της την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα του φιλμ δεν άρεσε στον Χατζιδάκι, δημιούργησε όμως ένα ανεξάρτητο μουσικό έργο, βαθιά ελληνικό, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates