Διαβάσαμε: «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» της Monica Gutierrez (Μεταίχμιο)

«Το πιο feellgood μυθιστόρημα της εποχής»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Διαβάζω στο εξώφυλλο ότι πρόκειται για το πιο feellgood μυθιστόρημα της εποχής. Αν αναρωτιέστε και εσείς τι σημαίνει, την απάντηση την δίνει η ηρωίδα του μυθιστορήματος στις σελίδες του βιβλίου :

« -Τι σημαίνει feelgood;

-Μυθιστορήματα στα οποία οι πρωταγωνιστές δεν τρώνε ποτέ τίποτε νερόβραστο. Ιστορίες όπου σχεδόν τίποτε εξαιρετικό δεν συμβαίνει, των οποίων οι πρωταγωνιστές κάθε άλλο παρά ήρωες είναι. Ιστορίες όπου η ευτυχία μετριέται με μικρές στιγμές και βρίσκεται στα πιο συνηθισμένα πράγματα...΄»


Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στο ΄΄Βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων΄΄. Παρ’ όλο που η συγγραφέας του είναι Ισπανίδα, γεννημένη στη Βαρκελώνη, έγραψε ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να είναι η συνέχεια του ΄΄Νότινγκ Χίλ.΄΄ H περιγραφή των κρυμμένων γωνιών του Λονδίνου πρωταγωνιστεί, όπως επίσης και τα εδέσματα που συνοδεύουν το τσάι σε γραφικά τειοποτεία. Κεντρικός πρωταγωνιστής ένα παλιό βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο, σχεδόν ονειρικό, το ΄΄Moonlight books΄΄, με ψηλό ταβάνι και ξύλινα δοκάρια, κι έναν αξιοπρόσεκτο γυάλινο φεγγίτη σε σχήμα πυραμίδας. ΄΄ Στη διάρκεια της ημέρας ίσα που άφηνε το φως να περνάει, ένα φως συχνά μουντό στο βροχερό Λονδίνο, αν όμως κάποιος έμπαινε στον κόπο να υψώσει το βλέμμα μια γαλήνια και ξάστερη νύχτα, είχε υπέροχη πανοραμική θέα στον έναστρο φεγγαρόλουστο ουρανό. Μαζί με τη στριφογυριστή σκάλα, ο ιδιοκτήτης του ΄΄Moonlight Books΄΄ θεωρούσε τον φεγγίτη του ένα απο τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του΄΄.

Ιδιοκτήτης είναι ο Εντουαρντ Λίβινγστον, που έχει μια μακρινή συγγένεια με τον Σκωτσέζο γιατρό, πολέμιο της δουλείας και εξερευνητή που ανακάλυψε τους καταρράκτες του ποταμού Ζαμβέζη που ο ίδιος τους βάφτισε ΄΄καταρράκτες Βικτόρια΄΄. ΄΄Ως καλός βιβλιοπώλης, ο Κόσμος του ήταν το βιβλιοπωλείο του, το Κράτος του το διάβασμα και το Σύνταγμά του οι τίτλοι και οι συγγραφείς που είχε μηχανογραφήσει πριν μερικά χρόνια σε αλφαβητική σειρά κι ας ήταν ικανός να βρίσκει από μνήμης, ακόμα και τη χειρότερή του μέρα, οποιοδήποτε αντίτυπο του ζητούσε ο πελάτης΄΄. Αυτός ο παλαιών αρχών βιβλιοπώλης έχει μιία μνηστή, την Σιβόν Κλάρκ, ιδιοκτήτρια ενός μικρού εκδοτικού οίκου, που προκειμένου να κρατήσει την ποιότητα των βιβλίων που εκδίδει, δέχεται ακόμα και το γεγονός ότι στο τέλος του μηνός, με τα έσοδα που έχει, δεν μπορεί να αγοράσει την καινούρια τσάντα που τόσο θέλει.

