Θέμης Ανδρεάδης: Είναι πολύ ωραίος! Αλήθεια; Βεβαίως!

Τα 73α γενέθλια του γιόρτασε στην Απανεμιά.  Έχει ρεύμα, κάνει «κατάσταση» και συνεχίζει
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/01/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το βράδυ της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου δεν ήταν σαν όλα τα άλλα βράδια του Θέμη Ανδρεάδη στην μπουάτ Απανεμιά και αυτό γιατί τα μεσάνυχτα γιόρταζε τα γενέθλιά του. Οι εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου που γνώριζε το τι θα συμβεί εκεί ήταν τόσες που ο πρωτοπόρος σατιρικός καλλιτέχνης δεν άντεξε και συγκινήθηκε μέχρι δακρύων. Και δεν ήταν μόνο αυτό το βράδυ που ένοιωσε την αγάπη του κόσμου, αλλά όλο αυτό τον καιρό που έπιασε ξανά το μικρόφωνο και επαναδραστηριοποιήθηκε γενικότερα, διαπίστωσε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που τον αγαπά και περίμενε πώς και πώς να τον ξαναδεί στην σκηνή.

Ναι είναι αλήθεια, ότι ο Θέμης Ανδρεάδης έχει ρεύμα και κάνει «κατάσταση» όπως λέγεται στη γλώσσα των μουσικών. Έχει ξανανιώσει ωραίος, άλλωστε είναι πολύ ωραίος όπως λέει το διαχρονικό του σλόγκαν, εκεί σε ένα χώρο όπως σε αυτούς που πρωτοξεκίνησε και τον εκφράζουν, τις μπουάτ δηλαδή, και όπως δήλωσε ο ίδιος, παρά τις φήμες που τον θέλουν να έχει προτάσεις από μεγαλύτερους χώρους, ότι «προτιμά να βλέπει τον κόσμο εκεί μπροστά του και όχι από ψηλά», και δεν αλλάζει την μπουάτ αυτή. Εκεί που ολοκλήρωσε με επιτυχία και τη δεύτερη σειρά εμφανίσεων και όπως μάθαμε θα συνεχίσει και για τρίτο κύκλο τον Ιανουάριο, στο ίδιο μέρος, με πρώτο καλεσμένο τον Φοίβο Δεληβοριά, ο οποίος με την σειρά του έχει καλέσει τον Θέμη Ανδρεάδη στην εκπομπή του «Τα Νούμερα», όπως είπε ο Θέμης δια μικροφώνου, θυμίζοντας και την ωραία επίσης τηλεοπτική εμφάνισή του στο «Μουσικό Κουτί» του Νίκου Πορτοκάλογλου, στην οποία δήλωσε και επίσημα «Παρών» ξανά στη ζωή μας.

Ήταν απίστευτη η ατμόσφαιρα που είχαν ετοιμάσει οι φίλες και οι φίλοι του που κατέκλυσαν το βράδυ της Παρασκευής καθώς όταν ζύγωνε η μεσονύχτια γενέθλια ώρα όλο το κοινό φορούσε καπελάκια που έγραφαν τις ευχές «Happy Birthday», η τούρτα που έφερε στην σκηνή η τραγουδίστρια Αφεντούλα Ραζέλη, η συμμετοχή του κόσμου στην χαρά του και η κατάληψη της σκηνής όλων των καλεσμένων μουσικών και μαζί τους ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης και η Μέμη Σπυράτου που ήταν παρούσα 50 χρόνια μετά την συνάντησή τους στο ξεκίνημα του νεαρού τότε Θέμη στο Στούντιο Λήδρα κάπου εκεί κοντά στην Πλάκα, έδωσαν την πιο ονειρική εικόνα στο ίδιο, ένα ακριβό δώρο που θα θυμάται πάντα.

Η μπλούζα – δώρο από ένα θαυμαστή του ο οποίος γράφει και ωραίους στίχους για τον Θέμη, ο Στάθης Κουκέας, με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του πρωταγωνιστή της βραδιάς που έγραφε από πάνω της «Είμαι Πολύ Ωραίος» και από πίσω «Βεβαίως, Βεβαίως» τον έκανε να την φορέσει αμέσως και να συνεχίσει το τελευταίο και πιο εορταστικό μέρος του προγράμματος. Όμως ήταν τέτοια η συγκίνησή του που η φωνή φορτίστηκε και έτσι έγινε ένα με όλο το μαγαζί και τραγούδησαν όλοι μαζί, ενώ δεν έλειψαν και οι παραγγελιές.

Εκεί δίπλα σε όλες αυτές τις στιγμές ήταν και η γυναίκα του η Άννα, βράχος και στήριγμά του, περισσότερο από τέσσερεις δεκαετίες. Για το πόσο αγαπιούνται, αυτό δεν κρύβεται με τίποτα και τη γλύκα τους γεύτηκε όλος ο κόσμος με τα κεράσματα. Γλυκά και πάστες, τι ωραία κίνηση και σπάνια πια. Όσο για την ηλικία του που έκλεισε τα 73 όπως φανέρωσε ο ίδιος, κανείς δεν την πήρε στα σοβαρά, ούτε και ο ίδιος, μάλλον αντίστροφα είναι το νούμερο αυτό και μάλιστα δια δύο, όπως η ηλικία που ξεκίνησε εκεί στην Πλάκα με την κιθάρα του στα 17.

