Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ο αμφιλεγόμενος

Επιστρέφει στην τηλεόραση. Ευκαιρία να θυμηθούμε κάποια πράγματα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Χριστόφορος έγινε 47 και ακόμα όλοι τον θυμόμαστε πιτσιρικά να παίζει στους “Φρουρούς της Αχαϊας” και ως φίλο του Λάκη Λαζόπουλου στους “Δέκα μικρούς Μήτσους” να λέει την ατάκα «Πάμε πλατεία» που έγινε εθνικ σλόγκαν. Αυτό το παιδί ήταν 24 ετών όταν έγραψε το σενάριο και πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά “Η ζωή μας μια βόλτα” και μπήκε για τα καλά στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου.
παπακαλιατης
Είναι από τα αμφιλεγόμενα και πιο αμφισβητούμενα πρόσωπα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, όπου οι μισοί τον λατρεύουν και οι άλλοι μισοί τον λένε “κλέφτη”, ατάλαντο, κρυφό-gay και θύμα του life style. Σήμερα θα τα εξετάσουμε όλα…

Θυμάμαι την εποχή που έκανα την μουσική επιμέλεια στους “Απαράδεκτους” και έγραφα το σενάριο της σειράς “Μάνα είναι μόνο μία”, και τα δύο παραγωγής studio ATA και θυμάμαι επίσης έναν πιτσιρικά – σχολείο πήγαινε – που συναντούσα συνέχεια στα γραφεία ή στο πλατό. Ήταν το πουλέν της κ. Ράλλη που τον καμάρωνε και μας τον γνώριζε.

- “Νίκο έλα να σου γνωρίσω τον Χριστόφορο”
νεαρούλης
Μετά είδα τον πιτσιρικά σε ένα επεισόδιο των “Απαράδεκτων” και ύστερα ήρθαν όλα τα άλλα. Έκτοτε τον Χριστόφορο τον συναντούσα στο video club της γειτονιάς μας (μέναμε κοντά) όπου ερχόταν και νοίκιαζε τόνους ταινιών. Το ότι θα έφτανε η στιγμή όπου θα πήγαινα στο θέατρο να τον δω ως Μότσαρτ, σας ορκίζομαι δεν το είχα φανταστεί.

Το ξεκίνημα

Ο Παπακαλιάτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1975. Ο πατέρας του, Μανώλης Παπακαλιάτης, είναι από την Κρήτη και η μητέρα του Βίλλυ είναι ελληνικής καταγωγής από τη Νότια Αφρική. Χώρισαν όταν ο Χριστόφορος ήταν τεσσάρων ετών.
παιδάκιπαιδί
Μεγάλωσε στην Αθήνα με την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του, Φίλιππο. Έχει ακόμα δύο αδέλφια από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, τον Στέφανο και τη Νάρα.

Σε ηλικία 16 ετών διάβασε μια αγγελία στην οποία αναζητούνταν ηθοποιός για κάποια νέα τηλεοπτική σειρά. Η μητέρα του τον απέτρεψε, αλλά εκείνος πήγε στην οντισιόν σκαστός. Περνώντας από casting έγινε ο αγαπημένος “μικρός” της παραγωγού Ελβίρας Ράλλη που τον προώθησε σε πολλές παραγωγές των Studio ΑΤΑ.
Φρουροί της Αχαϊας
Πήρε την πρώτη του δουλειά, ενώ ακόμη πήγαινε σχολείο, έχοντας βασικό ρόλο στη σειρά “Οι φρουροί της Αχαϊας”.Τον είδαμε και σε ένα επεισόδιο της σειράς της Δήμητρας Παπαδοπούλου “Οι Απαράδεκτοι”, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες συμμετοχές. Την σεζόν 92-93 έπαιξε σε τέσσερεις σειρές: “Γυναίκες”, “Κωστής Παλαμάς”, “Αναστασία”, ενώ παράλληλα είχε έναν από τους βασικούς ρόλους στην σατιρική σειρά του Λάκη Λαζόπουλου “Δέκα Μικροί Μήτσοι” που διήρκεσε μέχρι το 2001.

Ακολούθησαν οι σειρές: “Ανατομία ενός εγκλήματος”, “Εσύ Αποφασίζεις”, “Βαμμένος Ήλιος”, “Ντόλτσε Βίτα”, “Άγγιγμα ψυχής” κτλ.

