Κορονοϊός: Μείωση στην Κίνα, ανεξέλεγκτη αύξηση στον κόσμο

Όλα τα νεότερα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
26/02/2020

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Μακρής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια στη Νότια Κορέα και πολλαπλασιάζονται στις χώρες όπου έχουν καταγραφεί: η επιδημία ιογενούς πνευμονίας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, παρότι οι απολογισμοί μειώνονται στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κροατία και στην Αλγερία. Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέρα από την Κίνα, περίπου τριάντα έξι χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.

Ο ιός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα, μοιάζει να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του στη χώρα αυτή: οι αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 52 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες έναντι 71 την προηγουμένη, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον.

Πολιτικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις ακυρώθηκαν, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σε νάρκη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να πέφτουν: σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία και οι συνέπειές της συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία, πουθενά περισσότερο από ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ).

Ο κόσμος «απλούστατα δεν είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει την επιδημία του COVID-19, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΫ/Κίνας, κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Πρέπει να γίνει προετοιμασία για τη διαχείριση της κρίσης σε πολύ «μεγαλύτερη κλίμακα» και «πρέπει να γίνει γρήγορα», πρόσθεσε.

Στη Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», σύμφωνα με τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο άλμα και ξεπερνά πλέον τα χίλια.

Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος διατηρεί το τρέχον διάστημα 28.500 στρατιώτες στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης έχει μολυνθεί σε βάση κοντά στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά). Στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί μακράν τα περισσότερα κρούσματα.

Η Νότια Κορέα — η οποία καταμετρούσε 11 νεκρούς σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 12 κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες — έχει πλέον μετατραπεί στη μεγαλύτερη εστία του ΠΟΫ πέραν της Κίνας. Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 1.146 (+169) το πρωί και αργότερα κατά ακόμη 115 στα 1.261.

Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, μια πιστή της οποίας μόλυνε εκατοντάδες άλλους ομόθρησκούς της.
602x338 cmsv2 b400cba5 da12 5ce8 947a 1ca1fe5df052 4454746
Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Δέκα άνθρωποι έχουν υποκύψει, όλοι τους ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αρκετά ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο και για ενδέκατο νεκρό.

Οι γειτονικές χώρες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών χθες στη Ρώμη.

Όμως η Γαλλία «συνέστησε» στους υπηκόους της να αποφεύγουν τις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται περισσότερο. Η μητροπολιτική Γαλλία εξάλλου κατέγραψε δύο νέα κρούσματα, μια νεαρή Κινέζα που έφθασε στη χώρα της Ευρώπης από την πατρίδα της κι έναν Γάλλο που είχε ταξιδέψει στην περιοχή του Μιλάνου. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία, σύμφωνα με τις αρχές.

Δυο ξενοδοχεία τέθηκαν σε καραντίνα στην Ευρώπη, ένα στο Ίνσμπρουκ (Αυστρία) και ένα στο ισπανικό νησί της Τενερίφης (Κανάρια).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο «πανδημίας», επιδημίας διεθνούς εύρους.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ανησυχεί ειδικά για τις φτωχότερες χώρες, όπου υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του COVID-19.

Στην αφρικανική ήπειρο, μετά την Αίγυπτο, καταγράφηκε νέο κρούσμα επίσημα, στην Αλγερία — πρόκειται για έναν Ιταλό που αφίχθη στη χώρα τη 17η Φεβρουαρίου.

Στο Ιράν, η άφιξη ομάδας ειδικών του ΠΟΫ καθυστέρησε, αλλά συνεχίζει να αναμένεται. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες τρεις νέους θανάτους, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 15· πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό εκτός της Κίνας. Ο υφυπουργός Υγείας Ιράζ Χαριρτσί μολύνθηκε από τον κοροναϊό.

Με φόντο την ένταση ΗΠΑ - Ιράν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Ιράν να πει «την αλήθεια» για την επιδημιολογική κατάσταση.

Οι αμερικανικές αρχές εξάλλου ανακοίνωσαν χθες ότι αναμένουν εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, ένα πρώτο κρούσμα εξακριβώθηκε με εργαστηριακή εξέταση στην Λατινική Αμερική: πρόκειται για κάτοικο της Βραζιλίας, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ιταλία, όπως μετέδωσε το BBC.

Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανότατο ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, σύμφωνα με το «Science».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου». Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει.

