«Greece is…» μεγάλες επιτυχίες σε δεύτερες, «τουριστικές» εκτελέσεις

(ΑΚΟΥΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα σε μεγάλες επιτυχίες που εκδόθηκαν αποκλειστικά στους «τουριστικούς» δίσκους μιας άλλης εποχής.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
24/03/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση

Όταν τα «αστέρια» τραγουδούσαν στους «τουριστικούς» δίσκους


Την Τετάρτη 21 Μαρτίου στην εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το... ωδείο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης Fm 100,6, παρουσιάστηκε μια επιλογή από τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους με «τουριστικό» χαρακτήρα στην εικοσαετία 1965 - 1984. Μεγάλες επιτυχίες τα περισσότερα, σε λιγότερο γνωστές και, ενίοτε, απρόβλεπτες επανεκτελέσεις, ενώ κάποια από τα τραγούδια που επιλέχθηκαν για το δίωρο της εκπομπής ήταν οργανικά, παιγμένα από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού…
giogl 1

Ποιοι ήταν οι «τουριστικοί» δίσκοι;


Ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο που απασχόλησε ιδιαίτερα τη δισκογραφία από τα πρώτα χρόνια του ’60, ήταν η έκδοση των δίσκων με «τουριστικό» χαρακτήρα που κυκλοφορούσαν σε δισκοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού ή διανέμονταν σε τουριστικά πρατήρια, duty free κ.λπ., σε τιμές, συνήθως, χαμηλότερες από ένα «κανονικό» καινούργιο δίσκο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που οι συσκευασίες αυτών των εκδόσεων, ήταν πραγματικά έργα τέχνης, με πλούσια πολυσέλιδα ένθετα με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ελληνικά αξιοθέατα, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά. Πολύ συχνά τους δίσκους εξέδιδε, μετά από άδεια από τις δισκογραφικές εταιρείες, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Σχετικά με το μουσικό υλικό των δίσκων, η επιλογή γινόταν από οργανικά κομμάτια ή από τραγούδια ή από μίξη και των δύο. Όπως ήταν φυσικό, τη συντριπτική πλειοψηφία αποτελούσαν μεγάλες επιτυχίες στις πρώτες εκτελέσεις, που είχε στην κατοχή της η εκάστοτε δισκογραφική εταιρεία που εξέδιδε το δίσκο ή σε επανεκτελέσεις, αν τα τραγούδια ανήκαν σε άλλες εταιρείες ή ακόμα και σε δεύτερες ηχογραφήσεις από τραγουδιστές της ίδιας εταιρείας που έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα. Δεν είναι λίγα τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, που στο ξεκίνημά τους συμμετείχαν στους δίσκους αυτούς με επανεκτελέσεις, που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για τους δίσκους αυτούς. Υπήρχαν βεβαίως και περιπτώσεις νέων ηχογραφήσεων ολόκληρων δίσκων, κυρίως οργανικών, με προορισμό τα duty free και τα μαγαζιά με σουβενίρ.
giogl 5
Το όνομα της Ελλάδας ήταν παρόν και στους τίτλους των δίσκων: «A taste of Greece», «The sound of Greece», «Ι love Greece», «Crete - Songs of today», «Greece is dancing», «From Greece with love», «Greek Islands» και άλλα παρεμφερή…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!