Οι δικές του σειρές

Σε διάστημα 10 ετών έγραψε πέντε σειρές με δικό του σενάριο, ενώ σκηνοθέτησε κάποιες από αυτές, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Το 1999 αποφάσισε να παρουσιάσει τις εντελώς δικές του τηλεοπτικές δουλειές. Έτσι, σε ηλικία 24 ετών έγραψε το πρώτο του σενάριο με τίτλο “Η ζωή μας μια βόλτα”, που προβλήθηκε από το Mega με τον ίδιο, την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο, τον Χάρη Ασημακόπουλο και την Γωγώ Μπρέμπου.

Η επιτυχία της σειράς του έδωσε το πράσινο φως για μια σειρά από τηλεοπτικές παραγωγές που είχαν την υπογραφή του. Ακολούθησε η δραματική σειρά “Να με προσέχεις” την σεζόν 2000-2001 και πάλι στο Mega. Το θέμα της σειράς ήταν ο έρωτας δύο αδερφών για την ίδια γυναίκα, όπου έπαιζε μαζί με τον Κωνσταντίνο Μακρουλάκη και την Βαλέρια Χριστοδουλίδου. Και στην συνέχεια ήρθαν οι: “Τρεις Ευχές”, “Κλείσε τα μάτια”, “Δυο μέρες μόνο” και “4” 
σίριαλ 4
Μετά δήλωσε πως η τηλεόραση κάνει “εκπτώσεις” στην παραγωγή και στην ποιότητα και αποφάσισε να σταματήσει. Πριν στραφεί στον κινηματογράφο, το 2011 έπαιξε στο θέατρο Βρετάνια τον ρόλο του Αμαντέους Μότσαρτ  στην παράσταση “Amadeus” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Η παράσταση, λόγω επιτυχίας, συνεχίστηκε και για δεύτερη σεζόν.

Ένας άλλος κόσμος
Ο κινηματογράφος

Τα Χριστούγεννα του 2012 έκανε πρεμιέρα η πρώτη του κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο “Αν…”. Η ταινία ξεπέρασε τα 500 χιλιάδες εισιτήρια και προβλήθηκε για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Τρία χρόνια μετά, Χριστούγεννα του 2015, προβλήθηκε η δεύτερη ταινία του σε σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή και με πρωταγωνιστή τον ίδιο, με τίτλο “Ένας άλλος κόσμος” (Worlds Apart). Η ταινία έκανε εισπράξεις 4,5 εκατομμύρια ευρώ, θεωρήθηκε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και επίσης προβλήθηκε και στο εξωτερικό το 2017. Στα πλαίσια της προώθησης της ταινίας, ο Παπακαλιάτης ταξίδεψε σε περισσότερες από 15 πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.

παπακαλιάτης με κάμερα
Οι cinefile οργιάζουν

Ο Παπακαλιάτης κλέβει λένε – γράφουν και οργιάζουν τα εξειδικευμένα κινηματογραφικά έντυπα και sites.

Τον ειρωνεύονται πως δημιούργησε ολόκληρη σχολή – τη γνωστή και ως «Παπακαλιάτειο» – με ερωτικά τρίγωνα, σεξ, πάθη, πιασάρικα σάουντρακ, διλήμματα και όλα με φόντο γνωστές γωνιές της Αθήνας – καλοφωτισμένες και λουστραρισμένες. Δεκάδες σεναριακά κλισέ που έχουμε δει χιλιάδες φορές, τροποποιημένα με τον δικό του τρόπο και άλλες φορές με αυτούσιες σκηνές κλεμμένες από ξένες ταινίες. Επί λέξει έχουν γράψει:

- Έχετε προσέξει ότι αντιγράφει τη σειρά “Friends” συστηματικά; Έφερε και πίθηκο ίδιο σαν του Ρος;

- Στο “Κλείσε τα μάτια” είχε δώσει ρεσιτάλ. Μιλάμε για κομμάτια, διαλόγους αυτούσιους που έβαζε μέσα!..

- Θυμάμαι ότι στο 1ο επεισόδιο του “Δυο μέρες μόνο” είχε αντιγράψει πασιφανώς 3 τουλάχιστον ταινίες. Η σκηνή της πτώσης του αυτοκινήτου ήταν από το “Vanilla Sky”. Η σκηνή που η νόμιμη γκόμενά του περπατά στο πλήθος από το “Closer”. Η σκηνή που η παράνομη χορεύει μπαλέτο από το “Μίλα της”

- «Η αφίσα του Παπακαλιάτη αντέγραψε την αφίσα του “Rabbit Hole”»

- Στο “Αν…” κοπιάρει το “Sliding Doors”.


