Γιάννης Μαρκόπουλος: Το αντίο με «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και μια άγνωστη ιστορία από το «Θεσσαλικό Κύκλο»

Αποχαιρετισμός σε έναν σπουδαίο μουσικό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με σφιγμένη καρδιά συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες είπαν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μαρκόπουλο το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παπάγου. Προηγήθηκε ένα μαραθώνιο «αντίο» στον μουσικοσυνθέτη που ξεκίνησε από το μεσημέρι όπου στο παρεκκλήσι της Μητρόπολη Αθηνών όπου πλήθος κόσμου τον αποχαιρέτησε και στις 5 έγινε η εξόδιος ακολουθία.

Στην συνέχεια ακολούθησε η πιο πικρή στιγμή της ημέρας με την ταφή στου Κρητικού δημιουργού στο πιο ψηλό σημείο, στο τομέα «κ» του κοιμητηρίου της περιοχής όπου ζούσε πολλά χρόνια ο Γ. Μαρκόπουλος με την σύζυγό του Βασιλική Λαβίνα.

Ο δυνατός αέρας και η σύντομη βροχή που προηγήθηκε δεν εμπόδισε τον κόσμο να ανέβει με τα πόδια την μεγάλη ανηφόρα για να φθάσει στο σημείο της ταφής. Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με κόκκινο κάλυμμα ακουμπισμένο πάνω σε ένα κόκκινο χαλί. Στην τελευταία του κατοικία ο Γιάννης Μαρκόπουλος οδηγήθηκε τυλιγμένος με την ελληνική σημαία κάτι που ήταν επιθυμία του.

ELLHNIKH_SHMAIA_1.jpg

Την μεγάλη αυτή ανηφόρα ανεβήκαμε μαζί με τον θρυλικό ηχολήπτη της Κολούμπια Στέλιο Γιαννακόπουλο, που στα 94 του χρόνια με ψυχή έφηβου ήρθε να αποχαιρετήσει τον Γ. Μαρκόπουλο τον οποίο εκτιμούσε πολύ. Όπως μας είπε είχαν συνεργαστεί στον διπλό δίσκο «Θεσσαλικός Κύκλος» σε ποίηση Κώστα Βίρβου που ηχογραφήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 1974 στο στούντιο της Columbia. Από τις κορυφαίες δισκογραφικές στιγμές του Γ. Μαρκόπουλου με ερμηνευτές τους: Παύλο Σιδηρόπουλο, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Λιζέτα Νικολάου, Λάκη Χαλκιά και Βίκυ Μοσχολιού.

GARGANOURAKIS_-_PRATIKAKIS_1.jpg
Χαράλαμπος Γαργανουράκης

Ο κ. Γιαννακόπουλος θυμήθηκε το εξής αμίμητο από την ηχογράφηση του «Θεσσαλικού Κύκλου»: «Απέναντι από την Κολούμπια υπήρχε ένα λατομείο. Ο Μαρκόπουλος που το είχε δει ζήτησε να σπάσουν μάρμαρα και να φέρουν στο στούντιο τα κομμάτια τους. Έτσι κι έγινε. Θυμάμαι την ώρα που γράφαμε όσοι ήταν μέσα στο στούντιο είχαν στο χέρι δύο κομμάτια ο καθένας και τα χτυπούσαν μεταξύ τους. Τον ήχο που έβγαζαν τον ηχογραφούσαμε μαζί με τα μουσικά όργανα που έπαιζαν ! Αυτό είναι το μόνο που θυμάμαι από την ηχογράφηση του Θεσσαλικού Κύκλου».

Όταν έφθασε η πικρή στιγμή ο αέρας σταμάτησε και βγήκε ήλιος. Την ύστατη στιγμή ο αποχαιρετισμός ήταν όπως επιθυμούσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Μια μικρή χορωδία υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Στουπάκη, συνεργάτη του μαέστρου και, τραγούδησε ένα απόσπασμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού.

STELIOS_GIANNAKOPOULOS_-_PAPAGOU_1.jpg
Στέλιος Γιαννακόπουλος

«Στα μάτια και στο πρόσωπο φαίνοντ’ οι στοχασμοί τους./Τους λέει μεγάλα και πολλά η τρίσβαθη ψυχή τους,/ αγάπη κι έρωτας καλού τα σπλάχνα τους τινάζουν./ Τα σπλάχνα τους κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν./ Γλυκιά κι ελεύθερ’ η ψυχή σαν να `τανε βγαλμένη κι υψώναν με χαμόγελο την όψη τη φθαρμένη»

Μ
MANOLIS_PRATIKAKIS.jpg
Μανόλης Πρατικάκης

Ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα υπό τις ιαχές «αθάνατος» ήταν το τελευταίο κατευόδιο στον μουσικοσυνθέτη που έφυγε σε ηλικία 84 ετών. Από αρχηγούς κομμάτων διακρίναμε τον Νίκο Ανδρουλάκη, συντοπίτης του Κρητικός, όπως και ο τραγουδιστής μεγάλων στιγμών του Γ. Μαρκόπουλου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο ποιητής Μανόλης Πρατικάκης. Επίσης ερμηνευτές που έχουν συνεργαστεί στην δισκογραφία και σε συναυλίες με τον Γ. Μαρκόπουλο: Νίκος Ανδρουλάκης, Πέτρος Γαϊτάνος.

NIKOS_ANDROULAKIS_-_TRAGOUDISTIS.jpg
Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν 84 ετών και το έργο που άφησε πίσω τους θα μείνει στον αιώνα τον άπαντα.


PETROS_GAITANOS.jpg
Πέτρος Γαϊτάνος

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!