Μεταξύ αυτών των δύο γίνονται διάλογοι σαν κι αυτόν που ακολουθεί:

΄΄-Δεν ασχολούμαστε με τα βιβλία για να βγάλουμε λεφτά, ούτε καν γιατί είναι μια επιχείρηση, ένας τίμιος λίγο πολύ τρόπος για να κερδίζεις τα προς το ζην.

-Να μιλάς για τον εαυτό σου , Εντουαρντ΄΄,παραπονιόταν η Σιβόν όταν αυτή η διάθεση για αμπελοφιλοσοφίες έπιανε τον αγαπημένο της βιβλιοπώλη. ΄΄Εγώ θέλω να αγοράσω μία καινούρια τσάντα και αυτόν τον μήνα δεν θα μπορέσω΄΄.

-΄΄Τι σημασία έχουν οι τσάντες τη στιγμή που μόλις εξέδωσες την ΄΄Αποστολή του Χάμφρι Κλίνκερ΄΄ του Τομπάιας Σμόλετ;΄΄

-Ετσι που το λές, νιώθω σαν να με κρίνει και να με λογοκρίνει ο καημένος ο Τομπάιας.

-Εκείνος μισούσε την πολυτέλεια.

-Ηταν βιβλιοπώλης;

-Συγγραφέας και εκδότης, αποφάνθηκε ευτυχής ο Εντουαρντ. Τα βιβλία δεν είναι επιχείρηση, είναι η ζωή μας. Από πότε το να ζείς αφήνει κέρδη;

-Ηταν μια τόσο ωραία τσάντα...΄΄


Σε αυτό το βιβλιοπωλείο, που έχει ακόμα έναν μόνιμο κάτοικο, έναν πιτσιρικά που ακούει στο όνομα Ολιβερ Τουίστ, ο οποίος πηγαίνει εκεί αμέσως μετά το σχολείο, μέχρι να περάσει να τον παραλάβει η γιάπισσα δικηγόρος μητέρα του, προσλαμβάνεται η νεαρή αρχαιολόγος Αγκνες Μαρτί, γέννημα – θρέμμα της Βαρκελώνης, που έχει μετακομίσει από την γενέτειρά της στο Λονδίνο, ψάχνοντας για δουλειά σχετική με την αρχαιολογία. Ολα είναι ειδυλιακά, ώσπου εξαφανίζεται ένα πολύτιμο βιβλίο. Για να βρεθεί μια άκρη σε αυτή την μυστήρια κλοπή, εμφανίζεται ο νεαρός επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ, ο οποίος ερωτεύεται την Αγκνες. Ε, δεν χρειάζεται να περιγράψουμε την συνέχεια της υπόθεσης.

Το ΄΄Βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων΄΄ είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν οι βιβλιόφιλοι γιατί είναι βιβλιοφιλικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι ήρωές του ζουν, ερωτεύονται και αναπνέουν δίπλα στα βιβλία. Είναι η φυσική επέκταση του εαυτού τους. Ζουν σε έναν μαγικό, δικό τους κόσμο, και δεν επιτρέπουν σε κανέναν και τίποτα να το αλλάξει αυτό. Η Μonica Gutierrez σκιαγραφεί με μεγάλη επιδεξιότητα τους χαρακτήρες του βιβλίου, δίνοντας μεγάλη προσοχή ακόμα και στους δευτεραγωνιστές, όπως οι πελάτες του βιβλιοπωλείου. Δημιουργεί το δικό της σύμπαν, το καλό ενάντια στο κακό, σε μια εποχή που , ίσως, οι αναγνώστες όλου του κόσμου έχουν ανάγκη να διαβάσουν κάτι θετικό.

΄΄Είμαστε το παρελθόν μας. Αλλά είμαστε επίσης το αποτέλεσμα από ένα σωρό επιρροές άλλων, γιατί κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος και όλες αυτές οι μικρές προσθήκες αποτελούν έναν γαλαξία απο καλές προθέσεις που μας κάνουν πλουσιότερους ανάλογα με τους συνοδοιπόρους μας. Η αρχαιολόγος ήξερε ότι ο κύριος Λίβινγκστον της είχε φέρει γαλήνη και την εκτίμηση για ό,τι μοναδικό και αυθεντικό υπάρχει σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Οταν ήταν με τον Ολιβερ, ένιωθε λιγότερο απογοητευμένη, ικανή να κοιτάξει τον κόσμο με καινούριο μάτι, χωρίς προκαταλήψεις. Με τη Σιβόν γινόταν πιο λογική και πρακτική. Με την Τζασμίν, γεμάτη ελπίδα κι αισιοδοξία ακόμα και τις πιο σκοτεινές στιγμές της ημέρας.

