«Χωρίς Αφέντες»: Μια παρουσίαση κι ένα live εκ των ενόντων

«Τα τραγούδια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος να ερωτευόμαστε. Η ζωή χωρίς το τραγούδι είναι μοναχική, άγρια, άχρωμη και απρόσωπη».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την Δευτέρα 21 Μαρτίου βρέθηκα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για να ακούσω ζωντανά τον δίσκο «Χωρίς Αφέντες» που από το πρώτο άκουσμα τον είχα ξεχωρίσει.

Και τους δύο δημιουργούς τους είχα ξεχωρίσει από το παρελθόν, τον στιχουργό Πόλυ Κυριάκου στους στίχους του στην Κερύνεια, στα Διόδια και στο Σωσίβιο. Τη Σοφία Νάτσιου από τη δισκογραφία της αλλά και τις ζωντανές της εμφανίσεις με την Λιζέτα Κλημέρη. Στις 22.00 ακριβώς τα φώτα χαμήλωσαν και στην οθόνη έπαιξε το video clip του τραγουδιού «Χωρίς Αφέντες» με την Λιζέτα Καλημέρη που δεν κατάφερε να παραστεί. Όταν άναψαν τα φώτα, οκτώ μουσικοί ήταν στη θέση τους και η Σοφία Νάτσιου μας καλωσόρισε με την κιθάρα ανά χείρας και σαν τον παρουσιαστή της βραδιάς μας εξήγησε πως όλοι οι τραγουδιστές που συμμετείχαν στον δίσκο ήταν εκεί κι εκείνη θα μας τους σύστηνε και θα μας καθοδηγούσε στο πως θα κυλήσει η παρουσίαση του δίσκου.

Η παρουσίαση των τραγουδιών του δίσκου


Η Νάτσιου κάλεσε στο πάλκο την Εύη Σιαμαντά. Η Εύη με μια φοβερή άνεση κι ένα jazz χρώμα ερμήνευσε την «Γυναίκα» έναν ύμνο στην γυναίκα που την εγκαταλείπουν, αλωνίζοντας πάνω κάτω τη σκηνή.

Στο πάλκο ανέβηκε ο Βασίλης Λέκκας που προλόγισε με χιούμορ το τραγούδι «Άρτεμις Ζωή Μυρτώ» ότι η πολυρυθμικότητά του θα ήταν πρόκληση αν την πετύχαινε στην ζωντανή εκτέλεση. Και όμως το τραγούδι ερμηνεύτηκε εξαιρετικά και χειροκροτήθηκε δεόντως.
lekkas
Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς με τον Παντελή Θαλασσινό και του σχολίασε «Πολύ ωραίο τραγούδι»!

Τον Λέκκα ακολούθησε σε σειρά η Κατερίνα Δούκα που μας την σύστησε η Νάτσιου σαν παλιά συνεργάτιδα από τα παραδοσιακά πάλκα της Βορείου Ελλάδας που τραγούδησε το «Αερόστατο» ένα ανοιξιάτικο ανοιχτόκαρδο τραγούδι.
thallasinos
Ο Παντελής Θαλασσινός πήρε την σκυτάλη και αφού κατέθεσε το πόσο χαρούμενος ένοιωθε που ήταν στην παρουσίαση, ερμήνευσε μοναδικά το λυρικό «Όνειρο που αργεί».

Ήρθε η σειρά του Γιωργή Τσουρή που είναι ηθοποιός τραγουδιστής και κλαρινετίστας από την Κύπρο να ερμηνεύσει το «Έτσι ειν' η αγάπη». Δεν προλάβαινα να αφομοιώσω το ένα τραγούδι και ερχόταν η εντύπωση του άλλου τραγουδιού, μια φωνή ισάξια με την άλλη ένα ρεσιτάλ ερμηνειών.

Η Μπέττυ Χαρλαύτη ανέλαβε το μικρόφωνο και τραγούδησε το «Παραμυθάκι μου».
chrysanthou
Στη συνέχεια η νεαρή Κύπρια Άννα Χρυσάνθου μας τραγούδησε μια ωραία μπαλάντα «Κι αν σ’ έχω χάσει» και στη συνέχεια ανέβηκε με συστολή στο σανίδι η Αρετή Κετιμέ που διευκρίνισε ότι δεν έφερε το σαντούρι της κι ότι μόνο θα τραγουδήσει. Είπε ότι την κουμπαριά του δίσκου και της συνεργασίας του Πόλυ με την Σοφία την έκανε εκείνη γιατί εκείνη τους γνώρισε κι ότι χάρηκε ιδιαίτερα που συμμετείχε στον δίσκο. Τραγούδησε το «Κήπος αδειανός».
ketime

Ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου


Σε αυτό το σημείο ανέβηκε ο Πόλυς Κυριάκου που ήρθε ειδικά από τη Αμερική για την παρουσίαση και διάβασε σχεδόν βουρκωμένος...

«Καλησπέρα. Είμαι πολύ συγκινημένος που για πρώτη φορά έχω την ευκαιρία να είμαι παρών σε μια τέτοια μουσική συνάντηση καθώς η γεωγραφική απόσταση, σε πολλές προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές στις οποίες συμμετείχα στιχουργικά, δεν μου το επέτρεψε. Είστε πολύ τυχεροί που ζείτε σ αυτή την πόλη. Τυχεροί που ζείτε σ αυτή τη χώρα, ένα τόπο βαθιά ριζωμένο στον πολιτισμό και τη μουσική. Ζώντας τόσο πολύ μακριά, όσο μια ολόκληρη ζωή, η σκέψη και το μυαλό είναι πάντα εδώ. Γιατί εδώ ζει και βασιλεύει η μαγιά και η μαγεία. Από τούτο εδώ το εκκολαπτήριο των δημιουργών θεριεύουν οι λέξεις, η ποίηση και οι μουσικές. Αυτή η συνεργασία έλαβε σάρκα και οστά με τη συμμετοχή μιας νέας και δημιουργικής παρουσίας από τη Θεσσαλονίκη, της Σοφίας Νάτσιου, όταν πριν πέντε χρόνια ζήτησε να δοκιμάσουμε αυτό τον αρραβώνα. Θυμάμαι το πρώτο δείγμα που έφτασε στα χέρια μου. Τα Παραμύθια! Ποτέ δεν θα ξεχάσω ότι μόλις έλαβα το πρώτο αυτό ντέμο των Παραμυθιών, το άκουγα ασταμάτητα στους βραδινούς μου περιπάτους, αρχίζοντας από την 20 η λεωφόρο μέχρι τους 166 δρόμους, εκεί όπου ξόδεψα και ξοδεύω ακόμα τη ζωή νοσταλγωντας την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ φίλοι μου που κάνατε τον κόπο να έρθετε απόψε εδώ να μοιραστούμε τα τραγούδια. Φίλοι από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Τα τραγούδια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος να ερωτευόμαστε. Η ζωή χωρίς το τραγούδι είναι μοναχική, άγρια, άχρωμη και απρόσωπη. Φεύγοντας από εδώ απόψε θαρρώ θα κουβαλήσω μαζί μου στη Νέα Υόρκη, σ' αυτή την τόσο μοναχική γωνιά του Ελληνισμού, ένα δύο ρεφρέν με τη δική σας όμως φωνή για να έχω κουράγιο μέχρι το επόμενο ταξίδι».

«Χωρίς Αφέντες» - Η συνέχεια…


Μετά από αυτήν την συγκίνηση ήρθε άλλη μια στην σκηνή. Ανέβηκε η Φωτεινή Βελεσιώτου και δήλωσε κι εκείνη την χαρά της για την συνεργασία με τον Κυριάκου και τη Νάτσιου και τραγούδησε μοναδικά τα «Παραμύθια» που καταχειροκροτήθηκαν.
belesiotou
Η Νάτσιου κάλεσε στην σκηνή την Εύη Σιαμαντά να τραγουδήσει το ομώνυμο τραγούδι αλλά η τραγουδίστρια δεν ανταποκρίθηκε. Η Νάτσιου δεν δίστασε και ξεκίνησε να τραγουδά το «Χωρίς Αφέντες» λέγοντας: «Έ τι άλλο θα κάνω σήμερα;» αλλά ήρθε η Σιαμαντά στο ρεφρέν και ανέλαβε τα καθήκοντά της.
IMG 9933 siamanta
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το video από τα «Παραμύθια» και την Βελεσιώτου να τραγουδάει στο στούντιο με τους μουσικούς που έπαιξαν στον δίσκο τον Γιώτη Κιουρτσόγλου τον David Lynch και τον Γιώργο Καλούδη...

Ένα live εκ των ενόντων


Μετά το διάλειμμα ακολούθησε ένα live εκ των ενόντων με τον Παντελή Θαλασσινό να τραγουδά την Κερύνεια που έγραψαν με τον Πόλυ Κυριάκου αλλά και το καινούργιο του «Αιχμάλωτοι και σκλάβοι». Όλοι οι καλεσμένοι ξανανέβηκαν στο πάλκο και τραγούδησαν αγαπημένα τους τραγούδια και η βραδιά εξελίχτηκε σε μια γιορτή του καλού τραγουδιού σε μια γιορτή της Άνοιξης μιας και ήταν η αρχή της Εαρινής Ισημερίας.

Να αναφέρουμε και τους εξαιρετικούς μουσικούς που ήρθαν από την Θεσσαλονίκη:

Οδυσσέας Μαυρομάτης κιθάρα ηλεκτρική - κιθάρα ακουστική φωνητικά
Γιάννης Μαύρος κλαρίνο - σαξόφωνο
Γιώργος Σμυρνής ηλεκτρικό μπάσο
Θωμάς Κωστούλας τύμπανα
Τάσος Μάντζαρης πλήκτρα
Αναστασία Λιβάνου τσέλο
Θάνος Γκαράνης μπουζούκι-κιθάρα
Σοφία Νάτσιου λαούτο - κιθάρα, ενορχηστρώσεις

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!