Ξαρχάκος, Βιτάλη & Σαΐα «Νυν και Αεί… Τσιτσάνης» - Πρεμιέρα (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Σε ένα γεμάτο χώρο από ανθρώπους του καλλιτεχνικού και του δημοσιογραφικού στερεώματος…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 


πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου η πρεμιέρα της μουσικής παράστασης «Νυν και Αεί… Τσιτσάνης».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος που επιμελήθηκε το πρόγραμμα, η Ελένη Βιτάλη και η Ηρώ Σαΐα που τραγούδησαν, αλλά και οι δέκα αψεγάδιαστοι μουσικοί που αποτελούσαν την ορχήστρα, έφτιαξαν μια παράσταση διάρκειας τρεισήμισι ωρών, στο πρώτο μέρος της οποίας ακούστηκαν κάποια από τα καλύτερα τραγούδια του Τσιτσάνη, ενώ στο δεύτερο πήρε σάρκα και οστά το «Ρεμπέτικο» του Ξαρχάκου, με τη φυσική παρουσία του συνθέτη στη σκηνή.

Η βραδιά ξεκίνησε με τραγούδια του Τσιτσάνη ερμηνευμένα από κάποιους από τους μουσικούς, δηλαδή το Μανώλη Πάππο, τον Αρίστο Βαμβακούση και τον Ηρακλή Ζάκκα. Στη συνέχεια ανέβηκε η Ηρώ Σαΐα, η οποία παρέμεινε στη σκηνή για περίπου μιάμιση ώρα, τραγουδώντας κομμάτια όπως «Με δίκοπο μαχαίρι» και «Τα ξένα χέρια». Η Ελένη Βιτάλη ξεσήκωσε όλο το χώρο μόλις εμφανίστηκε, λέγοντας τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», ενώ το «Γεννήθηκα για να πονώ» και το «Σερσέ λα φαμ» ήταν από εκείνα τα κομμάτια που σιγοτραγούδησε όλο το κοινό. Στο δεύτερο μέρος και μετά από ένα πολύ μικρό διάλλειμα, ο Σταύρος Ξαρχάκος βγήκε στη σκηνή για να συνοδεύσει τις δύο τραγουδίστριες και τους μουσικούς σε κάποια τραγούδια από το «Ρεμπέτικο».

Η Βιτάλη με το «Μάνα μου Ελλάς» και το «Πρακτορείο», η Σαΐα με τα «Καίγομαι», «Στης πίκρας τα ξερόνησα» και «Μπουρνοβαλιά», ο Νεοκλής Νεοφυτίδης με το «Στη Σαλαμίνα», πρόσφεραν στον κόσμο τη δυνατότητα να τραγουδήσει μαζί τους πασίγνωστα – και λιγότερο γνωστά – τραγούδια από έναν δίσκο – σταθμό στην ελληνική δισκογραφία. Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ήταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η σύζυγός του σκηνοθέτιδα Ράΐα Μουζενίδου, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγός του Άννα Νταλάρα, ο Θανάσης Λάλας, ο Γιώργος Λιάνης, η Μάρθα Καραγιάννη, η Ντίνα Κώνστα, ο εκδότης του Μετρονόμου Θανάσης Συλιβός, ο ερευνητής
και συνδημιουργός του poiein.gr Σπύρος Αραβανής, o διευθυντής του musicpaper.gr Μιχάλης Γελασάκης, η δημοσιογράφος και «ειδική» σε θέματα κινηματογράφου Άντυ Δημοπούλου, ο διευθυντής του ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης και ο γιός του Βασίλη Τσιτσάνη, Κώστας Τσιτσάνης (τουλάχιστον αυτούς μπορέσαμε να διακρίνουμε από τη θέση μας με μια «πρώτη» ματιά).

Το «Νυν και Αεί… Τσιτσάνης» είναι μια διαφορετική πρόταση για τον φετινό χειμώνα. Ο μεγάλος Σταύρος Ξαρχάκος έφτιαξε με πολύ κόπο μια παράσταση στην οποία ξεδιπλώνονται κάποια από τα διαμάντια του Βασίλη Τσιτσάνη τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών έχει την υπογραφή του, η οποία δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από εξαιρετική. Σε αυτό το μοναδικό μουσικό αποτέλεσμα βοηθούν οι δέκα σολίστες μουσικοί, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αλάνθαστοι – χωρίς υπερβολές-. Η Ελένη Βιτάλη βρίσκεται στη σκηνή σε έναν ρόλο που - τουλάχιστον οι νεότεροι θαυμαστές της - δεν έχουν ξαναδεί. Τα τραγούδια που ερμηνεύει είναι πραγματικά μοναδικά και με την πολυετή εμπειρία της, καταφέρνει να τους δώσει ένα διαφορετικό χρώμα, χαροποιώντας εκείνους που την ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια. Η Ηρώ Σαΐα με τη σειρά της, βρίσκεται σε μια όχι και τόσο εύκολη θέση, αφού καλείται να αποδείξει ότι η νέα γενιά τραγουδιστών μπορεί να υποστηρίξει τόσο μεγάλα τραγούδια μιας άλλης εποχής.

Η ουσία είναι ότι το «Νυν και Αεί… Τσιτσάνης» είναι εδώ, παίζεται για λίγες παραστάσεις στην Ιερά Οδό και θα ήταν καλό να το δουν και να το ακούσουν όλοι όσοι θεωρούν ότι τους αφορά με τον οποιοδήποτε τρόπο το ελληνικό τραγούδι.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στην Ιερά Οδό Ώρα έναρξης: 10.30 μμ

Τη δεκαμελή ορχήστρα απαρτίζουν οι σολίστες μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο) Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν) Σωτήρης Μαργώνης (βιολί) Μανώλης Πάππος (μπουζούκι) Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι) Αρίστος Βαμβακούσης (μπουζούκι) Διαμαντής Σιδερίδης (μπουζούκι, μπαγλαμά, τζουρά, τσουμπούς) Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα) Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρα) Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο) Εικαστικά: Ντίνος Πετράτος Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος Ηχητική επιμέλεια: Μιχάλης Αλεξάκης Ηχοληψία Stage: Θανάσης Καρασαρίνης


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!