Οι προτάσεις της εβδομάδας (3 - 9/10)

Όλα όσα μπορεί να παρακολουθήσει ένας μουσικόφιλος στην Αθήνα!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
03/10/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Πολλές μουσικές παραστάσεις θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων στην Αθήνα για τις επόμενες ημέρες.

Οι συναυλίες συνεχίζονται, ενώ και οι μουσικές σκηνές ξεκινούν ν’ ανοίγουν τις πόρτες τους με ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Δείτε εδώ όσα δεν πρέπει να χάσετε, ανάλογα, πάντα, με το γούστο σας στη μουσική.

Μάνος Χατζιδάκις: Το Ρεσιτάλ στην ΕΛΣ

MHTRA OGDOO XATZIDAKIS
Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη καλλιτεχνική περίοδο στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φέτος, η έναρξη γίνεται με το περίφημο Ρεσιτάλ, το οποίο θα παρουσιάσουν ο Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) στις 4 και 5 Οκτωβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, το οποίο είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και το παρουσίαζε με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά. Περιλαμβάνονται τα έργα Δύο ναυτικά τραγούδια, Ο κύκλος του C.N.S., Ο κύκλος με την κιμωλία, Καπετάν Μιχάλης και Ο Μεγάλος Ερωτικός.

Λίγα λόγια για την πρώτη ψηφιακή έκδοση του Ρεσιτάλ

Σε ψηφιακή μορφή το Ρεσιτάλ πρωτοκυκλοφόρησε το 1990 και περιλαμβάνει κύκλους τραγουδιών για πιάνο και φωνή με τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο και τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά στην ερμηνεία.

Πρόκειται για τη δισκογραφική καταγραφή μιας πολυετούς συνεργασίας και για έναν συλλεκτικό δίσκο με χαρακτηριστικά λιτό τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών.

Στην αρχική ψηφιακή έκδοση περιλαμβάνονται τα έργα: Δύο ναυτικά τραγούδια και Ο κύκλος του C.N.S. Επιπλέον, ακούγονται Ο κύκλος με την κιμωλία (έργο 13), μουσική για το ομώνυμο θεατρικό του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το οποίο ανέβηκε το 1957 σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και σκηνοθεσία Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης, αλλά και ο Καπετάν Μιχάλης (έργο 24), μουσική από τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Τέλος, περιλαμβάνονται έξι κομμάτια από τον Μεγάλο Ερωτικό (έργο 27, 1972), αλλά και η ημιτελής σκηνική καντάτα Παίδες επί Κολωνώ (1978).

Λίγα λόγια για το Ρεσιτάλ στην Εναλλακτική Σκηνή

Στο Ρεσιτάλ που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης και ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο παρουσιάζουν για πρώτη φορά όλους τους κύκλους τραγουδιών που συμπεριλαμβάνονται στο Ρεσιτάλ, εκτός από τους Παίδες επί Κολωνώ. Ένα Ρεσιτάλ στο οποίο ξεδιπλώνεται ο μελωδικός και ρυθμικός πλούτος του χατζιδακικού έργου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις

Info:


4, 5 Οκτωβρίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ

Προπώληση:

• Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τηλ.: 213 088 5700. Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742. Ωράριο: καθημερινά 09.00-21.00
• Καταστήματα Public
• www.ticketservices.gr

Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: Μια συναυλία εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική δημιουργία του Νίκου Σκαλκώτα

skalkotas ticketplus
Με δεκαπέντε φλάμπουρα, μ’ εννιά ζυγιές παιχνίδια

Με μια επιστροφή στο επιλεγμένο Ελληνικό ρεπερτόριο συνεχίζει τη διαδρομή της στην αρχή της 4ης καλλιτεχνικής της περιόδου, 2019-2020, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

Η συναυλία που θα δώσει στις 5 Οκτωβρίου 2019 στην έδρα της, τον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις» στον Άλιμο, είναι εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική δημιουργία του Νίκου Σκαλκώτα, τα 70 χρόνια από το θάνατό του οποίου τιμώνται φέτος με καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Φιλαρμόνια παρουσιάζει ως κεντρικό έργο της συναυλίας, μια από τις κορυφαίες συνθέσεις του Σκαλκώτα, το μπαλέτο «Η Λυγερή κι ο Χάρος», βασισμένο στη θεματική του γνωστού δημοτικού τραγουδιού. Ένας στίχος από το τραγούδι αυτό, όπως το διέσωσε ο Νικόλαος Πολίτης, αποτελεί και τον τίτλο της συναυλίας.

