Οι άγνωστες, πρώτες εκτελέσεις δυο σπουδαίων τραγουδιών του Μούτση & του ΛοΓό

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η Πετρή Σαλπέα τραγουδά σε πρώτη εκτέλεση δυο θεατρικά τραγούδια των Δήμου Μούτση και Γιάννη Λογοθέτη, από μια παράσταση αφιερωμένη στη Μικρά Ασία.
Οι άγνωστες, πρώτες εκτελέσεις δυο σπουδαίων τραγουδιών του Μούτση & του ΛοΓό Φωτογραφία: Αλίντα Μαυρογένη

«Πενήντα χρόνια δάκρυα - Πενήντα χρόνια γέλιο»


Χωρίς ιδιαίτερη επετειακή αφορμή, σήμερα «ταξιδεύουμε» στο μακρινό 1972, όταν στο θέατρο «Καλουτά» ανέβηκε η θεατρική παράσταση των Παναγιώτη Παπαδούκα, Κώστα Καραγιάννη & Νίκου Μακρίδη «Πενήντα χρόνια δάκρυα - Πενήντα χρόνια γέλιο», με θέμα την ιστορία μιας οικογένειας από τη Μικρά Ασία, από το 1922 και τη μεγάλη καταστροφή, μέχρι τότε.

H μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ήταν του Δήμου Μούτση. Κάποια από τα τραγούδια μάλιστα, παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο του 1972 στο «Zoom» με τον Αντώνη Καλογιάννη και την Πετρή Σαλπέα (που λίγο καιρό πριν συμμετείχε και στον θρυλικό «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου) και ηχογραφήθηκαν για να κυκλοφορήσουν σε ένα δίσκο που θα είχε τον τίτλο της παράστασης. Όμως για άγνωστους λόγους, ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ, τα «γυναικεία» τραγούδια ηχογραφήθηκαν τελικά με την Βίκυ Μοσχολιού και αποτέλεσαν το υλικό του δίσκου «Συνοικισμός Α’» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1972 και «χρυσώθηκε», σημειώνοντας περισσότερες από 50.000 πωλήσεις.

«Η κορδέλα» της Πετρής Σαλπέα


Ένα από τα τραγούδια της παράστασης που ηχογραφήθηκε με τη φωνή της Πετρής Σαλπέα, αλλά δεν κυκλοφόρησε τότε, παρά μόνο 24 χρόνια μετά, ήταν η περίφημη «Κορδέλα» σε στίχους του Γιάννη Λογοθέτη (ή ΛοΓό).

Η εκτέλεση αυτή βρήκε θέση το 1996 στο 4ο cd της κασετίνας με τίτλο «Η μεγάλη αυλαία» που κυκλοφόρησε από την Polygram. Τo 4ο cd περιλάμβανε τραγούδια από Μusical και το σύγχρονο θέατρο.
petri salpea
Φωτογραφία Πετρής Σαλπέα: Αλίντα Μαυρογένη

«Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε»


Εκτός από την «Κορδέλα», σε αυτή την ξεχωριστή έκδοση υπήρχαν τέσσερις ακόμα ηχογραφήσεις από τα μουσικά θέματα του Δήμου Μούτση που ακούγονταν στην παράσταση «Πενήντα χρόνια δάκρυα - Πενήντα χρόνια γέλιο». Ήταν ένα χορωδιακό μέρος από το «Άλλος για Χίο τράβηξε» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου (που προλόγιζε, κατά κάποιο τρόπο, τη γνωστή εκτέλεση με τον Δημήτρη Μητροπάνο από τον «Άγιο Φεβρουάριο» που ακολουθούσε στο cd), ήταν το «Ρε πατριωτάκι» σε στίχους του Γιάννη Λογοθέτη, στην εκτέλεση του «Συνοικισμού Α’» με την Βίκυ Μοσχολιού, ήταν το «Πέρασαν 50 χρόνια» σε στίχους Παναγιώτη Παπαδούκα, Κώστα Καραγιάννη & Νίκου Μακρίδη, με τη χορωδία του θιάσου, για το οποίο δεν έχω εντοπίσει άλλη δισκογραφημένη εκτέλεση και ο «Χορός του γάμου» ή «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» με χορωδία (μόνο στα μέρη του refrain) και ορχήστρα.

Είναι αξιοπερίεργο, πως στη «Μεγάλη αυλαία» μπήκε αυτή η εκτέλεση με τη χορωδία και την ορχήστρα, ενώ έλειπε μια εκτέλεση του τραγουδιού, όπως ηχογραφήθηκε το 1972 με τα ίδια play back της ορχήστρας και της χορωδίας, αλλά με τη φωνή της Πετρής Σαλπέα. Εκτέλεση που το 1973 συμπεριλήφθηκε στη συλλογή τουριστικού χαρακτήρα «Crete - Songs of today», που κυκλοφόρησε από την Philips με 14 μεγάλες επιτυχίες της εποχής σε πρώτη ή μεταγενέστερη εκτέλεση. Είναι βεβαίως γνωστό, πως από κει και μετά το «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» γνώρισε απανωτές εκτελέσεις από ερμηνεύτριες όπως η Χάρις Αλεξίου, η Λιζέτα Νικολάου, η Μαρινέλλα και άλλες.

crete songs of today cover
- Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το φίλο ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη για τη βοήθειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates