Οι «τέλειες ατέλειες» στο Ηρώδειο

Τί είναι οι «τέλειες ατέλειες»; Το ίδιο το ρεμπέτικο τραγούδι.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το ρεμπέτικο τραγούδι έχει τη δύναμη να περιγράφει καταστάσεις και συναισθήματα γραμμένα πριν από εβδομήντα, ογδόντα χρόνια, μπορεί και παραπάνω, με την ίδια ένταση σαν να γράφτηκαν σήμερα. Αυτό, από μόνο του, δείχνει την δύναμη αυτών των τραγουδιών που, σε πείσμα του χρόνου που κυλάει, δεν γερνάνε.

Αυτό είναι το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Γραμμένο τόσα χρόνια πριν, με το λαϊκό αίσθημα σε πρώτο πρόσωπο, σε μια γλώσσα που εξακολουθούμε να μιλάμε, σε ένα αίσθημα που ακόμα αισθανόμαστε.
orfeas1
Η όλη ιδέα δουλεύτηκε και σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Μυστακίδη. Για όσους δεν ξέρουν ποιος είναι ο Δημήτρης Μυστακίδης,ο χώρος είναι μικρός για να παραθέσουμε το πλήρες βιογραφικό του. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ένα απόσπασμα από ένα από τα πολλά που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν:

«Επεμβαίνει στο ρεμπέτικο ρεπερτόριο, όχι μόνο ενορχηστρώνοντας το αποκλειστικά για κιθάρα, αλλά παράλληλα βάζοντας τον δικό του εσωτερικό πλούτο, ορμή και ευαισθησία, δίνοντάς μας απλόχερα την ευκαιρία να ξανακούσουμε και να τραγουδήσουμε τα παλιά αγαπημένα τραγούδια μέσα από σύγχρονη, φρέσκια και άκρως ενδιαφέρουσα οπτική, έχοντας ενσωματώσει τη βαθιά γνώση του οργάνου και του ρεπερτορίου με τις επιρροές του από άλλα μουσικά είδη».

Αυτό ακριβώς έκανε και σ' αυτή την τόσο ιδιαίτερη βραδιά. Επέλεξε κάποια κλασικά ρεμπέτικα - λαϊκά τραγούδια, τα ενορχήστρωσε με τον τρόπο που αναφέραμε και τα χώρισε σε κατηγορίες. Aπληστία, φτώχεια, αλκοόλ, ναρκωτικά, αλητεία, τεμπελιά, απελπισία, αχαριστία, καψούρα, ζήλια, μοιχεία, εγκατάλειψη. Θέματα, που έτσι κι αλλιώς, προσδιορίζουν την ουσία του ρεμπέτικου.
eso 2
Έχοντας στη διάθεσή του την πιο καλή ομάδα τραγουδιστών που θα μπορούσε να υπάρξει και μία ορχήστρα καταπληκτικών μουσικών, το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε ήταν απογειωτικό.

Τραγούδια που έκαναν το κοινό που κατέκλυσε τις κερκίδες του Ηρωδείου να συμμετέχουν στην παράσταση, με τον τρόπο που μόνο η αυθεντική μουσική μπορεί να προκαλέσει. Δεν είναι εύκολο να κάνεις τον κόσμο να συμμετέχει σε τέτοιο βαθμό σε έναν κλασικό χώρο, όπως είναι το Ηρώδειο. Απόδειξη του πόσο περασμένα στο ομαδικό μας υποσυνείδητο είναι αυτά τα τραγούδια. Κομμάτια του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού.
eso2
Η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Γιώτα Νέγκα, ο Christian Roning, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Ορφέας Περίδης, η Ελένη Βιτάλη και ο Γιώργος Νταλάρας -με σειρά εμφανίσεως- ήταν η ιδανικη ομάδα για την παρουσίαση των τραγουδιών. Το ποιός τραγούδησε καλύτερα, σε μία τέτοια εκδήλωση, συνολικού περιεχομένου, δεν έχει σημασία. Ο κάθε ακροατής μπορεί να έχει την δική του άποψη, όπως οφείλει.

Το γεγονός είναι ότι από μια τέτοια ομάδα τραγουδιστών το αποτέλεσμα είναι, έτσι κι αλλιώς στα πιο ψηλά επίπεδα που θα μπορούσε να είναι.