Η μουσική βραδιά πλαισιώνεται από δύο ακόμη σπάνια και ενδιαφέροντα έργα: τη συμφωνική εισαγωγή «Ήλιος», του Δανού συνθέτη Carl Nielsen, εμπνευσμένη από το Αττικό τοπίο των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και το σημαντικό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Βρετανού συνθέτη Edward Elgar. Σολίστ είναι ο δεξιοτέχνης βιολονίστας και μέλος της Φιλαρμόνιας, Κλεόδωρος Αγόρας.

Carl Nielsen, Ορχηστρική Εισαγωγή «Ήλιος», op. 17
Edward Elgar, Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα op. 61, σε σι ελάσσονα
Σολίστ: Κλεόδωρος Αγόρας
Νίκος Σκαλκώτας, «Η Λυγερή κι ο Χάρος», μουσική μπαλέτου (1938)

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Info:


Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019
Ώρα έναρξης 20.30

Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις»
Πυθαγόρα 8, Άλιμος,

Τιμές Εισιτηρίων

20€ (γενική είσοδος)
15€ (άνω των 65)
10€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Προπώληση Εισιτηρίων: Ticketplus.gr

Ζαχαρίας Καρούνης & Σαββέρια Μαργιολά στο Σταυρό του Νότου

Savveria Margiola Z. Karounis Stavros photo 1 low
Ο Ζαχαρίας Καρούνης κι η Σαββέρια Μαργιολά συναντήθηκαν στην πλατεία, έκατσαν σ’ ένα καφέ και τα είπαν. Μίλησαν για τη μουσική, τις συνεργασίες τους με τους συνθέτες της καρδιάς τους, τα όνειρά τους, τα προσωπικά τους, τις σχέσεις και τους χωρισμούς τους. Είπαν ότι θέλουν να είναι και μαζί στη σκηνή, να τα πουν και με μουσική, να σας τα τραγουδήσουν. Πάνω στην κουβέντα ήρθαν και οι πρώτοι τίτλοι τραγουδιών.

Χωρίς σκέψη, ήταν η συμφωνία. Αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό. Αυτά που ζητάει η ψυχή μας να τραγουδήσει. Αυτά που όταν λες την πρώτη λέξη οι υπόλοιπες έρχονται στο στόμα αβίαστα και σε καλούν να γίνεις ένα με το διπλανό σου. Ο Ζαχαρίας κι η Σαββέρια, πίνοντας καφέ, ένιωσαν την ανάγκη να στήσουν μια συναυλία με τα πιο γνωστά τραγούδια που έχετε ακούσει ποτέ σε πρόγραμμα. Αυτά που ακούγατε όταν πηγαίνατε σχολείο, αυτά που τραγουδούσε ο πατέρας σας και σας αρέσουν ακόμα, αυτά που παίζει το ραδιόφωνο, αυτά που αγαπάτε να ακούτε στο youtube.

Λαϊκά, έντεχνα, παραδοσιακά του κλαυθμού, της χαράς, του οδυρμού, του μπαλκονιού, της παραλίας, του ήλιου, του έρωτα, του χωρισμού, της καψούρας αλλά και της βαβούρας. Όλα στο πρόγραμμα, με πρόγραμμα και όχι χύμα, με σεβασμό στις ερμηνείες και τις εκτελέσεις, χωρίς αναλόγια φυσικά, για να σας κοιτάνε στα μάτια. Σας περιμένουν.

Μαζί τους οι μουσικοί:

M. Μουρμούρας (ενορχήστρωση, κιθάρες)
Δ. Μαργιολάς (μπουζούκι, λαούτο)
Δ. Πολυμέρης (ακορντεόν)
Μ. Αναγνωστόπουλος (μπάσο)
Σ. Καραμήτσος (τύμπανα)

Οργάνωση Παραγωγής: IMAGINART
Φωτογραφίες: Ιωάννα Πάκα

Info:


Παρασκευή 4 & Σάββατο 12 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 22.30

Σταυρός του Νότου Club
Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος

Είσοδος: 13 ευρώ (με μπύρα ή κρασί, στο bar) | Τηλ. κρατήσεων: 210 9226975

30 χρόνια Batman

batman bday
Γενέθλιον party για τα 30 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας του Νο1 αφτεράδικου τη Αθήνας.

Μπορεί ο Batman, ο γνωστός σε όλους άνθρωπος - νυχτερίδα, να γιορτάζει τα 80α του γενέθλια στη γη του Νέου Κόσμου, την Αμερική και η 15η Σεπτεμβρίου να έχει οριστεί ως Batman’s Day, στην Αθήνα όμως, ο δικός μας Batman του Νέου Κόσμου, το πιο γνωστό αφτεράδικο έβερ, γιορτάζει τα 30 του χρόνια, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Προσκεκλημένοι είναι όλοι όσοι μπήκαν νύχτα και βγήκαν με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου. Μουσικοί, τραγουδιστές, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, ανήσυχοι, απρόβλεπτοι, αντιρρησίες και όσοι τα κάνανε πλακάκια. Όσοι στριμώχτηκα για να βαπτιστούν στην μοναδική ατμόσφαιρα που φτιάχνει στο deck ο εμπνευστής της ελληνικής νυχτερίδας, Γιώργος Νάσιος.