Ο Εντουαρντ της ανέφερε κάποτε ότι ο Γουίλιαμ Φώκνερ είχε γράψει στο ΄΄Καθώς ψυχορραγώ΄΄: Η μοναξιά είναι η καλύτερη απάντηση σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους και λύκους΄΄.

Γλυκό, χαριτωμένο, ατμοσφαιρικό, γραμμένο με λογοτεχνική εμπειρία, γεμάτο βιβλιοφιλικές αναφορές- από τον Σέξπηρ μέχρι τον Στήβεν Κίνγκ-΄΄Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων΄΄ διαβάζεται απολαυστικά . Ωρες- ώρες σε κάνει να χαμογελάς ή να γελάς, χωρίς να ντρέπεσαι που χαμογελάς ή γελάς. Οι χαρακτήρες του , που είναι λίγο παραπάνω τονισμένοι από το κανονικό, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι και εσύ μέλος στην παρέα τους, κομμάτι από το μαγικό τους σύμπαν. Κι όλα αυτά χωρίς η συγγραφέας να κάνει εκπτώσεις στην γραφή της. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει αυτόπου συνηθίσαμε να αποκαλούμε ΄΄ροζ λογοτεχνία΄΄. Χιούμορ, καλαισθησία, αισιοδοξία, πίστη στον άνθρωπο, γνώση του βιβλιοφιλικού σύμπαντος, είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Προφανώς γι’ αυτό έχει γίνει διεθνές μπεστ σέλερ.

Kαι όπως δήλωσε η συγγραφέας σε μια πρόσφατη συνέντευξή της:

΄΄Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων είναι το πιο προσωπικό και αγαπημένο μου βιβλίο· το να μπορώ να το μοιραστώ με αναγνώστες σε όλο τον κόσμο είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μεταφραζόταν σε τόσες γλώσσες ή ότι θα διαβαζόταν με τόση στοργή. Θέλω να πιστεύω ότι οι αναγνώστες καταλαβαινόμαστε καλά σε όλα τα βιβλιοπωλεία του κόσμου.΄΄

Η Μonica Gutierrez γεννήθηκε στη Βαρκελώνη. Εχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ιστορία. Εχει διακριθεί για τα διηγήματα και τα ποιήματά της. ΄΄Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων΄΄ ήταν το εκδοτικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ισπανία.

Για το βιβλίο έγραψαν:

΄΄Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων μας εξέπληξε ευχάριστα με την υπέροχη γραφή της Ισπανίδας Mónica Gutiérrez. Ένα βιβλίο ιδανικό για ωραία απογεύματα δίπλα στο τζάκι με μία κούπα καφέ στο χέρι τον χειμώνα ή στην παραλία το καλοκαίρι. Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων διαθέτει αρκετό χιούμορ ενώ περνάει ωραία μηνύματα για την ζωή. Αισιόδοξο και ευχάριστο ως την τελευταία σελίδα του.΄΄ Μαρία Αντωνίου-Maxmag.gr

΄΄Μια ιστορία για όσους έχουν νιώσει ότι η λογοτεχνία τους έσωσε.΄΄ Βook press

΄΄Ενα βιβλιοπωλείο είναι πάντα το καλύτερο καταφύγιο. Εξαιρετικό΄΄. La Vanguardia

΄΄Η συγγραφέας κατάφερε να μας δώσει μια ιστορία που ζεσταίνει την καρδιά μας. Κυρίως όμως δημιούργησε ένα μέρος όπου όλα τα όνειρα γίνονται αληθινά΄΄. La Reina Lectora

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!