«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα. Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Κρίστοφερ Ντάι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Η αναταραχή στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι σοβαρή. Ζητούμε από το αμερικανικό κοινό να συνεργαστεί μαζί μας για να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση που μπορεί να είναι άσχημη», δήλωσε η Νάνσι Μεσονιέ, αρμόδια για τον κοροναϊό στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα. Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).

Η έμφαση αναμένεται να δοθεί περισσότερο στην -χωρίς πανικό- κατά τόπους αντιμετώπιση της νόσου, έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες -κάτι που πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο. Πρακτικά, η κατάσταση μπορεί μελλοντικά να θυμίζει μια πολύ άσχημη περίοδο γρίπης ή κάτι οριακά χειρότερο.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας. Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.
602x338 cmsv2 fe0aeb0a 19fb 5450 ae91 f760d3735816 4485588
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν «δουλέψει» σε ένα βαθμό, λένε οι επιστήμονες. «Αν δεν είχαμε εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα είχαμε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα περιστατικά από ό,τι έχουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.

Πολλοί επιδημιολόγοι όμως θεωρούν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απλώς εξασφαλίζουν σε μια χώρα λίγο πρόσθετο χρόνο χωρίς τον κοροναϊό, ενώ ούτε ο ΠΟΥ είναι υπέρ της υιοθέτησης τους, θεωρώντας ότι μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ», π.χ. εμποδίζοντας την αναγκαία τροφοδοσία ιατρικών εφοδίων και υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη και το ηθικό του κοινού. Όσο ο κατάλογος των χωρών με κρούσματα της νόσου Covid-19 μεγαλώνει, οι περιορισμοί στα ταξίδια θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοσθούν και θα έχουν ολοένα λιγότερο νόημα. Γιατί, αναρωτιούνται πολλοί ειδικοί, να δαπανά μια χώρα τεράστια ποσά να «προστατεύει» τα σύνορά της, όταν ήδη έχει πολλά κρούσματα στο εσωτερικό της; Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί αυτοί στα σύνορα πλήττουν σοβαρά το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.

«Θα ήταν μη αποδεκτό πολιτικά και πιθανώς όχι συνετό να χαλαρώσουν αύριο οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αλλά σε μια εβδομάδα, αν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται με το ρυθμό των τελευταίων ημερών, θα γίνει σαφές ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αποτελούν πλέον το βασικό αντίμετρο», ανέφερε ο επιδημιολόγος Μαρκ Λίπσιτς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Πάντως, πρόσθεσε ο ίδιος, όσο καθυστερεί το ξέσπασμα του ιού σε μια χώρα, τόσο αυτή έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει καλύτερα τα σύστημα υγείας της και τους πολίτες της.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Κ.Ντάι της Οξφόρδης, άλλες χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα πιο αποτελεσματικά από τα δρακόντεια μέτρα της Κίνας (μερικά από αυτά αδιανόητα για δυτικές δημοκρατίες) για τον περιορισμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν η διακοπή των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις, το κλείσιμο όλων των χώρων μαζικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού και η απαγόρευση των μαζικών δημόσιων συναθροίσεων. Ερωτηματικό, κατά τον Λίπσιτς, αποτελεί η περίπτωση των σχολείων, καθώς παραμένει ασαφής ο ρόλος που παίζουν τα παιδιά στην εξάπλωση της νόσου.

Σύμφωνα με τον Ντάι, άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό ότι θα αποφύγουν να μιμηθούν την Κίνα στο κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων και στην επιβολή καραντίνας σε ολόκληρες μεγάλες πόλεις. Όμως σίγουρα θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς επίσης να προσθέσουν κλίνες στα νοσοκομεία τους για την περίπτωση που ο κοροναϊός αρχίζει να εξαπλώνεται πια όπως ο ιός της γρίπης στον πληθυσμό.

Όσον αφορά το αν και πότε ο ΠΟΥ -που έχει τον τελικό λόγο- θα κηρύξει πανδημία, αυτό αναμένεται να συμβεί, όταν κρίνει ότι η γεωγραφική εξάπλωση της νόσου ξεπεράσει τις προσδοκίες. Πάντως το 2003, όταν ο κοροναϊός SARS είχε εξαπλωθεί σε 26 χώρες, ο ΠΟΥ δεν είχε κηρύξει πανδημία, αλλά το είχε κάνει με τη γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) το 2009. Ο φόβος της πρόκλησης παγκόσμιου πανικού κάνει τον ΠΟΥ να αποφεύγει την πρόωρη κήρυξη πανδημίας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!