Τη μουσική αναδρομή στο ρεπερτόριο που έχει συνοδεύσει την μακρόχρονη δύναμη της θετικής αλκοολοποσίας (the power of the positive drinking) την αναλαμβάνουν η BandaLaika ενώ θα υπάρξουν και πολλές πολλές εκπλήξεις και ανατροπές!

Info:


Παρασκευή 4 Οκτωβρίου
Έναρξη: 22:30
Προπώληση: viva.gr | 210 9315600

Τιμές

Είσοδος: 5 ευρώ
Μπύρα ή κρασί: 4 ευρώ
Ποτό: 8 ευρώ
Μπουκάλι κρασί: 30 ευρώ
Μπουκάλι αλκοόλ: 60 ευρώ

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη
Πληροφορίες - κρατήσεις: 210.9315600

Σοφία Παπάζογλου - «Δυο βραδιές στον Αστερίσκο»

70890119 10220992344384548 1018479141227331584 n
Με μουσικές και τραγούδια από το 25ετές ρεπερτόριό της και την ευρύτερη λαϊκή μας παράδοση, η Σοφία Παπάζογλου έρχεται για πρώτη φορά στον Αστερίσκο, για δυο Σαββατόβραδα 5 και 12 Οκτωβρίου.

Όπως η ίδια λέει «πατρίδα ιερή και συμπαγής μέσα μου, που την κουβαλάω με καμάρι και τη μεταφέρω με τη φωνή και τον τρόπο τον δικό μου, που είναι το τραγούδι. Το τραγούδι που πηγάζει απ’ την ψυχή που διασκεδάζει, που συγκινεί, που λυτρώνει».

Η Σοφία Παπάζογλου μετρώντας 25 χρόνια παρουσίας στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού με την ιδιαίτερη και αισθαντική φωνή της, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με βάση το υλικό των τελευταίων χρόνων, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές της συνεργασίες με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Μανώλη Πάππο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιώργο Ζήκα, Θοδωρή Κοτονιά κ.α.

Ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τον Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη μέχρι τον Θεοδωράκη και τον Θαλασσινό ταξιδεύοντας ως τη Μεσόγειο.

Μαζί της οι μουσικοί:

Νίκος Σαμαράς: μπουζούκι
Ντάσο Κούρτι: ακορντεόν
Μιχάλης Ατσάλης: κιθάρα
Δημήτρης Σίντος: πλήκτρα, μπάσο

Info:


Σάββατο 5 & 12 Οκτωβρίου
Έναρξη 21:30
Γενική είσοδος για το live 7€

Αστερίσκος
Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή
Τηλ. 215 215 9799

Το φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου

1.ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ POSTER
Ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο μουσική και τραγούδια.

Από τις 9 Οκτωβρίου «Το φανταστικό χωριό» του Σπύρου Γραμμένου, σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, μας καλεί να το ανακαλύψουμε κάθε Κυριακή στις 15:00 και κάθε Τετάρτη στις 21:00 στο Θέατρο 104.

Ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο μουσική και τραγούδια, για ένα «φανταστικό χωριό», που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Η ιστορία και οι ήρωες ζωντανεύουν μπροστά στους θεατές, συνομιλούν μαζί τους και όλοι μαζί γίνονται μέρος μιας μεγάλης γιορτής όπου όλοι οι άνθρωποι χωράνε και ζούνε μονιασμένοι.

Τι θα γίνει όμως όταν ο πόθος για εξουσία τους χτυπήσει την πόρτα; Πώς θα αντιδράσουν οι ήρωες του «Φανταστικού χωριού» και τι συνέπειες θα έχει αυτό για όλο το χωριό;

Ο Σπύρος Γραμμένος, γνωστός από τα τραγούδια και το ιδιαίτερο ύφος του, έχοντας συνθέσει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις, γράφει και πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά, με τη συνοδεία ενός μουσικού επί σκηνής, ένα παραμύθι που απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Συντελεστές

Κείμενο - τραγούδια: Σπύρος Γραμμένος
Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνικά - κοστούμια: Αμαλία Θεωδοροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Δετώρος

Ερμηνεύει ο Σπύρος Γραμμένος
Μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς

Το βιβλίο και το cd της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Info:


Πρεμιέρα: 9 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 21:00 και Κυριακή στις 15:00

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)
Διάρκεια: 50 λεπτά

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020

Οι Gadjo Dilo στο Gazarte

gadjo dilo 4.10 gazarte
Εκεί που ο Reinhardt συναντά τον Τσιτσάνη!

