Μαριάννα Δήτσα: Πέθανε η συγγραφέας της... «Συννεφούλας»

Η αποκάλυψη για το ομώνυμο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Έφυγε από τη ζωή συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα για την οποία ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε το τραγούδι «Συννεφούλα» το 1966 στον δίσκο «Φορτηγό».

H Μαριάννα Δήτσα, καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και ερευνήτρια, ως συγγραφέας άφησε πίσω της ένα σημαντικό έργο, όπως τα βιβλία: Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880, Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη, ενώ είχε επιμελήθηκε την επανέκδοση του κλασικού αφηγήματος του Αλέξανδρου Βικέλα «Λουκής Λάρας».

Η Μαριάννα Δήτσα υπήρξε σύζυγος του Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του περιοδικού «Ο πολίτης». 

Για τον θάνατο της Μαριάννας Δήτσα έγραψε σε ανάρτησή του ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος «πρόδωσε» για το ποια ήταν η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου.

Η συγγραφέας, η συννεφούλα, η μποέμισσα


«Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η "Συννεφούλα" των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης "ο πολίτης", γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα. Αντίο, καλή μου φίλη!

Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!» έγραψε στον αποχαιρετισμό του ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.



«Μία τσαπερδόνα που με ταλαιπωρούσε»

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το 2020 στο Mega ο «Νιόνιος» του ελληνικού τραγουδιού είχε μιλήσει για τη «Συννεφούλα» χωρίς να αποκαλύψει το όνομά της.

Ο ίδιος ανέφερε πως πήρε την έμπνευση για το κομμάτι κάνοντας μια βόλτα στο παρελθόν του, όταν ήταν έφηβος. Τότε, μια ταινία του Τρυφώ στην οποία έπαιζε ένα βαλς, αλλά και «μια τσαπερδόνα που τον ταλαιπωρούσε εκείνο τον καιρό», υπήρξαν η αφορμή για να σκαρφιστεί για πρώτη φορά τα στιχάκια της «Συννεφούλας».

«Κράτησα την ιδέα, και αργότερα έβαλα άλλη μουσική πιο ταιριαστή σε αυτούς τους ευτυχο - δυστυχισμένους στίχους και έγινε το εξής τραγουδάκι]», είπε πριν αρχίσει να παίζει την αγαπημένη «Συννεφούλα».


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!