Διαβάσαμε: «Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα» του Νίκου Γκροσδάνη (Επίκεντρο)

Οι αναμνήσεις του ξεχωριστού δημοσιογράφου, ερευνητή και συλλέκτη, από τα 45άρια του γείτονα στο χωριό, μέχρι τον «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου, ερευνητή και συλλέκτη Νίκου Γκροσδάνη, με τίτλο «Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα».

Στις 372 σελίδες του βιβλίου ξετυλίγονται οι μνήμες του Νίκου Γκροσδάνη από τα παιδικά του χρόνια στο Πράβι του Παγγαίου, μέχρι τη γνωριμία και, σε αρκετές περιπτώσεις, τη φιλία του με σπουδαίους καλλιτέχνες του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, λογοτέχνες και όχι μόνο, ανάμεσα στους οποίους ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Παντελής Βούλγαρης και άλλοι. Αναμνήσεις που συνοδεύονται από ειδικές αναφορές στα εμβληματικά έργα του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη και άλλων κορυφαίων δημιουργών, στα οποία ο Γκροσδάνης εντρύφησε κι αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της διαδρομής...

02.GROSDANIS.jpg

Ποιος είναι ο Νίκος Γκροσδάνης

Ο Νίκος Γκροσδάνης γεννήθηκε στο χωριό Πράβι του Παγγαίου (η σημερινή Ελευθερούπολη στο νομό Καβάλας), όπου έζησε έως τα 14 του χρόνια. Το 1964 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει έως σήμερα. Πέρασε από αρκετά επαγγέλματα και μετά τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων βρέθηκε εργαζόμενος στο πολυτελές «Μεντιτερανέ Παλλάς». Εκεί είχε την τύχη να γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους. Ο χώρος λειτούργησε σαν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και αυτό κράτησε μέχρι την κατεδάφιση του ξενοδοχείου εξαιτίας του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης το 1978. Εργάστηκε στον πολιτισμό σε διάφορους χώρους. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και με τα περιοδικά «Πανσέληνος», «Οδός Πανός», «Μετρονόμος», «Περιοδικό της πόλης». Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο ραδιόφωνο.

Έγραψε τα βιβλία: «Οδός Μεντιτερανέ Παλλάς» και «Συνέβη στο Πράβι» (εκδόσεις «Καστανιώ¬της»), «Η μυθολογία των ειδώλων» (εκδόσεις «Παρατηρητής»), «Μάνος Χατζιδάκις» (αφιέρωμα από τις εκδόσεις «Οδός Πανός») «Θυμάμαι: 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» και «Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα» (εκδόσεις «Επίκεντρο»).

Με οδηγό σε όλα την τέχνη…

Από παιδί ακόμα ζούσε σε μιαν «άλλη πραγματικότητα». Τα γεγονότα που βίωνε στο χωριό του, τον έκαναν να θέλει να δραπετεύει και να ζει σε έναν δικό του κόσμο. Οδηγός σε όλα αυτά η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, και τα «μυθικά» πρόσωπα που συνεχώς συναντούσε στις ανακαλύψεις του. Ονειρευόταν πως ίσως κάποτε συναντούσε κάποια από αυτά τα «μυθικά» πρόσωπα, μιας και ήθελε πάντα να μάθει κάτι περισσότερο γι’ αυτά και κυρίως για το έργο τους.

Παράλληλα, συνέβησαν κάποια γεγονότα που τον σημάδεψαν και τα κουβαλούσε εντός του. Ορισμένα από αυτά τα διηγούνταν σε κάποιους φίλους ή παρέες και η παρότρυνσή τους ήταν πως θα έπρεπε να μην μείνουν ως ανάμνηση αλλά να περάσουν στο χαρτί, μιας και τα πρόσωπα που αφορούσαν έγραψαν την ιστορία του πολιτισμού αυτής της χώρας. Αρκετά από αυτά τα κείμενα φιλοξενήθηκαν σε κάποια έντυπα ή διαβάστηκαν στο ραδιόφωνο.

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου εκείνα που δεν τα πέρασε σκουριά ο χρόνος και παραμένουν επίκαιρα να συγκεντρωθούν σε αυτόν τον τόμο για να θυμίζουν, μαζί με όσα μας χάρισαν τα πρόσωπα αυτά με το έργο τους, την ομορφιά αυτού του τόπου...

