Το «Χάραμα Καισαριανής» του Γιάννη Τσιαντή - Ένα οδοιπορικό στην Αθήνα της Κατοχής

Ένα μυθιστόρημα και 15 καινούργια τραγούδια για την Αθήνα και κυρίως την Καισαριανή της Κατοχής και της Απελευθέρωσης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Πάμε ξανά Καισαριανή… με αίμα και μελάνι»
Τρία χρόνια μετά το «Κορίτσι του τεκέ» και το οδοιπορικό στη Δραπετσώνα, πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε, με μια διπλή παράσταση στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Τσιαντή με τίτλο «Χάραμα Καισαριανής», που συνοδεύεται από ένα cd με δεκαπέντε καινούργια λαϊκά τραγούδια.

Πρόκειται για ένα νέο οδοιπορικό στην Αθήνα και κυρίως στην Καισαριανή της Κατοχής, μέσα από ξεχασμένες σελίδες της ιστορίες, που διαδραματίστηκαν στις μάχες στις γειτονιές, στα κελιά της Κομαντατούρας, στα εκτελεστικά αποσπάσματα αλλά και στις ταβέρνες.

Τη μουσική στα δεκατέσσερα από τα δεκαπέντε τραγούδια υπογράφει ο Γιάννης Τσιαντής και σε ένα ο Γιάννης Πετρόπουλος ή «Γέρος» και τους στίχους ο Τάσος Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Λέντζος, ο Γιάννης Τσιαντής και ο Γιάννης Πετρόπουλος ή «Γέρος». Ένα τραγούδι είναι σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη.

Τραγουδούν (με τη σειρά που ακούγονται) η Κατερίνα Τσιρίδου, ο Σωτήρης Παπατραγιάννης, ο Φώτης Βεργόπουλος, ο Βασίλης Κορακάκης, ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης, ο Γιάννης Τσιαντής, η Ελένη Δήμου, η Ιουλία Καραπατάκη, ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, η Βιβή Βουτσελά, ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Τάσος Γιαννούσης και ο Νίκος Πρωτόπαππας. Το εξώφυλλο κοσμεί ένα ζωγραφικό έργο του Κώστα Βλαχόπουλου.
Harama Kaisarianis
Τα τραγούδια του cd
1) Αίμα και μελάνι (Γιάννης Τσιαντής – Τάσος Κακλαμάνης) Κατερίνα Τσιρίδου

2) Ο γιος του Αντρέα (Γιάννης Τσιαντής – Τάσος Κακλαμάνης) Σωτήρης Παπατραγιάννης

3) Προσφυγικά Καισαριανής (Γιάννης Τσιαντής – Τάσος Κακλαμάνης) Φώτης Βεργόπουλος / β’ φωνή: Κατερίνα Τσιρίδου

4) Κάτω ο φασισμός (Γιάννης Τσιαντής) Βασίλης Κορακάκης / β’ φωνή: Κατερίνα Τσιρίδου

5) Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Η συνέχεια) (Γιάννης Τσιαντής – Τάσος Κακλαμάνης) Αντώνης Ξηντάρης / β’ φωνή: Κατερίνα Τσιρίδου

6) Κάνε το καλό (Γιάννης Πετρόπουλος ή Γέρος) Κατερίνα Τσιρίδου

7) Βαρύς χιονιάς (Γιάννης Τσιαντής – Τάσος Κακλαμάνης) Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης

8) Η πόρνη (Γιάννης Τσιαντής – Κώστας Βάρναλης) Γιάννης Τσιαντής

9) Ο τοίχος (Γιάννης Τσιαντής) Ελένη Δήμου

10) Άφιλτρα Sante (Γιάννης Τσιαντής – Τάσος Κακλαμάνης) Ιουλία Καραπατάκη

11) Σκοπευτήριο (Γιάννης Τσιαντής – Τάσος Κακλαμάνης) Γιάννης Χαραλαμπάκης / β’ φωνή: Κατερίνα Τσιρίδου

12) Ακροναυπλία (Γιάννης Τσιαντής) Κατερίνα Τσιρίδου

13) Σκηνίτες (Γιάννης Τσιαντής) Βιβή Βουτσελά

14) Το Χάραμα (Γιάννης Τσιαντής) Γιώργος Ξηντάρης

15) Πάμε ξανά Καισαριανή (Γιάννης Τσιαντής – Δημήτρης Λέντζος) Κατερίνα Τσιρίδου / φωνητικά: Τάσος Γιαννούσης, Γιάννης Τσιαντής, Νίκος Πρωτόπαππας

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Νίκο Πρωτόπαπα και τον Γιάννη Τσιαντή, η ηχογράφηση από τον Νίκο Πρωτόπαππα στο studio Fleece και η μίξη με το mastering από τον Άκη Γκολφίδη. Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν αφιλοκερδώς όλοι οι τραγουδιστές και οι μουσικοί: Nίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι), Αντώνης Ξηντάρης (λαούτο, μπουζούκι), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), Νίκος Πρωτόπαππας (κιθάρα), Δημήτρης Σταματέλος (κρουστά), Φώτης Βεργόπουλος (μπουζούκι), Κατερίνα Τσιρίδου (μπαγλαμά, κρουστά), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Γιώργος Ρόκας (μπουζούκι), Γιώργος Πετρόπουλος (Γέρος) (κιθάρα), Θοδωρής Πετρόπουλος (μπουζούκι), Τάσος Γιαννούσης (μπουζούκι, τζουρά, στρέλα, μπαγλαμά), Γιάννης Χαραλαμπάκης (μπουζούκι), Αντώνης Τζήκας (κοντραμπάσο) και ο Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι, μπαγλαμά). Το βιβλίο – cd κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο.

