Η μετονομασία του κεντρικού πεζόδρομου Καλαμαριάς σε «Θρασύβουλου Λαζαρίδη»

Όλα όσα συνέβησαν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αείμνηστο Δήμαρχο Καλαμαριάς
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βράδυ της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, στην 45η τακτική συνεδρίασή του μετά από πρωτοβουλία και εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη, αποφάσισε ομόφωνα, να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον αείμνηστο, σπουδαίο δήμαρχο Καλαμαριάς Θρασύβουλο Λαζαρίδη μετονομάζοντας τον πεζόδρομο Καλαμαριάς της οδού Κομνηνών σε Πεζόδρομο Θρασύβουλου Λαζαρίδη. (Ο Λαζαρίδης έφυγε από τη ζωή αλλά όχι από τις καρδιές μας, στις 14 Ιανουαρίου 2012, στα εξήντα έξι του χρόνια).

02.KALAMARIAΝΑΙ.jpeg

Έτσι, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, η εκδήλωση για την μετονομασία του πεζόδρομου και τα αποκαλυπτήρια της στήλης μνήμης στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Μεταμορφώσεως, παρουσία της συζύγου του Θρασύβουλου Λαζαρίδη, των δυο θυγατέρων, των εγγονιών του και πλήθους κόσμου.

03.KALAMARIA.jpg

Όπως δήλωσε η μικρότερη κόρη του Ισιδώρα: «Είμαστε πολύ περήφανες, γιατί τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα βλέπουν πια αυτή τη συμβολική ένδειξη τιμής στον πατέρα μας και δε θα ξεχαστεί ποτέ το όνομά του και το έργο του», ενώ η μεγάλη του κόρη Ιφιγένεια πρόσθεσε: «Είναι όντως μία πολύ συγκινητική ημέρα για μας, μετά από δώδεκα χρόνια που έχει χαθεί ο πατέρας μας. Ήταν δεκαέξι χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Καλαμαριάς, σε μία εποχή που μπόρεσε και πρωτοπόρησε, καινοτόμησε, εμπνεύστηκε και υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία πρακτικές που μετά αποτέλεσαν οδηγό για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

04.KALAMARIA.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε, κυρίως από μερίδα καταστηματαρχών, στα πρώτα χρόνια του ’90, ο Λαζαρίδης προχώρησε στη μετατροπή του κεντρικότερου δρόμου της Καλαμαριάς σε πεζόδρομο, βοηθώντας στη ραγδαία ανάπτυξη του εμπορικού κόσμου. Έτσι, με την πρόσφατη μετονομασία πραγματοποιήθηκε και μια βαθιά, δική του επιθυμία, να πάρει ο πεζόδρομος το όνομά του.

05.KALAMARIA.jpg

Τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη τον θυμάμαι από τα πρώτα χρόνια του ’80, να παραβρίσκεται σε όλες, σχεδόν, τις εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής του Δήμου μας, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. Της Φιλαρμονικής που εκείνος είχε ιδρύσει στα τέλη του 1983, όπως ίδρυσε και τη χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς με πρώτο μαέστρο τον Κώστα Σαμσαρέλλο. (Τον θυμάμαι να έρχεται τα καλοκαίρια στις κατασκηνώσεις του Καλύβα στη Μεταμόρφωση της Χαλκιδικής, για να δει πώς περνάμε κι αν όλα είναι καλά). Μια δεκαετία αργότερα, σαν υπάλληλος του δήμου πλέον, συνεργάστηκα μαζί του για έξι περίπου χρόνια.