Όσοι νομίζουν ότι θα πάνε να δουν το Θέμη Ανδρεάδη και θα ακούσουν μόνο τα παλιά του τραγούδια που τον καθιέρωσαν, καθώς η πιο πρόσφατη δισκογραφία του είναι σποραδική από ένα σημείο και μετά, θα γελαστούν περίτρανα. Ο Θέμης είναι ένας αληθινός καλλιτέχνης με όλη την σημασία της λέξης που εξελίσσει το σατυρικό τραγούδι με επίκαιρα τραγούδια που διαλέγει ανάμεσα στα τόσα πολλά που του προσφέρουν διάφοροι κυρίως φίλοι του άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αλλά ταλαντούχοι που τον αγαπούν πολύ και νοιώθουν τι θέλει να τραγουδήσει. Έτσι ανανεώνει το ρεπερτόριό του με σατυρικά και όχι μόνο τραγούδια που έχουν σχέση με την επικαιρότητα, όπως το είδος τραγουδιού που εκπροσωπεί, έτσι έχει μέσα στο πρόγραμμα βάλει από Κατάρ μέχρι…Κορωπί.

Το καλωσόρισμα του άλλωστε τα είπε όλα : «Je Suis Κορωπί !» βάζοντας τον κόσμο στο κλίμα μιας διαδρομής από τα Καμίνια στην Πλάκα και από εκεί στο Μπαγκλαντές ! Ο Θέμης δεν γράφει στίχους, παρά μόνο μουσική, αλλά είχε ένα δικό του, πολύ δικό του όμως τραγούδι, που έγραψε στα 25 του χρόνια μετά από ένα ατύχημα όταν κάποιοι βιάστηκαν να τον διαγράψουν, όμως ο Θέμης ξαναβγήκε μπροστά. Το τραγούδι του «Είμαι Καινούργιος» που έγραψε τότε είναι πάντα επίκαιρο γιατί πριν μερικά χρόνια είδε δύο φορές το χάρο με τα ματιά του, αλλά τον προσπέρασε και συνεχίζει σήμερα πάλι «Καινούργιος».

Στα επίκαιρα τραγούδια του ήταν και το «Δράμα της Εστέτ Κυρίας» με αφορμή τα όσα συνέβησαν σε ένα εστιατόριο της Κηφισιάς επειδή το γεύμα δεν άρεσε σε κάποια. Ο Θέμης εκτός από περφόρμερ που μαγνητίζει με ένα δικό του τρόπο το ακροατήριό του, είναι και απίθανος story teller ! Οι ιστορίες που αφηγείται και ο τρόπος που τις λέει κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει το κοινό. Εκεί στην μικρή σκηνή της τελευταίας μπουάτ της εποχής που άνθισε αυτός ο τρόπος διασκέδασης, ο νεοκυματικός, ο Ανδρεάδης βρίσκει τρόπους και ανανεώνει συνέχεια το ενδιαφέρον.

Ποιος θα περίμενε για παράδειγμα να καλέσει την σερβιτόρα να πει μερικά τραγούδια μαζί του και να είναι πράγματι ταλαντούχα όπως την σύστησε στο κοινό ο ίδιος. Το όνομά της είναι Ραφαέλα Μπογαδάκη. Μετά ανέβασε τα εγγόνια του στην σκηνή και τραγούδησαν μαζί του το «Σκασιαρχείο» ! Πετάει και κάτι απίθανα σε ανύποπτες στιγμές όπως χτυπώντας την πλάτη του πιανίστα και επί 32 χρόνια συνεργάτη του Διονύση Σαββόπουλου Βασίλη Χατζηνικολάου που παίζει γυρισμένος με την πλάτη στον κόσμο, τον είπε «Πλάτερς» χτυπώντας του την πλάτη ! Αλλά κι εκείνο το «Ξεύρομεν και την Γαλλικήν» από ένα τραγούδι που του έγραψε ο φίλος του Άγγελος Τσεκέρης (έχει διατελέσει διευθυντή της εφημερίδας Αυγής), αλλά ο Θέμης όπως δήλωσε τα μόνο γαλλικά που ξέρει είναι το «μπον φιλέ» !

Μαζί του επί σκηνής εκτός του Βασίλη Χατζηνικολάου που στην αρχή του προγράμματος ζέστανε τον κόσμο τραγουδώντας με το πιάνο του νεοκυματικά τραγούδια και κυρίως του Δ. Σαββόπουλου, ήταν επίσης ο Χρήστος Βιδινιώτης (μπουζούκι-μαντολίνο. Στις εκλεκτές συμμετοχές του προγράμματος ήταν η μοναδική Αφεντούλα Ραζέλη που προαναφέρθηκε, ο εκφραστικός τραγουδοποιός Σταμάτης Χατζηευσταθίου, εκτός προγράμματος ο Μιχάλης Μητρούσης, ο γνωστός ηθοποιός που τραγουδάει επίσης ωραία, ενώ δεν έλειψαν και έκτακτες παρουσίες στο μικρόφωνο. Όσο για το ρεπερτόριο εκτείνεται σε τραγούδια της παρέας καθότι με ένα μαγικό τρόπο εκεί μέσα όλοι γίνονται ένα και τραγουδούν, με ρεπερτόριο από το Νέο Κύμα, τους Σπανό, Ζαμπέτα, Άκη Πάνου, Μαρκόπουλο, Σαββόπουλο, Θεοδωράκη που αναφέρονται ενδεικτικά.

Κάπως έτσι κυλούν 3 ώρες γεμάτες και το κοινό περνάει τόσο όμορφα που πάει και ξαναπάει να τον δει τον Θέμη Ανδρεάδη, αλλιώς δεν εξηγείται πως ξέρει απ’ έξω όλους τους στίχους των καινούργιών τραγουδιών του και τραγουδά μαζί του !

*Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!