Τρελαίνονται να τον ξεμπροστιάζουν, κατά την άποψή τους – γιατί ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης πουλάει. Άσε δε που στις πρεμιέρες των ταινιών του γίνεται “τσίρκο”. Ένα ετερόκλητο πλήθος από εγχώριες διασημότητες, ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι ανθρώπων με διαφορετικές ιδιότητες σπεύδουν να δώσουν το παρών, νιώθοντας κοινωνικά καταξιωμένοι.

Ο Παπακαλιάτης κλείνει τα’ αφτιά του – και καλά κάνει – στις ζηλοφθονίες, τα κόμπλεξ και τα κουτσομπολιά και απαντάει αποτελεσματικά με την δουλειά και το έργο του. Με τις επιτυχίες του. Έχει βάλει σκοπό και στόχο να κάνει τις φαντασιώσεις του πραγματικότητα στο δικό του ονειρικό σύμπαν. Θέλει να φτιάχνει παραμύθια από τα δικά του βιώματα και τραύματα, να λέει ιστορίες που θέλει να τις κάνει καλύτερες μέσω της μυθοπλασίας. Και τα καταφέρνει.

“Μικρός έλεγα ασταμάτητα ψέματα. Μετά τα έκανα καριέρα”
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ

Maestro 1
Η επιστροφή στην τηλεόραση

Ύστερα από πολλά χρόνια αποχής από την τηλεόραση ετοίμασε μια νέα κοινωνική σειρά με τίτλο “Maestro” (αρχικά θα λεγόταν “Ο δάσκαλος”). Στο cast βρίσκονται οι: Χαρούλα Αλεξίου, Μαρία Καβογιάννη, Φάνης Μουρατίδης, Κλέλια Ανδριωλάτου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ορέστης Χαλκιάς, Γιώργος Μπένος κ.α. Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν τον Ιούνιο 2021 στους Παξους και συνεχίστηκαν στην Κέρκυρα. Η σειρά θα είναι εβδομαδιαία και θα αποτελείται από 9 επεισόδια, ενώ συζητούν την πιθανότητα να υπάρξει και δεύτερος κύκλος με ακόμα 9 επεισόδια.
Maestro

Μαμά Μπαμπάς
Ο Χριστόφορος με τον πατέρα και την μητέρα του, η οποία κατάγεται από τους Παξούς και έχει ξενοδοχείο εκεί.

Προσωπική ζωή

Αν μπεις στο Google και γράψεις το όνομα του θα εκπλαγείς. Δημοφιλέστερες αναζητήσεις: «είναι gay», «έχει AIDS», «στη φυλακή», «αντιγράφει» κτλ. κτλ. Έχουν γράψει υπονοούμενα για την σχέση του με τον Λάκη Λαζόπουλο, για την παραμονή του στο Los Angeles (έζησε για λίγο καιρό στο δυτικό Hollywood), για την σχέση του με τον πατέρα του, τον έχουν χαρακτηρίσει ως “το στερεότυπο του smart καλομαθημένου παιδιού”, ως χαζοχαρούμενο παιδάκι των βορείων προαστίων και ότι άλλο βάλει ο νους σας.

Μια εποχή τον κυνηγούσαν οι paparazzi για να αποκαλύψουν υποτίθεται την κρυφή του σχέση με άντρα… Τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία. Είπαμε ότι είναι παιδί χωρισμένων γονέων και έχει τρία ακόμα αδέλφια.

Αντρικό φιλί
Το 2003 επιβλήθηκε ποινή 100.000 ευρώ στην τηλεοπτική παραγωγή του Παπακαλιάτη για το φιλί μεταξύ ανδρών στο “Κλείσε τα μάτια”, που σκανδάλισε υποτίθεται κάποιους, έγινε ολόκληρο θέμα και τελικά δικαιώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2006.

Να με προσέχεις
Με την Βαλέρια Χριστοδουλίδου και τον Κωνσταντίνο Μακρουλάκη στην σειρά “Να με προσέχεις”.

Φιλαρέτη Κομνηνού
Με την Φιλαρέτη Κομνηνού στην σειρά “Η ζωή μας μια βόλτα”

Σειρά 4
Από την σειρά «4»
Amadeus Mozart
Από την θεατρική παράσταση “Amadeus”

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!