Λίγο πριν τη λήξη της θητείας του στο Δήμο Καλαμαριάς, στις 14 Μαρτίου του 1998 πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Διαβαλκανικό Κέντρο Νεολαίας (Remezzo) μια αξέχαστη εκδήλωση, όπου ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, ανακήρυξε τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο δημότη της πόλης μας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Φιλαρμονική και η Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του μακροβιότερου μαέστρου μουσικών σχημάτων της πόλης μας, του Γιάννη Κούκα, που απέδωσαν αποσπάσματα από έργα του συνθέτη, αποσπώντας τα θετικότατα σχόλιά του. Συγκινημένοι τόσο ο Μίκης όσο και ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης, θυμήθηκαν τη δεκαετία του '60 και το κίνημα των «Λαμπράκηδων», μέλος του οποίου υπήρξε ο Λαζαρίδης.

Μετά από όλα αυτά, η ανάθεση στο πρόσωπό μου της παρουσίασης της εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, εκτός από μεγάλη τιμή, πρόσθεσε άλλο τόσο άγχος και βάρος.

06.KALAMARIΑ.jpg

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Καλαμαριάς, φίλος και στενός του συνεργάτης, Σπύρος Ζλατάνος μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Ενδιάμεσα προβλήθηκε σε μεγάλη οθόνη ένα οπτικοακουστικό απόσπασμα από την εκδήλωση του 1998 με τον Μίκη Θεοδωράκη.

07

Όπως τόνισε ο Γιάννης Δαρδαμανέλης: «Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατό του θεωρώ υποχρέωσή μου να του αποδοθεί αυτή η τιμή. Την τελευταία επιθυμία του μακροβιότερου Δημάρχου της Καλαμαριάς, πραγματοποιούμε σήμερα, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτέλεσε επί δεκαέξι συναπτά έτη. Σήμερα ξεπληρώνεται ένα χρέος. Δώδεκα χρόνια μετά τιμούμε ένα σπουδαίο Δήμαρχο, κάτι που δυστυχώς δεν έκαναν όλοι αυτοί που επωφελήθηκαν, αλλά πολύ γρήγορα ξέχασαν».

08.KALAMARIA.jpg

Στις αρετές, στα χαρίσματα, στην προσφορά, αλλά και στο πηγαίο χιούμορ του Θρασύβουλου Λαζαρίδη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρώην Δήμαρχος Καλαμαριάς Σπύρος Ζλατάνος. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ζούσε με έναν αδιαπραγμάτευτο κώδικα αρχών και αξιών. Ένα κώδικα που αναγορεύει ως αρχές τη δημοκρατική ευαισθησία, την πολιτική ευθιξία, τον αγωνιστικό διάλογο, την πειθώ και τη μάχιμη συνείδηση. Στη δεκαεξάχρονη θητεία του κατόρθωσε να υλοποιήσει τον χωροταξικό σχεδιασμό της Καλαμαριάς και να αξιοποιήσει πλήρως όλα τα εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, αφήνοντας ένα τεράστιο έργο, μοναδικό στην ιστορία του Δήμου. Γιατί ο Δήμος έγινε πρότυπο διοίκησης, οργάνωσης και ανάπτυξης, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

09.KALAMARIΑ.jpg


Στη συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα και Μικτή χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κούκα, παρουσίασαν μια μικρή συναυλία με κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου και την «Καλαμαριά» του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Θανάση Μαργαρίτη.

10.KALAMARIA.jpeg

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Γκολιδάκης, Εκπρόσωπος του Στρατηγού, Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην Δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και  Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης και η νεοεκλεχθείσα Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου. .
-Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση, αφού ζητήσουμε την κατανόησή σας για τη μέτρια ποιότητα της εικόνας, λόγω της απόστασης του σημείου λήψης από τη σκηνή. Στη gallery φιλοξενούνται κι άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Πηγή: https://kalamaria.gr

-Φωτογραφίες: Κώστας Κούτρης, Ελένη Ζέρβα



Στο δεύτερο video μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών της Θεσσαλονίκης και ολόκληρη την εμφάνιση της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας, από την εκδήλωση του Μάρτη του 1998 με τον Μίκη Θεοδωράκη.



DSC_9058.jpeg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!