Rolling Stones: Το Brown Sugar εκτός των περιοδειών τους λόγω των στίχων

«Καλά, δεν κατάλαβαν ότι αυτό ήταν ένα τραγούδι για τις φρικτές συνθήκες της δουλείας;»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/10/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Mick Jagger και ο Keith Richards ανακοίνωσαν ότι οι Rolling Stones θα σταματήσουν να παίζουν στις συναυλίες την επιτυχία τους Brown Sugar μετά από 52 χρόνια που κυκλοφόρησε και το πρωτόπαιξαν !

Το συγκρότημα, που ξεκίνησε περιοδεία στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου, δεν έχει παίξει ακόμα το Brown Sugar, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια τους, από την έναρξη της περιοδείας στο Σεντ Λούις.

Το αμφιλεγόμενο τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1971, παίχτηκε τελευταία φορά στο Hard Rock Stadium στο Μαϊάμι της Φλόριντα το 2019.

Το Brown Sugar ήταν το βασικό κομμάτι των ζωντανών εμφανίσεών τους από τότε που κυκλοφόρησε πριν από πέντε δεκαετίες και παραμένει ως το δεύτερο πιο επιτυχημένο hit στον κατάλογό τους μετά το Jumpin' Jack Flash, με 1.136 live εκτελέσεις, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone.
Brown Sugar cut
Όταν ρωτήθηκε για την απουσία του τραγουδιού από τις πρόσφατες λίστες της μπάντας, ο Τζάγκερ είπε στους The Los Angeles Times ότι είχαν αποφασίσει να κάνουν ένα διάλειμμα στο τραγούδι.
«Παίζουμε το Brown Sugar κάθε βράδυ από το 1970, οπότε λέμε ότι θα το βγάλουμε προς το παρόν και θα δούμε πώς θα πάει», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Μπορεί να το ξαναβάλουμε».

Ο Κιθ Ρίτσαρντς, ο οποίος έγραψε το τραγούδι μαζί με τον Τζάγκερ μέσα σε 45 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης του 1969 στο Shoals Studio στην Αλαμπάμα, είπε ότι αιφνιδιάστηκε από την πρόσφατη δυσφορία για τους στίχους, δεδομένου ότι λένε μια γκροτέσκο ιστορία για τη δουλεία, τον βιασμό και τη σεξουαλική βία. Καλά, δεν κατάλαβαν ότι αυτό ήταν ένα τραγούδι για τις φρικτές συνθήκες της δουλείας; Αλλά προσπαθούν να το θάψουν. Προς το παρόν δεν θέλω να μπω σε συγκρούσεις με όλα αυτά. Αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αναστήσουμε στην πορεία…».

Έτσι οι Rolling Stones έβγαλαν το Brown Sugar από το setlist των περιοδειών τους στις ΗΠΑ λόγω διαμάχης για τη δουλεία.

Παρά την επιτυχία του, το κομμάτι έχει υποστεί αντιπαραθέσεις από την κυκλοφορία του και οι Rolling Stones έχουν προσπαθήσει συχνά να τροποποιήσουν τους στίχους.

Το τραγούδι περιλαμβάνει τους επίμαχους στίχους : 'Gold coast slave ship bound for cotton fields/Sold in the market down in New Orleans /Scarred old slaver knows he's doing alright/Hear him whip the women just around midnight'.

Το τραγούδι είχε αρχικά τον τίτλο Black P **** πριν μετονομαστεί πριν από την κυκλοφορία του από τον Jagger και περιελάμβανε τους στίχους: «Brown Sugar, πώς γίνεται να έχεις τόσο καλή γεύση; / Α, με έκανε να νιώσω τώρα για μαύρη ζάχαρη, ακριβώς όπως θα έπρεπε να κάνει ένα μαύρο κορίτσι".

Το συγκρότημα αργότερα άλλαξε τις λέξεις «μαύρο κορίτσι» σε «νεαρό κορίτσι», με τον Τζάγκερ να εξηγεί ότι δεν ένιωθε άνετα με τους στίχους σε μια συνέντευξη του 1995.

«Ο Θεός ξέρει με τι ασχολούμαι σε εκείνο το τραγούδι», είπε τότε, προσθέτοντας: «Είναι τόσο μπλέξιμο. Όλα τα άσχημα θέματα με μια κίνηση. Δεν θα έγραφα ποτέ αυτό το τραγούδι τώρα ».

Η κλασική επιτυχία έγινε αμφιλεγόμενη τα τελευταία χρόνια, με το περιοδικό Vulture να το περιγράφει ως «χοντρό, σεξιστικό και εκπληκτικά προσβλητικό για τις μαύρες γυναίκες».

Ο μουσικός παραγωγός anαν Μπρέναν είπε για την επιτυχία σε άρθρο του Chicago Tribune του 2019: «Το θέμα σήμερα δεν είναι ότι έγραψαν ποτέ το τραγούδι.

‘Ούτε που το έχουν τραγουδήσει ποτέ. Το λάθος είναι ότι συνεχίζουν να το τραγουδούν ».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!