Οι «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» του Σταύρου Κουγιουμτζή στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

Με βασικό ερμηνευτή τον Ανδρέα Καρακότα και τις συμμετοχές των χορωδιών του σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τραγούδια της ψυχής

Η βυζαντινή μουσική, το δημοτικό και το λαϊκό τραγούδι υπήρξαν η μοναδική πνευματική τροφή για τα παιδικά μου χρόνια, την κλασσική μουσική τη γνώρισα έφηβος. Θυμάμαι όταν ήμουν επτά χρονών, τη Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν όλα τα πιτσιρίκια μαζευόμασταν στον αυλόγυρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης, για να παρακολουθήσουμε το στόλισμα του Επιταφίου και να συμβάλουμε κι εμείς με κανένα κλεμμένο λουλούδι από τους γειτονικούς μπαξέδες.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα άρχιζε για μας ένας γολγοθάς που έφτανε μέχρι τη Σταύρωση κι εκεί στη Σταύρωση πάγωνε το παιδικό μας μυαλό από ένα βασανιστικό «γιατί». Ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα μια θλίψη στα μάτια κι ένας πικρός κόμπος στο λαιμό. Ώσπου να σημάνει το «Χριστός Ανέστη» και να ’ρθει ο λυτρωμός για μας, τα παιδιά.

Τα χρόνια σιγά, σιγά πέρασαν, πολλά πράγματα άλλαξαν κι εγώ τώρα, στα εξήντα πέντε μου χρόνια, καθώς με πνίγει το κενό της εξέλιξης, η απόγνωση της τηλεόρασης και ο εφιάλτης των αυτοκινήτων, νοστάλγησα να προσφέρω πάλι λίγα λουλούδια για το στόλισμα του Επιταφίου , βγαλμένα μέσα από την ψυχή μου.

Ακούγοντας το τελικό αποτέλεσμα του έργου αυτού νιώθω βαθιά συγκινημένος, γιατί όλοι όσοι βοήθησαν και δούλεψαν για την ολοκλήρωσή του, το έκαναν όχι μόνο με άψογο επαγγελματισμό αλλά και με πολλή αγάπη. Γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω.

Τον κ. Χρήστο Λαμπράκη, τον κ. Νίκο Μανωλόπουλο και όλους τους ανθρώπους του Μεγάρου που δούλεψαν για την παράσταση. Τον φίλο Κώστα Γανωσέλλη, τον Αλέξανδρο Μυράτ και τον Κωστή Κωνσταντάρα για την άψογη συνεργασία μας και την πολύτιμη βοήθειά τους. Τους πολύ καλούς ηχολήπτες Βαγγέλη Κουλούρη και Μπάμπη Μπλαζουδάκη, καθώς και τον Δημήτρη Καταλειφό για την θαυμάσια απαγγελία του. Την Άννα Νταλάρα που φρόντισε για όλα, με ενδιαφέρον και αγάπη. Τους φίλους Μάκη Μάτσα και Γιώργο Μακράκη για την παραγωγή. Επίσης την Αιμιλία για όλη της την συμπαράσταση. Τέλος, τον Γιώργο Νταλάρα για την προσήλωση και την αγάπη του και ιδιαίτερα για την ερμηνεία του, που ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσα να περιμένω.

Τους ευχαριστώ όλους.

Σταύρος Κουγιουμτζής

Λόγια του Σταύρου Κουγιουμτζή στο ένθετο του ψηφιακού δίσκου με τη ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών με το έργο του «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 1997. Ένα έργο με μελοποιημένους ύμνους και ψαλμούς της Μεγάλης Εβδομάδας σε μορφή λαϊκού ορατορίου, με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και τις συμμετοχές της Αιμιλίας Κουγιουμτζή στο τραγούδι, του Δημήτρη Καταλειφού στις αναγνώσεις, της «Καμεράτα» - ορχήστρας των φίλων της μουσικής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και της χορωδίας «Fons Musicalis» υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Ο τίτλος του έργου οφείλεται στον ποιητή Ντίνο Χριστανόπουλο.

Δέκα μήνες μετά, τη Μεγάλη Δευτέρα του 1998, το έργο ξαναπαρουσιάστηκε σε μια μεγάλη συναυλία στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, την Αιμιλία Κουγιουμτζή και την «Καμεράτα», αυτή τη φορά συμμετείχαν ο ηθοποιός Δημήτρης Καρέλλης και η Χορωδία του Πολιτιστικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη.

Από τότε, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, οι «Ύμνοι αγγέλων» παρουσιάστηκαν σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με βασικό ερμηνευτή, στις περισσότερες, τον Ανδρέα Καρακότα. Σύμφωνα με δική του μαρτυρία, η οποία φιλοξενείται στο βιβλίο του γράφοντα «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…», εκτός από τις ερμηνείες του στις συναυλίες της τελευταίας δεκαετίας, ο Καρακότας έχει επαφή με τους «Ύμνους» από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας τους, αφού ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήθελε έναν τραγουδιστή για να δοκιμάζει πως ταιριάζουν σε μια ανδρική φωνή…

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 9:00 το βράδυ, οι «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» θα ξανακουστούν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, με σολίστ τον Ανδρέα Καρακότα, τις συμμετοχές της Δέσποινας Κολτσίδα στα «γυναικεία», φωνητικά μέρη και του Κωνσταντίνου Σπυρίδη στις απαγγελίες, του Κωνσταντίνου Δημηνάκη στο πιάνο, της Μεικτής και της Παιδικής Χορωδίας «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη και της Ιωσηφίνας Κατωφλίδου.

Πριν από τους «Ύμνους» στις 8: 30 μμ θα παρουσιαστεί το «Τροπάριο της Κασσιανής» από τον Ακαδημαϊκό Μουσικό Σύνδεσμο Θεσσαλονικέων σε μουσική διεύθυνση του Σάββα Βρεττού.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

02.YMNOI.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!