«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μαρκόπουλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σχεδόν εννέα μήνες μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένα από σημαντικότερα έργα της μουσικής δημιουργίας του Γιάννη Μαρκόπουλου, και ένα αριστούργημα, παράλληλα, της ελληνικής μουσικής, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, θα παρουσιαστούν σε τέσσερις συναυλίες, στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στις 26 - 27 Μαρτίου και στις 22 - 23 Μαρτίου κ αντίστοιχα.

Σχεδόν εννέα μήνες μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη, σε ηλικία, 84 ετών, το θρυλικό αυτό έργο του σε μορφή Λαϊκής Λειτουργίας για Συμφωνική Ορχήστρα, Μικτή Χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές (τενόρο, βαρύτονο, μπασοβαρύτονο) και αφηγήτρια θα αντηχήσει και πάλι μέσα από τη σύμπραξη μιας ομάδας αξιόλογων καλλιτεχνών, αποτελούμενης από τους Μάριο Φραγκούλη, Τάσο Αποστόλου, Χάρη Ανδριανό και Μαρία Καβογιάννη.

Τους ερμηνευτές θα συνοδεύουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση τουΑναστάσιου Συμεωνίδη, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Markopoulos_afisa.jpg
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ασχολήθηκε με τη σύνθεση του έργου «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε μορφή Λαϊκής Λειτουργίας οργανώνοντας το λιμπρέτο από το ομώνυμο ποίημα του Σολωμού και επιλέγοντας από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος, τα πεζά, τους στίχους και τα αφηγηματικά μέρη.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60, ο συνθέτης ολοκλήρωσε το έργο σχεδόν μία δεκαετία μετά. Όπως σημείωνε ο ίδιος μερικά χρόνια πριν, «το δούλεψα για μεγάλο διάστημα, πάνω στα τρία Σχεδιάσματα του ποιήματος». Το 1975 έδωσε την οριστική μορφή στο έργο, τη μορφή της Λαϊκής Λειτουργίας, την οποία και παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το 1975 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένος του αείμνηστου καθηγητή Λίνου Πολίτη, πιο σημαντικού ίσως μελετητή του Σολωμού και επιμελητή της έκδοσης των χειρογράφων του ποιητή σε δύο τόμους.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά. Συμμετείχε η ερασιτεχνική Μικτή Χορωδία της Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 16 οργάνων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν και ελληνικά όργανα.
R-1782934-1491138557-1756.jpg
Η πρώτη συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» δόθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 1978, όπου ο Μαρκόπουλος διηύθυνε το έργο του, μπροστά σε κοινό είκοσι δύο χιλιάδων ατόμων, που κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου και υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τόσο το νέο μουσικό έργο όσο και την είσοδο της ποίησης του Σολωμού στη νεοελληνική μουσική δημιουργία.

Προπώληση εισιτηρίων:

Για Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ΕΔΩ

Για Μεγάρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!