Ποιος είναι ο Γιάννης Τσιαντής;
Ο Γιάννης Τσιαντής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Χελιδόνα Ευρυτανίας. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε στις νεότερες τεχνικές υπερήχων καρδιάς. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα -πολυκεντρικές μελέτες και παρουσιάσεις ανακοινώσεων σε συνέδρια. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και τον στίχο.

Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλασικής κιθάρας και τρίχορδου μπου¬ζουκιού. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκρο¬τήματος Λαβύρυθμος, που κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Πόλη - Εποχές - Άνθρωποι και Ζωή από το παράθυρο.

Συνεργάστηκε με τον Τάσο Κακλαμάνη στη συγγρα¬φή του διηγήματος Επτά, που εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Διατηρεί ιδιωτικό καρδιολογικό ιατρείο και αρθρογραφεί τακτικά για θέματα ιατρικής και πολιτισμού. Κατοικεί στο Χαλάνδρι με τη σύζυγό του Ευαγγελία Παρίση και τις δυο κόρες τους, Πηνελόπη και Αθανασία.

«Κι αν έκλεισε το Χάραμα, πάμε στου Κορακάκη…»
Πρέπει να ομολογήσω, πως αν και άκουσα αρκετές φορές το cd, ακόμη δεν πρόλαβα να διαβάσω το βιβλίο και να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Οπότε προς το παρόν θα εστιάσω στο cd, ξεκινώντας από κάποια ιδιαίτερα σημεία που σχετίζονται με τις ιστορίες των τραγουδιών.

Το τραγούδι «Αίμα και μελάνι», με το οποίο ξεκινά ο δίσκος, αναφέρεται στα αρχαία βιβλία της Μονής Καισαριανής, που έγιναν προσάναμμα για τα φυσέκια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, στον βράχο της Ακρόπολης.

Το «Χάραμα» (Νο 14), αναφέρεται στον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος όταν έπαιζε στο ομώνυμο κέντρο και πριν ηχογραφήσει σε δίσκο το «Βαπόρι απ’την Περσία», ζήτησε από τον Γιώργο Ξηντάρη να το χορέψει για να δει αν ταιριάζει σε ζεϊμπέκικο και μόρτικο βηματισμό.

Με το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» («Η συνέχεια»), αποδίδεται ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον Άρη Βελουχιώτη και το εμβληματικό τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα, ενώ «Ο τοίχος», αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, τη συνέχεια του θρυλικού «Δρόμου» του Μάνου Λοΐζου και της Κωστούλας Μητροπούλου.

Χωρίς να μπω σε περισσότερες και ειδικότερες λεπτομέρειες κι αν και διανύουμε ακόμα τον τέταρτο μήνα της χρονιάς, είμαι σίγουρος πως στο τέλος του 2023 το «Χάραμα Καισαριανής» θα βρίσκεται μέσα στους πέντε – δέκα σημαντικότερους δίσκους της χρονιάς. Σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια και τη δική μου αισθητική.

Μοναδικό μειονέκτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι πως το cd δεν κυκλοφόρησε αυτούσιο, όπως «Το κορίτσι του τεκέ», αλλά μπήκε σε ένα φακελάκι στο εσώφυλλο του βιβλίου, με τις πληροφορίες των τραγουδιών και τους στίχους να φιλοξενούνται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.

Όσο ακούω τα θαυμάσια λαϊκά τραγούδια αυτού του δίσκου (κι ενός ακόμα που θα σας παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες), αναρωτιέμαι, πού πήγαν οι εποχές που τα τραγούδια αυτά έκαναν σοβαρή «κατάσταση» και βρισκόταν στην «ημερήσια διάταξη» των ραδιοφωνικών προγραμμάτων; Γιατί άραγε, όσοι ασχολούμαστε με αυτού του είδους το υλικό, έχουμε καταντήσει «είδος προς εξαφάνιση» και στη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων (ειδικά της τηλεόρασης) έχει επικρατήσει το ΣΚΑΤΟ;

Αν έχετε κάποια σκέψη ή απάντηση, πολύ θα ήθελα να την διαβάσω. Εγώ προσωπικά αδυνατώ να καταλάβω τους λόγους…Συγχωρήστε μου την αγανάκτηση…

Στη λίστα μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!