Είναι όλα τα αντισηπτικά ίδια;

Προσοχή στην επιλογή!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη για να μην μολυνθούμε από τον ιό. Το σημαντικότερο από όλα είναι το σωστό πλύσιμό χεριών, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το πετύχουμε όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

Το ίδιο αποτελεσματικά είναι και τα αντισηπτικά χεριών, τα οποία λόγω της αλκοόλης εξουδετερώνουν τους ιούς.

Πολλά αντισηπτικά όμως δεν έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν τους ιούς, κάτι το οποίο ίσως και να μην το γνωρίζουμε. 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στη HuffPost αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ακόμη και στα φαρμακεία εμφανίζονται «διάφοροι τύποι που προσπαθούν να πουλήσουν ”αντισηπτικά” αμφιβόλου ποιότητας και μάλιστα σε απίθανες τιμές.

Ως φαρμακοποιοί γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε. Οι καταναλωτές όμως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αγοράζουν ό,τι βρουν απλά επειδή στη συσκευασία λέει πως είναι αντισηπτικό ή επειδή φαίνεται να το βρήκαν σε τιμή ευκαιρίας», επιβεβαιώνοντας και περιστατικά που έχουμε και εμείς παρατηρήσει στην αγορά και φυσικά στο διαδίκτυο.

αντι
Υπεύθυνος για τα αντισηπτικά είναι ο ΕΟΦ (υπάγονται στο τμήμα Τροφίμων και Βιοκτόνων,) που μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε στην απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης προϊόντων που στερούνταν της σχετικής έγκρισης με γνώμονα, όπως αναφέρουν οι αποφάσεις (απόφαση 1, απόφαση 2), την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Επίσης έχουν γίνει και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων από το ΣΔΟΕ.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως ο ΕΟΦ βάσει κοινοτικής οδηγίας κάνει διάκρισημεταξύ των καλλυντικών που στοχεύουν στον καθαρισμό του δέρματος (ελέγχονται επίσης από τον Οργανισμό) και των προϊόντων που περιέχουν δραστική ουσία και διατίθενται με κύριο σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως βιοκτόνα, δηλ. για την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών (έχουν απολυμαντική, αντιμικροβιακή/αντιιική λειτουργία). Σχετικά ο ΕΟΦ έχει εκδώσει ενημερώσεις και αποφάσεις εν μέσω πανδημίας.

Μια πρώτη σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνουμε και εμείς λοιπόν είναι πως οτιδήποτε υπόσχεται πως καθαρίζει τα χέρια (τζελ, μαντιλάκια κλπ) δεν σημαίνει πάντα πως είναι αντισηπτικό. Αυτό καθώς αρκετοί φαίνεται εσφαλμένα να χρησιμοποιούν τον όρο γενικά για πολλά προϊόντα, γεγονός που δείχνει πως ίσως υπάρχει σύγχυση.

Τα αντισηπτικά, που ανήκουν στα βιοκτόνα, πρέπει να αναφέρουν (τη σωστή) δραστική ουσία ενώ διατίθενται στην αγορά με ισχυρισμούς περί βιοκτόνας δράσης ή επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τη μείωση της πιθανότητας μεταφοράς του κορονοϊού μέσω των χεριών.
koronoios antisiptiko
Απαραίτητος για τα αντισηπτικά είναι ο αριθμός άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, που πρέπει να έχει λάβει το προϊόν βάσει της νομοθεσίας.

Εάν όμως για παράδειγμα ένα προϊόν υπόσχεται τον καθαρισμό των χεριών αλλά δεν αναφέρει την παρουσία δραστικής ουσίας (και φυσικά της σωστής) ή το ποσοστό αυτής τότε κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στην κατηγορία των καλλυντικών. Εάν αναζητούμε αντισηπτικό καλό είναι να το αφήσουμε στην άκρη αφού δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως κάνει για το σκοπό που το θέλουμε (δηλ, την αντισηψία).

Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν προϊόντα, σύμφωνα με τιςκατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει η Κομισιόν προς τις αρμόδιες αρχές για τον διαχωρισμό των δύο κατηγοριών είναι μια ισχυρή ένδειξηγια την διάκριση των προϊόντων (καλλυντικά-βιοκτόνα).

Ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και άλλα χαρακτηριστικά όπως η σύνθεσή και ο τρόπος δράσης στον επιβλαβή οργανισμό.

Οι εκφράσεις «καθαρίζει/καθαρισμός» και «καθαριστικό χεριών» μπορεί μεν να σημαίνει ότι η λειτουργία του προϊόντος συνάδει με τον ορισμό του καλλυντικού προϊόντος (καθαρισμός και βελτίωση της εμφάνισης των χεριών ή του σώματος) αλλά εάν υπάρχουν εκφράσεις που παραπέμπουν στην λειτουργία της «υγιεινής» μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το προϊόν αποτελεί βιοκτόνο. Τότε βέβαια θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς για αυτή την κατηγορία προϊόντων που, μεταξύ άλλων, απαιτείται άδεις κυκλοφορία από τον ΕΟΦ.
fghjfjf
Αντίστοιχα οι ακόλουθοι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδείξεις ότι το προϊόν συνιστά βιοκτόνο που καλύπτεται από τον αντίστοιχο κανονισμό:

«Αντιβακτηριακό»

«Μοναδική αντιβακτηριακή σύνθεση»

«Σκοτώνει τα βακτήρια»

«Σκοτώνει τα βακτήρια / ένα ευρύ φάσμα μικροβίων»

και διατυπώσεις που έχουν την ίδια έννοια:

«Αντιιικό» και λέξεις με την ίδια σημασία

«Σκοτώνει/εξολοθρεύει τους ιούς» και λέξεις με την ίδια σημασία

«Αποτελεσματικό κατά του ιού της γρίπης H1N1»

«Αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού».

Φυσικά γενικός κανόνας είναι πως τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν στην ετικέτα τα στοιχεία του παρασκευαστή και του υπεύθυνου για τη κυκλοφορία του προϊόντος και του νόμιμου αντιπροσώπου.

Πάντα δε, θα πρέπει να υπάρχουν πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!