Οι μουσικοί που έπαιξαν είναι: Νίκος Τατασόπουλος - μπουζούκι, Αρίστος Βαμβακούσης - μπουζούκι, Ηρακλής Βαβάτσικας - ακορντεόν, Κώστας Καλαντζής - κρουστά, Δημήτρης Τσεκούρας - κόντρα μπάσο, Αποστόλης Τσαρδάκας - βιολί, κανονάκι και μπαγλαμά, Σάκης Καρακώστας - βιολί, Αναστάσης Μυσιρλής - τσέλο και βέβαια, ο Δημήτρης Μυστακίδης, κιθάρα.
eso 4
Η παραγωγή ήταν η πρώτη του ραδιοφωνικού σταθμού «Μελωδία» και ήταν άψογη. Τόσο στην εκτέλεση της όσο και στην ιδέα που υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφορούσε το πιο σημαντικό κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού, το λαϊκό-ρεμπέτικο, που, όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, η μετεξέλιξή του είναι αυτό που ονομάζουμε και στις ημέρες μας καλό ελληνικό τραγούδι.
vitali
Κλείνοντας, παραθέτω, ένα μικρό απόσπασμα από συνέντευξη του Δημήτρη Μυστακίδη, σχετικά με το ρεμπέτικο τραγούδι:

«Το ρεμπέτικο εξέφρασε απόλυτα τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που το γέννησαν. Δεν χάιδεψε αυτιά, για να είναι αρεστό. Δεν μάσησε τα λόγια του. Δεν ωραιοποίησε καταστάσεις. Δεν μιλούσε από καθέδρας, ούτε βαθυστόχαστα. Σ’ αγκάλιαζε στον πόνο και γονάτιζε δίπλα σου στα στραβοπατήματα. Είπε αλήθειες με άμεσο και απλό τρόπο, κατέδειξε με ειλι-κρίνεια τις ανθρώπινες αδυναμίες αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Για μένα, αυτή η αλήθεια του είναι που το κατέστησε διαχρονικό».
eso5
Τα τραγούδια που ακούστηκαν είναι:

Όσοι έχουνε πολλά λεφτά - Μάρκος Βαμβακάρης
Το συμφέρον - Μάρκος Βαμβακάρης
Φτώχεια που με κουρέλιασες - Βασίλης Τσιτσάνης
Παξιμαδοκλέφτρα - Κωνσταντίνος Μπέζος
Τα παιδιά της γειτονιάς σου - Παραδοσιακό
Κρασοπίνω - Παναγιώτης Τούντας
Κοκαϊνοπότης - Παναγιώτης Τούντας
Πρέζα όταν πιείς - Σώσος Ιωαννίδης & Αιμίλιος Σαββίδης
Θεέ μου μεγαλοδύναμε - Παραδοσιακό
Ενας αλήτης πέθανε - Κώστας Καπλάνης
Βεριτάμπλ ρεμπέτης
Όσοι γίνουν πρωθυπουργοί - Μάρκος Βαμβακάρης
Το βουνό - Λουκάς Νταράλας
Αχάριστη Βασίλης Τσιτσάνης
Καϊξής - Απόστολος Χατζηχρήστος
Πριν το χάραμα - Γιάννης Παπαιωάννου
Καραμπιμπερίμ - Γιάννης Ππαιωάννου
Το κουρασμένο βήμα σου - Μπάμπης Μπακάλης & Κώστας Βίρβος
Τώρα την καλοκαιριά - Μάρκος Βαμβακάρης
Ο πασατέμπος - Μανώλης Χιώτης
Λίγα ψίχουλα αγάπης - Σταύρος Τζουανάκος
Μην περάσεις απ΄τη γειτονιά μου - Κώστας Σκαρβέλης
Ψέματα ήτανε Μαρίνου Γαβριήλ - Σωτηρίας Μπέλου
Απόψε μ’ εγκατέλειψες - Στέλιος Χρυσίνης
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα - Βασίλης Τσιτσάνης
Γεννήθηκα για να πονώ - Βασίλης Τσιτσάνης
Ελενίτσα - Γιάννης Δραγάτσης
Κάθε βράδυ λυπημένη - Βασίλης Τσιτσάνης
Είναι αργά - Μανώλης Χιώτης
Είπα να σβήσω τα παλιά - Αποστολος Καλδάρας
Το μινόρε της αυγής - Σπύρος Περιστέρης & Μάρκος Βαμβακάρης
Εβίβα ρεμπέτες - Απόστολος Καλδάρας

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!