Ο Σαββόπουλος εξηγεί τι σημαίνει «βρώμικο ψωμί»

Καθώς και άλλοι διφορούμενοι στίχοι του
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
28/08/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Μακρής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε ο Διονύσης Σαββόπουλος στον Κώστα Μανιάτη και το oneman.gr μεταξύ πολλών και ενδιαφερόντων που αναφέρει για τη δουλειά του, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Μάνο Λοίζο κ.α., δίνει και την ερμηνεία για κάποιους αλληγορικούς ή διφορούμενους στίχους τραγουδιών του.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Ο στίχος “σε αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε τρώνε βρώμικο ψωμί” τι σημαίνει; Έχετε πει ότι σε ένα άλλο τραγούδι, στο ‘Μωρό’, ο στίχος “φάε το βρώμικο ψωμί”, σημαίνει να αποδεχτείς ότι μια μέρα θα πεθάνεις και να ζεις με αυτό. Στο ‘Ζεϊμπέκικο’ όμως μήπως χρησιμοποιείται με κάποια άλλη έννοια;

E, ορίστε, κάθε φορά που πάω να δώσω μία εξήγηση για το τι σημαίνει ένας στίχος μου το μετανιώνω, γιατί μπορεί να είναι αλλά και να μην είναι έτσι. Ας πούμε ότι στο «μωρό» έχει έννοια επιτακτική και μάλλον οργισμένη ενώ στο ‘Ζεϊμπέκικο’ ακούγεται σαν παράπονο, σαν διαπίστωση, σαν εγκαρτέρηση απέναντι στην αδικία.

Άρα “τρώνε βρώμικο ψωμί” σημαίνει “ζουν με την αδικία”;

Ναι, αλλά προσέξτε τώρα. Σας λέω τη φράση “σε αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε, ζουν με την αδικία”. Και σας λέω και τη φράση “σ’ αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε τρώνε βρώμικο ψωμί”. Αυτό είναι ουσιαστικότερο και ακριβέστερο. Ενώ το πρώτο είναι απλώς μία πληροφορία.

Να για ποιον λόγο πρέπει να αφηνόμαστε στην τέχνη και να αφήνουμε τη λογική για άλλα πράγματα.

Ο ‘Μπάτης’ του τραγουδιού ποιος είναι;

Ο Μπάτης μπορεί να είναι ένα αεράκι από την Ιωνία ή μπορεί να είναι ένας ρεμπέτης. Στον αέρα επίσης στέκει μία παρθένος η οποία κυβερνάει ηλεκτρικά φεγγάρια. Μες στο τραγούδι στέκει επίσης ο Μάρκος με μία χρυσή λόγχη.

Φαίνεται ότι τα τραγούδια μου είναι η δική μου ψυχανάλυση που δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Δεν μπορώ να μη ρωτήσω και για το ‘Μυστικό Τοπίο’. Θα θέλατε να μου πείτε για τι μιλάει αυτό το τραγούδι;

Στη Βίβλο υπάρχει αυτή η ιστορία με τον Ιωνά που τον κατάπιε το κήτος. Είναι μια ιστορία ανάστασης. Διαβάστε την. Ίσως εκεί υπάρχει η εξήγηση του τραγουδιού.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!