(Το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Τα περιεχόμενα του βιβλίου

Από το Πράβι στον Σείριο με τον Μάνο Χατζιδάκι
Κυριακές στα σινεμά της Καβάλας
Στην Άνω Πόλη με τον Αρμένη Αρτό Αταμιάν
Συνέβη στο «Μεντιτερανέ Παλλάς»
Η απαγορευμένη μουσική
Εμείς του '60 οι εκδρομείς
Στην οδό Ηφαίστου στο Μοναστηράκι
Οι Πασχαλιές άνθιζαν νωρίς τότε στο Πράβι...
Για να γνωρίσω έναν ποιητή...
Συνάντηση με έναν συγγραφέα (Γιώργος Ιωάννου)
Η μόνη κληρονομιά του Γιώργου Ιωάννου
Συνομιλώντας με τον Γιώργο Ιωάννου
Ήταν ένα βιβλίο για τον Φεντερίκο Φελίνι
Βινύλιο, αγάπη μου!
Ο Τάκης Λαμπρόπουλος και η Columbia
Ρέκβιεμ για ένα παλιό δισκάδικο
Αλέκος Πατσιφάς - Η χρυσή «λύρα» της ελληνικής μουσικής
Βόλτες στα σοκάκια του τραγουδιού
Ο Μίκης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και η ιστορία, του Γιώργου Λογοθέτη
Ο Σπύρος Παπαϊωάννου και το ρεμπέτικο τραγούδι
Στην Άνω Πόλη με το ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη και του Σταύρου Ξαρχάκου
Τα ρεμπέτικα και ο Σταύρος Ξαρχάκος
Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη - Το ρεμπέτικο και ο Μάνος Χατζιδάκις
Με την Τζίνα Μπαχάουερ στη Χαλκιδική (Ο ήχος του πιάνου)
Φλέρυ Νταντωνάκη - Μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Ζήτησε να γράψουν μόνο: Βασίλης Γεωργιάδης - Σκηνοθέτης της δεκαετίας του '60, τίποτα άλλο
Τάκης Κανελλόπουλος - Ένας ποιητής της εικόνας
Μιχάλης Κακογιάννης
Κακογιάννης - Αρχαία τραγωδία
Ουόλτερ Λάσαλι
Αλέκος Σακελλάριος για πάντα
Βαγγέλης Γκούφας
Ανδρέας Βουτσινάς - Μια ζωή θέατρο
Μίνως Βολανάκης
Γιώργος Βακιρτζής - ένας μάγος της γιγαντοαφίσας του σινεμά
Γιάννης Τσαρούχης - σπουδή για ένα πορτρέτο
Ο εικαστικός Νίκος Κούνδουρος
Σπύρος Μελετζής - ο φωτογράφος της Αντίστασης
Αντώνης Φωκάς - ο πρώτος ενδυματολόγος θεάτρου
Ντένη Βαχλιώτη - ένα γυμνό σώμα είναι κοστούμι
Όταν η Μελίνα συνάντησε τη Μήδεια
Αλέξης Δαμιανός - ο ηνίοχος του ελληνικού κινηματογράφου
Μια συνάντηση στα σύννεφα - Καζάν, Μπράντο, Ουίλιαμς
Τα καλοκαίρια μου μέσα από τον Ελύτη
Ο Οδυσσέας βρήκε την Ιθάκη του στην Άνω Πόλη

«Θυμάμαι…» μια εκπομπή με τον Νίκο…

O Νίκος Γκροσδάνης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του γράφοντα «Εγώ, δεν έχω βγάλει το…ωδείο» στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 23 Μαΐου 2018, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του προηγούμενου βιβλίου του «Θυμάμαι… 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

Ο Νίκος Γκροσδάνης αφηγήθηκε άγνωστες ιστορίες και περιστατικά από την Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στην οποία παραβρέθηκε τον Σεπτέμβρη του 1960, μέχρι τα πολύ πρόσφατα χρόνια. Οι αφηγήσεις του διανθίσθηκαν με τραγούδια από τις ταινίες πουδιαγωνίστηκαν στο Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και ανέκδοτες ηχογραφήσεις από το προσωπικό του αρχείο…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!