Μία άκρως ξεσηκωτική βραδιά γεμάτη χορό, τραγούδι και ρυθμό με τους ξεχωριστούς Gadjo Dilo, στο Roof Stage του Gazarte, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου!

Οι μελωδίες του πρωτεργάτη της gypsy jazz Django Reinhardt συναντιούνται με αυτές του Χιώτη και του Τσιτσάνη δημιουργώντας τον μοναδικό ήχο των Gadjo Dilo, αυτόν που οι ίδιοι αποκαλούν «Manouche De Grec».

Τραγούδια μιας άλλης εποχής μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα. Επί σκηνής οι Gadjo Dilo εντυπωσιάζουν με τις μουσικές τους δεξιότητες και το πάθος τους που παρασύρει το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους.

Το Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, τσιγγάνικη jazz και άρωμα Ελλάδας από τους Gadjo Dilo στο Roof Stage του Gazarte!

Line Up:

Σωτήρης Πομόνης: Kιθάρα
Κώστας Μητρόπουλος: Kιθάρα
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος: Βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης: Ακορντεόν
Ηλιάνα Τσαπατσάρη: Φωνή
Γιώργος Ρούλος: Kοντραμπάσο

Info:


Παρασκευή 4 Οκτωβρίου
Οι πόρτες ανοίγουν: 21:00
Ώρα έναρξης: 22.00

Γενική Είσοδος: 8€
Τα εισιτήρια είναι θεάματος & δεν περιλαμβάνουν ποτό

Gazarte Roof Stage
Βουτάδων 34, Γκάζι
T: 210 3460347

Οι «Λωξάντρα» στο Γυάλινο Up Stage

71172036 490924051639224 7139764993611792384 n
Η μουσική κολεκτίβα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα τη δισκογραφική δουλειά «In Transition» που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Η οκταμελής ορχήστρα «Λωξάντρα» (Loxandra Ensemble) από τη Θεσσαλονίκη, θα εμφανιστεί στο Γυάλινο Up Stage την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στα πλαίσια του Tangents Greece Music Tour 2019.

Η μουσική κολεκτίβα «Λωξάντρα» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα -μετά από την επιτυχία του τελευταίου τους άλμπουμ και την Ευρωπαϊκή περιοδεία τους- τη δισκογραφική δουλειά «In Transition» που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ευρώπη και στην Αμερική αλλά και πολλά ακόμα τραγούδια και σκοπούς από τα προηγούμενα άλμπουμ τους «Σχεδόν όπως παλιά» και «Μεϋχανέ - Καφέ Αμάν».

Το πρώιμο ρεμπέτικο, η ελληνική και τούρκικη παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, η λόγια μουσική της Πόλης, η μουσική των Ρομά και των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης, ήχοι του αραβικού κόσμου, Καύκασος και Βαλκάνια, αντανακλώνται με μαεστρία στη μουσική του συγκροτήματος Λωξάντρα.

Αρχίζοντας το 1997 ως κουιντέτο, η σημερινή οκταμελής ομάδα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να ανιχνεύει το μουσικό πνεύμα περασμένων αιώνων, μεταφέροντας το επιδέξια στην παρούσα εποχή με πρωτότυπες ενορχηστρώσεις.

Μέλη «Λωξάντρα» (αλφαβητικά): Αγγούσης Νίκος: κλαρίνο - φωνητικά, Αποστολίδης Φοίβος: κρουστά, Ελληνίδου Ρία: τραγούδι, Κουλεντιανός Θανάσης: κανονάκι - φωνητικά, Μεταξάς Λουκάς: ηλ. Μπάσο - φωνητικά, Μιχαηλίδης Γιώργος: βιολί, Παναγούλιας Δημήτρης: κρουστά, Ταπάκης Κυριάκος: ούτι

Info:


Τρίτη 8 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 22:00

Τιμές

12 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο bar
14 ευρώ με ποτό στο bar
14 ευρώ με μπύρα/κρασί στο τραπέζι
16 ευρώ με ποτό στο τραπέζι
40 ευρώ φιάλη κρασί | 2 άτομα
80 ευρώ φιάλη ποτού | 4 άτομα

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται ηλεκτρονικά στο www.viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876

Φυσικά Σημεία Προπώλησης Εισιτηρίων: Seven Spots | Reload Stores | WIND | Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | αθηνόραμα.gr | Viva Kiosk Σύνταγμα | Yoleni's

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
τηλ.: 210 9315 600

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!