Όταν η «γριά» μπήκε «στ’ Αποστόλη το κουτούκι»

Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα στα μεγάλα τραγούδια της συνεργασίας δυο σπουδαίων λαϊκών δημιουργών.

Ταξιδεύοντας με τη «φαντασία» σ’ ένα «γυάλινο κόσμο»


Ήταν κάπου στα 1956-57 όταν ξεκίνησε η συνεργασία του Απόστολου Καλδάρα με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Πρώτο τραγούδι τους το «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά» με ερμηνευτή τον Πάνο Γαβαλά. Συνεργασία που, μέχρι το 1972 και τη φυγή της «γριάς» του στίχου, έμελλε να γεννήσει περισσότερα από 90 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, ενώ δεν είναι λίγα τα ξεχωριστά τραγούδια τους, που δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα, μένοντας στη «σκιά» των μεγάλων επιτυχιών.

Αξίζει νομίζω να υπενθυμίσουμε, κάτι που είναι γνωστό βέβαια, πως ο Απόστολος Καλδάρας ήταν από τους λίγους συνθέτες που έβαζε κανονικά το όνομα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στην ετικέτα των δίσκων, δίνοντας της τα νόμιμα ποσοστά.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει… το ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης στους 100,6 fm, από τις 9 μέχρι τις 11 το βράδυ, θα είναι αφιερωμένη στα τραγούδια με τη μουσική του Απόστολου Καλδάρα και τους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που ηχογραφήθηκαν στη δεκαπενταετία 1957 - 1972. Μαζί με τις διαχρονικές επιτυχίες, που δισκογραφήθηκαν από τους σπουδαιότερους λαϊκούς ερμηνευτές, στη δίωρη διάρκεια της εκπομπής οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν αρκετά από τα τραγούδια του «Τόλιου» και της «γριάς», που ξεχάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων…

Η εκπομπή μεταδίδεται και διαδικτυακά ή εναλλακτικά σε αυτό το σύνδεσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates