Το φινάλε της συναυλίας με «Τα τραγούδια του Αρτέμη» στο Επταπύργιο

(VIDEO) To φινάλε μιας ξεχωριστής μουσικοθεατρικής παράστασης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με ένα τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή κι ένα του Παντελή Θαλασσινού ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η πρώτη παράσταση με τα «Τραγούδια του Αρτέμη / 1922», που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στον θέατρο του Φρούριου του Επταπυργίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022.

Ο Ανδρέας Καρακότας, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Χρήστος Μαστέλος και ο Γιώργος Μπαγιώκης, με τη συνοδεία της επταμελούς ορχήστρας που διηύθυνε ο Κώστας Ματσίγκος τραγούδησαν το «Ξενάκι», το περίφημο τραγούδι των Δωδεκανήσων, όπως το διασκεύασε κι έγραψε τα λόγια ο Σταύρος Κουγιουμτζής και τα «Σμυρνέικα τραγούδια» του Παντελή Θαλασσινού και του Ηλία Κατσούλη, ένα τραγούδι που έχει περάσει πλέον στο συλλογικό dna. Μαζί τους, έξι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, οι Λάζαρος Γιαννακόπουλος , Μαρία Καραγκιοζίδου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Μαρία - Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Κορνηλία Προκοπίου, Γιώργος Χριστοφορίδης, που κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες της Εύης Σαρμή, ανέβηκαν στην κερκίδα του θεάτρου και κέρασαν στους θεατές του Επταπυργίου μικρασιάτικα μπαχάρια και καραμέλες.

Σήμερα στις 9:15 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η δεύτερη παράσταση με «Τα τραγούδια του Αρτέμη / 1922», για την οποία, όπως έγραφα χθες στο ρεπορτάζ από την πρόβα τζενεράλε, είναι εμπνευσμένη από τις αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους πριν από εκατό χρόνια. Ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά και στο αποτύπωμα που άφησε η μουσική κουλτούρα, που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στην σύγχρονη μουσική δημιουργία της χώρας μας, με τραγούδια που γράφτηκαν από το 1925 και μετά και αφιερώθηκαν στην Μικρασιατική Καταστροφή. Τραγούδια από τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα (εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος) και του Πυθαγόρα, από τον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, καθώς και μια επιλογή τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του Ηλία Ανδριόπουλου, του Δημήτρη Λάγιου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη, του Παντελή Θαλασσινού και του Ηλία Κατσούλη, του Σταύρου Κουγιουμτζή και πολλών άλλων.

Μουσικοί, ηθοποιοί, ερμηνευτές αφηγούνται το χρονικό του ξεριζωμού και ζωντανεύουν ιστορίες που γεννήθηκαν μέσα σε εκείνη την φωτιά. Η ιστορία της θείας Στάσας, της Βασιλείας από τα Σώκια, του Αριστείδη από τ’ Αιβαλί, της Αναστασίας από τo Αλασεχίρ και του Αρτέμη με τους χιλιοτραγουδισμένους του καημούς, όλοι άνθρωποι πονεμένοι που αναζήτησαν νέα πατρίδα να ριζώσουν και να προκόψουν.

Τη μουσική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις ανέλαβε ο Κώστας Ματσίγκος, τη σκηνοθεσία και τα κείμενα η Εύη Σαρμή, ενώ ο γράφων επέλεξε μια σειρά από τραγούδια που γράφτηκαν, κυρίως, τα τελευταία πενήντα χρόνια κι αφιερώθηκαν στο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Συμμετέχουν οι μουσικοί Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Παναγιώτης Κουτσούρας (μπουζούκι, λαούτο), Αναστασία Ζαχαριάδου (κανονάκι, φλάουτο), Θεόδωρος Θεοδωράνος (ακορντεόν), Γιάννης Καμπανταΐδης (κοντραμπάσο), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά) και ο Κώστας Ματσίγκος (κιθάρα).

Βίντεο art: Σωτήρης Τσολάκης
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γεωργία Σουλτανίδου
Σχεδιασμός φώτων: Αθηνά Μπανάβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευριπίδης Αντωνιάδης

Η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση είναι αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», που συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και τα έσοδα της πρώτης παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς του.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε πριν από λίγες μέρες, με μια sold out συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουλίου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι του Αθανάσιου Κολαλά.

Κεντρική φωτογραφία: Σωτηρία Ποικιλίδου.
Εισιτήρια προπωλούνται στο viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/music/festival-eptapyrgiou-2022/

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!